Vége a böngészőháborúnak?

Vége az alternatív böngészőknek?

Tóth Kristóf, 2003. június 9. 10:33
[fsimage 1 left]A Microsoft-AOL Time Warner megállapodás a nyíltforrású, alternatív böngészők végét jelenti? Veszélyt jelent az internet nyílt szabványaira nézve, illetve mi lesz vajon a Mozilla projekt sorsa?

A Microsoft 750 millió dollárt fizet


A Microsoft 750 millió dollárt fizet az AOL Time Warner részére, hogy az lezárja az ellene folyó, a webböngésző piacon folytatott magatartása miatti antitröszt pert. Az AOL Time Warner a Netscape tulajdonosa, mely ugyan egykor domináns szerepet játszott, ma már csak pár százalékát birtokolja a piacnak, és mivel az együttműködési megállapodás eredményeképpen 7 évig az AOL is az Internet Explorert fogja használni, nincs indok a továbbfejlesztés finanszirozására.

A Netscape a Mosaic kereskedelmi verziójaként kezdte, 1.0-ás változata 1994-ben jelent meg. 1995-ben vált nyilvánossá, és a piac nagy részét uralta. 1998-ra részesedése fele-fele volt az Explorerrel, értéke ekkor 4.3 milliárd dollár körül járt. Az internetes robbanás után a részvényesek szerint fontossága 8.98 millárd dollárra nőtt, de miután az AOL kezébe került, hanyatlani kezdett. A cég gyakorlatilag alig támogatta fejlesztését, léte pusztán a Microsoft elleni egyik fegyverré vált. 1998-as megvásárlása mára a túlértékelt internetes lufi miatti számtalan ügylet sorának egyikévé vált. Régen a Netscape egy új kezelőfelület volt, de idővel csak egy alkalmazássá sülyedt a sok közül.

Persze a Microsoft és az AOL-Time Warner közötti kooperáció számos úton jót tehet az internetnek, nyilatkozta Dirk Mueller, a nyíltforrású Konqueror böngésző vezető fejlesztője. "Az együttműködés hasznos lehet, ha azt jelenti hogy a böngészők hasonló tulajdonságokkal fognak bírni, és ha egységesen kezelik a kódokat az nagyban megkönnyiti a mi dolgunkat is." Negatív abban az esetben lehet, amennyiben olyan tartalomszolgáltatási protokollokat és formátumokat alkalmaznak, melyek használata nem lehetséges az alternatív böngészőknél; számtalan plugin például csak Internet Explorerrel működik. "Jelenleg status quo van, a web nagyrésze bármilyen böngészővel látható. Nincs okom azt hinni, hogy csak e miatt a megállapodás miatt ez megváltozzon." Véleménye szerint továbbra is lesz hely az alternatív böngészők számára, mivel az Internet Explorer számos dologra nem alkalmas - pl. nem felel meg a W3C szabványnak, mely többplatformos projektekhez szükséges. "Az Explorerben számtalan hatalmas biztonsági hiba van, köszönhetően az ActiveX scriptelésnek" - tette hozzá.

Habár a megállapodás csökkenti a böngészőpiaci versenyt - ami igy se nagy, mivel az Internet Explorer részesedése már 90% felett van -, azt is jelentheti, hogy a jövőben jóval többen használnak egyéb alternatív megoldásokat, mint az Opera. Az oslói központú Opera Software vezérigazgatója, Jon Vonttzchner véleménye szerint nem tesz jót a versenynek az eggyel kevesebb játékos. "Ez a megállapodás még fontosabbá teszi a mi munkánkat. A Microsoft a Netscape megöléséért fizetett, ez azt jelenti, hogy az AOL kivonul a böngészőpiacról. Szomorúnak tartom a Netscape halálát." Az Opera Mac és Linux platformokon is jelen van, habár Mac részen az Apple nyíltforráson alapuló KHTML kódú Safari böngészője erős konkurenciát támaszt. Vonttzchner közlése szerint nagy figyelmet fordítanak a mobilpiacra is, például ezt alkalmazzák a Sony Ericsson is P800 telefonjában. Ennek ellenére persze az alternatívok évek óta csak vesztenek piaci részesedésükből az Explorer javára.

Kurt Knight, a maces Safari böngésző termékmenedzsere szerint tartalomjegyzék kezelésük, beépített Google keresési lehetoségük révén termékük jobb konkurensuknél, és az Apple közlése szerint gyorsabb is az oldalak renderelése, 16 másodperc az IE 50 másodpercével szemben. A Safari magját a nyíltforrású KDE projekt motorja képezi, és már a béta szoftvert több mint két millióan töltötték le.

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A tervezői gondolkodás eszközeivel alakítják a holnapot a Samsung és az EdisonKids kihívásának diákcsapatai

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 14:07

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05