Magyarországon is bemutatkozott a Madison

Széll Zoltán, 2003. július 11. 09:39
Az Intel és a HP közös sajtótájékoztatón mutatta be a napokban debütált 64 bites Itanium 2 Madison processzort, a Xeon processzort és az új lapkákon alapuló nagy teljesítményű Integrity és ProLiant szervereket.
A sajtótájékoztatón az Intel részéről Alan Priestley stratégiai kereskedelmi igazgató (vállalati piac megoldások) vett részt, míg a HP hazai előadókat vonultatott fel. Priestley az új Itanium 2 Madison lapka jellemzőit és az Intel vállalati stratégiáját mutatta be. A lapkagyártó óriás a 64 bites Itanium processzorokat elsősorban nagy teljesítményű vállalati rendszerekhez fejlesztette. Ezért legfontosabb jellemzőjük a nagy teljesítmény, a magas ár/teljesítmény érték és a nagy megbízhatóság. Az Itanium processzorcsalád első tagja nem hozta meg a remélt sikert, mivel 2001-ben és 2002-ben még nem állt rendelkezésre megfelelő operációs rendszer és elegendően nagy számú alkalmazás. Ebben az évben már változott a helyzet: jelenleg három operációs rendszer - HP-UX, Microsoft Windows 2003 Enterprise Edition, Datacenter Edition 64 bites változat, 64 bites Linux – több mint 700 alkalmazás és közel 100 fejlesztőeszköz áll a szoftverfejlesztők és felhasználók rendelkezésére. Mindezek együtt lehetővé teszik, hogy az Itanium 2 alapú rendszerek egyre népszerűbbé váljanak, és széles körben elterjedjenek. Ma már olyan nagy cégek használnak Itanium 2 alapú rendszereket, mint a Cornell Institute, a BP, a BMW, az Electra Sweden AB, Fuji Film és a DaimlerChrysler.

Az Intel az új Itanium 2 Madison processzorokkal egy időben nagyobb teljesítményű Xeon lapkákat is bejelentett. Az új lapkák árának érdekessége, hogy az új Xeon lapkáknál 50 százalékkal nagyobb teljesítményű Itanium 2 Madison 2 lapkák ára alig magasabb. Az Intel az új Itanium 2 Madison lapkákat három sebességfokozatban és három L3 gyorsító-tár mérettel jelentette be. Az 1,5 GHz-es, 6 MB integrált L3 gyorsító-tárat tartalmazó Itanium 2 lapka 4226 dollárért, az 1,4 GHz-es (4 MB L3 gyorsító-tárral) lapka 2247 dollárért, és az 1,3 GHz-es lapka (3 MB L3 gyorsító-tárral) lapka 1338 dollárért kapható. A 2 MB integrált L3 gyorsító-tárat tartalmazó új 2,80 GHz-es Xeon lapka 2 ára 3692 dollár, a 2,50 GHz-es, 1 MB integrált L3 gyorsító-tárat tartalmazó Xeon lapkáé 1980 dollár, míg a 2 GHz-es (1 MB L3 gyorsító-tárral) lapkáé 1177 dollár. Valamennyi ár 1000 darab lapkára vonatkozik.

Az új Itanium 2 lapkák hatalmas teljesítményének köszönhetően az új platform 48 százalékkal kedvezőbb ár-teljesítmény hányadossal rendelkezik, mint a RISC rendszerek, a rá épülő megoldások teljesítménye pedig – alig 10 százalékkal magasabb áron – 25-30 százalékkal múlja felül a Xeon MP rendszerekét. Az új Itanium 2 alapú rendszerek műszaki-számítástechnikai környezetekben, biztonságos tranzakciók és ERP folyamatok kezelésekor, valamint nyers processzorteljesítmény szempontjából is ágazatvezető eredményekkel rendelkeznek. Az új Itanium 2 processzor mintegy 30-50 százalékkal nagyobb teljesítményt biztosít McKinley kódnevű elődjénél, ugyanakkor a korábbi modellel, a két soron következő, jövőbeni Itanium 2 processzorral (a Madison 9M-mel és a Montecitoval) és a 32 bites alkalmazásokkal is rendszerkompatibilis.

