HDB-döntés a Vivendi kontra társszolgáltatók jogvitában

Kovács Attila, 2003. június 24. 13:21
[smallimage 1 left]A HÍF Kommunikációs Igazgatósága június 24-én arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy Hírközlési Döntőbizottság kötelezte a Vodafone-t, az Emitel-t, a Westel Rt.-t, a Westel Kft.-t, a Hungarotel-t, a Monortel-t és a Pannon GSM-et, hogy a Vivendi hálózatában a Matávon keresztül igénybe vett végződtetés forgalmi szolgáltatásért a (Vivendi Rt. referencia összekapcsolási ajánlatában szereplő) díjat fizesse meg a Matáv részére. A díjfizetési kötelezettség a Vivendi referencia összekapcsolási ajánlatának HDB által történt jóváhagyásának időpontjától, azaz 2002. július 11. napjától érvényes.
A Döntőbizottság kötelezte a Matávot, hogy fizesse meg a Vivendi Rt. részére a saját előfizetői által, a Vivendi hálózatában igénybe vett végződtetés forgalmi szolgáltatás (Vivendi referencia összekapcsolási ajánlatában szereplő) díját 2002. július 11-ével kezdődően, továbbá fizesse meg a társszolgáltatók által ilyen jogcímen megfizetett díjakat a Vivendi részére.

A HDB indokolásában kifejtette: (a hálózati szerződésekről szóló 251/2001. Korm. rendelet 25.§(5) bekezdésében foglaltak értelmében) a referencia összekapcsolási ajánlat Döntőbizottság által történő jóváhagyását követően az abban szereplő szolgáltatások kizárólag a referencia ajánlatban szereplő árakon nyújthatók, függetlenül attól, hogy van-e szerződéses kapcsolat a felek között. A Korm. rendelet csak a referencia összekapcsolási ajánlat HDB által történő jóváhagyásának időpontjáig teszi lehetővé, hogy az adott szolgáltatás díjának mértékében a felek megállapodjanak. A referencia ajánlat jóváhagyását követően a végződtetés forgalmi szolgáltatás díja kizárólag a referencia ajánlatban jóváhagyott áron nyújtható és a jogszabály nem ad lehetőséget a rendelkezéstől való eltérése.

A HDB továbbá megállapította, hogy a Matáv megsértette a hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény 12.§(3) bekezdésében foglaltakat, amikor 2002. október 1-jét követően más áron nyújtotta a Vivendi hálózatában történő végződtetés forgalmi szolgáltatást a Westel Rt. és Westel Kft. részére, mint a többi társszolgáltatónak. Megsértette továbbá a Matáv a hírközlési szolgáltatók együttműködésére vonatkozó szabályokat akkor, amikor a Vivendi jóváhagyott referencia ajánlatában foglaltak társszolgáltatókkal szemben történő kikényszerítése érdekében nem tett meg minden tőle elvárhatót.
Kulcsszavak: HDB Matáv Vivendi-hu jog

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38