ATI grafikus megoldásra épülő új SGI rendszer

Tóth Kristóf, 2003. július 15. 08:47
[smallimage 1 left] A Silicon Graphics hétfőn bejelentette legújabb high-end kategóriás grafikus számítógépét, melynek érdekessége nem más, mint hogy egy ATI Technologies gyártmányú grafikus megoldás kapott helyet benne.
Shwan Underwood, az SGI vizuális rendszerek fejlesztésével foglalkozó részlegének marketingigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az Onyx4 UltimateVision típusjelzésű vadonatúj számítógépben az elmúlt évek hagyományaitól eltérően nem SGI, hanem ATI Technologies fejlesztésű grafikus alrendszer található. Az új rendszer kezdőára 45 ezer dollár, vagyis mintegy tízmillió forint, azonban akiknek ez az alapkonfiguráció nem nyújt elegendő teljesítményt, azok nyugodtan választhatják a nem kevesebb mint hatvannégy darab MIPS 16000A processzorral szerelt csúcsváltozatot, igaz, ezért a rendszerért már jelentősen többet, 300 ezer dollárt, vagyis megközelítőleg 70 millió forintot kell fizetni.

Egészen mostanáig arra vártunk, hogy a hardverfejlesztő cégek olyan szolgáltatásokkal rendelkező termékeket dobjanak piacra, melyek megfelelnek a high-end kategóriás grafikus számítógépeket használók elvárásainak. Most végre eljutottunk oda, hogy ezen gyártók egyike mind képminőség, mind szolgáltatási kör, mind pedig teljesítmény tekintetében igazán professzionális terméket dobott piacra - nyilatkozta Guy Russel, az Onyx fejlesztőcsoport igazgatója.

Jon Peddie, a Jon Peddie Research piackutató cég vezető elemzője elmondta, hogy az SGI piaci versenytársai már jó ideje külsős hardvergyártó cégektől vásárolják nagy teljesítményű rendszereik grafikus megoldásait. Ezen SGI-konkurensek közé tartozik például többek közt az IBM, a Sun Microsystems, illetve a Hewlett-Packard. A speciálisan egy-egy gyártó által a grafikus munkaállomások piacára fejlesztett egyedi grafikus eszközök ideje lejárt, és szinte az összes gyártó a fő sodorba tartozó megoldásokat kezdi alkalmazni ebben a piaci szegmensben - nyilatkozta Peddie.

Russel az első, ATI Technologies-féle grafikus rendszerre épülő SGI vizuális munkaállomás kapcsán elmondta, hogy annak teljesítménye körülbelül ötször nagyobb, mint közvetlen elődjéé, miközben ár/teljesítmény mutatója legalább negyvenszer kedvezőbb.
Kulcsszavak: SGI ATI munkaállomás MIPS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09