Az új Itanium 2 processzoron alapuló HP szervereket és munkaállomásokat Birnbauer Péter termékfelelős (szerver üzletág) mutatta be. A HP az új Intel Itanium 2 processzorral egy időben jelentette be a lapkákra épülő, nagy teljesítményű szervereinek új Integrity családját. Ezzel a bejelentéssel a cég célja a nagyvállalatok számára egy költséghatékony, nagy teljesítményű, több operációs rendszert futtató architektúra bevezetése, amely alkalmazkodó képessége révén jobban tervezhetővé teszi a számítástechnikai kiadásokat. Ezen előnyökön felül az Itaniumra való átállás hátterében egy ideális alkalmazás és szerverkonszolidációs, gazdaságos környezet létrehozása állt. A bejelentett új termékek (HP Superdome, négyprocesszoros HP rx 5670 és kétprocesszoros HP rx 2600 Itanium 2 alapú szerverek) kiválóan megállják helyüket a komoly következményeket támasztó nagyvállalati alkalmazások pl.: integrált vállaltirányítás, üzleti információs és online tranzakció-feldolgozási rendszerek futtatásakor. A teljes független szoftverfejlesztői kör támogatja az új HP Integrity családot és már éles környezetben mért benchmark-eredmények is bizonyítják. Például az eddig csak UNIX-ot futtató HP Superdome a Madison processzorral a világ leggyorsabb Windows/SQL szerverévé vált.

A HP Integrity szervercsalád választéka az 1-2 processzoros, alapszintű kiszolgálóktól kezdve egészen a 64 processzoros HP Integrity Superdome rendszerig terjed. Az Integrity szerverek páratlanul költség-hatékony, nagy teljesítményű több operációs rendszeres architektúrája lehetővé teszi az alkalmazkodó (adaptív) nagyvállalati infrastruktúra üzemeltetésével járó komoly üzleti kihívások kezelését. A HP Itanium 2 alapú rendszereit az üzleti és műszaki szegmens vezető független szoftverszállítóinak több mint 700 alkalmazása támogatja.

A HP Integrity Superdome a világ leggyorsabb üzleti célú adatfeldolgozásra szánt gépe. A 16-, 32- és 64 processzoros konfigurációban megrendelhető rendszer valamennyi felsőkategóriás versenytársánál kedvezőbb ár-teljesítmény arányt biztosít. Legmagasabb teljesítménye 384 GFLOPS, maximum 512 GB ECC memóriát tartalmaz, maximális memória sávszélessége 256 GB/s, I/O sávszélessége 40 GB/s. A 64, 1,5 GHz-es Itanium 2 lapkát tartalmazó Integrity Superdome rendszer tranzakció teljesítménye 707102 tranzakció/perc, induló ára 262 ezer dollár.

A 6 MB-os L3 gyorsító-tárral rendelkező Itanium 2 processzorral frissített, alapszintű négyprocesszoros HP Integrity rx5670 és kétprocesszoros HP Integrity rx2600 szerverek szintén kiváló eredményeket értek el az ágazati teljesítményteszteken. A HP Integrity Server rx5670 rendszer 1-4, 1,5 GHz-es Itanium 2 lapkát és 48 GB RAM memóriát tartalmaz, maximális teljesítménye 24 GFLOPS, memória-sávszélessége 12,8 GB/s, I/O sávszélessége 4 GB/s.

A HP Integrity Server rx2600 rendszer 1-2, 1,5 GHz-es, vagy 1,3 GHz-es Intel Itanium 2 processzort tartalmaz, maximális teljesítménye 12 GFLOPS, rendszerbusz sávszélessége 6,4 GB/s, memória-sávszélessége pedig 8,6 GB/s. A 88 mm magas rack fiókban kapható szerver fürtözhető. A HP ősszel 8- és 16 processzoros, középkategóriás Integrity rendszerek, jövőre pedig Itanium 2 alapú NonStop kiszolgálók bevezetését tervezi.

A HP a szervereken kívül bejelentette az új processzoron alapuló zx6000 munkaállomást is, amely 1-2, 1,5 GHz-es Intel Itanium 2 processzort (6 MB L3 gyorsító-tárral) tartalmaz. A SPECfp és SPECint benchmark-teszteken elért eredmények szerint az új rendszer versenytársainál 50 százalékkal magasabb alkalmazás teljesítménnyel támogatja a tudományos és műszaki alkalmazások futtatását. A rendszer teljesítménye egy 1,5 GHz-es (6 MB L3 gyorsító-tár) Itanium 2 processzorral 1309 SPECint_base2000 és 2107 SPECfp_base2000. A munkaállomás induló ára 4896 dollár.

Az új termékbejelentések szorosan illeszkednek a cég nemrég nyilvánosságra hozott Adaptive Enterprise névre keresztelt nagyvállalati stratégiájába. A HP Adaptive Enterprise stratégiája azokat a vállalatokat és informatikai vezetőket veszi célba, akik szeretnének többet kihozni IT-környezetükből és partnerkapcsolataikból – azaz magasabb szintű elszámolhatóságra, reagáló-készségre és jobb informatikai beruházás-megtérülésre vágynak.

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

A SteelSeries bővíti a gaming életmódhoz tervezett Arctis Nova headset termékcsaládot

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 15:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38