Internetes portál a daganatos betegségekről

Minden a témáról

forrás Prim Online, 2003. szeptember 2. 21:42
[fsimage 1 left]Nem csupán a daganatos betegségek terén, hanem az egész hazai egészségügyet tekintve is egyedülálló internetes portált bocsátott útjára az Axelero Internet által kiadott [origo] internetes portál és a Biromedicina Első Magyar Rákkutatási Rt. A www.daganatok.hu címen elérhető website célja, hogy minden a témában érintett ember – a fiataloktól kezdve egészen az idősebb korosztályokig, illetve azok hozzátartozói is – megfelelő információhoz juthasson a daganatos betegségek megelőzéséről, szűréséről és kezeléséről.
A Daganatok.hu – Őszintén a daganatos betegségekről nevű nonprofit oldal megalkotóinak és üzemeletetőinek célja az, hogy hiteles, aktuális és mértékadó szakmai tartalommal bíró információkat érhessenek el az interneten mindazok, akiket közvetve vagy hozzátartozóikon keresztül érintenek a daganatos betegségek, vagy egyszerűen csak érdeklődnek a téma iránt. Ugyanakkor a honlap kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a megelőzési és szűrési kultúra terjedéséhez, amely jelenleg a leghatékonyabb eszköz a hazánkban évente mintegy 30 000 áldozatot szedő rákos megbetegedések ellen. A weblapon található tartalom szakmai színvonalát az garantálja, hogy az anyagokat egymástól függetlenül több szakorvos ellenőrizte, valamint kialakításukhoz az Országos Onkológiai Intézet is jelentős segítséget nyújtott. Az anyagok egy jelentős részét a Medicina Könyvkiadó bocsátotta rendelkezésre.

A széleskörű információátadás azért különösen fontos, mert Magyarországon a rosszindulatú daganatos megbetegedések halálozási aránya rendkívül kedvezőtlen, a szív- és keringési rendszer-eredetű halálokok mögött a második helyet foglalja el, körülbelül 25%-os gyakorisággal. A nagy európai, illetve nemzetközi halálozási felmérésekben férfiaknál az első, nőknél pedig a második helyen áll hazánk.

A weboldal megteremtésével az [origo] és a Biromedicina Rákkutatás részben kormányzati feladatokat is átvállal, hiszen a betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez kapcsolódó tájékoztatásnak mindenkor az egészségügyi rendszer részét kell képezni.

A tapasztalatlan felhasználók számára is könnyen áttekinthető honlap tartalmi elemeit számos szakmai megbeszélés, és a hasonló jellegű külföldi internetes oldalak elemzése után alakították ki. A tartalom gerincét A rák típusai című anyag képezi, amely sorra veszi a Magyarországon leggyakoribb daganatokat, s mindegyikről részletes leírással szolgál. Az adott ráktípusra kíváncsi olvasók közérthető, szakmailag korrekt információkat szerezhetnek a diagnosztikus eljárásokról és a kezelési lehetőségekről, miközben azt is megtudhatják, hogy melyek az adott ráktípus fő kockázati tényezői, s mit tehet valaki a kockázat csökkentése érdekében.

A fő kockázati tényezők és a megelőzési lehetőségek bemutatása a honlap hangsúlyos elemei: ezen a módon is tudatosítani szeretnék az oldal szerkesztői, hogy az összes rákos eset 80-90%-a megelőzhető lenne, s jelentősen csökkenthető számos gyakori ráktípus kialakulásának kockázata, ha a betegek meghoznának néhány olyan alapvető döntést, amely az életmódjukat érinti: abbahagynák a dohányzást, egészségesen étkeznének, óvnák bőrüket a Nap veszélyes UV-sugaraitól, mértékkel fogyasztanának alkoholt, és így tovább. Ezzel párhuzamosan a honlap bemutatja azokat az egészségvédő lehetőségeket, amelyekkel tovább csökkenthetjük a kockázatot, különös hangsúlyt helyezve a rákszűrések fontosságára.

A weboldalon részletes anyag foglalkozik a fájdalomcsillapítás különféle lehetőségeivel, hiszen sokan nem tudják, hogy a rákbetegek körülbelül 95%-ánál hatékonyan lehet csökkenteni a fájdalmat, s ma már semmi sem indokolja, hogy a páciensek akár egy percet is feleslegesen szenvedjenek. A honlapot továbbá számos adatbázis-jellegű információ egészíti ki: onkológiai centrumok, szűrőállomások, betegklubok, Hospice-szervezetek, civil és szakmai szervezetek címeit és telefonszámait találják meg az érdeklődők. A honlap könyveket és további internetes oldalakat is ajánl.
Kulcsszavak: website egészségügy

A folyamatipar játékszabályainak átírója: Ethernet-APL

Az Ethernet-APL kulcstechnológia minden óhajt teljesít, és a folyamatipar minden szegletébe elviszi a digitalizációt: a nagy mennyiségű adat gyors és hatékony átvitelét teszi lehetővé akadálymentes és megbízható módon a potenciálisan robbanásveszélyes területeken.

2024. június 10. 18:20

HD Video Converter Factory 27.6

Az univerzális alkalmazással ingyenesen konvertálhatunk videókat, de ideális választás audió átalakítására is. Videó konvertálása MP4, MOV, AVI, MTS, HD MP4, HD AVI, HD MPG, AVCHD, H264, iPad, iPhone és még 200 egyéb formátumra. Az alkalmazás alapvető szerkesztési műveleteket és videó letöltő funkciót is tartalmaz.

2024. június 10. 17:55

PDF24 Creator 11.18.0

A program segítségével egyszerűen létrehozhatunk, készíthetünk PDF fájlokat. Számtalan tulajdonsággal bír: PDF állományok generálása szinte az összes alkalmazásból, összefűzés, darabolás, oldalak kinyerése PDF dokumentumokból, oldalak másolása egyik PDF állományból a másikba, titkosítás, stb.

2024. június 10. 17:53

Magyarországon is elérhetőek a Samsung 2024-es Odyssey termékcsaládjának legújabb kijelzői

A Samsung bejelentette 2024-es Odyssey OLED gaming monitor, Smart Monitor és ViewFinity termékcsaládjainak nemzetközi bevezetését. Az Odyssey termékcsalád új, minőségibb OLED-élményt nyújt az AI-képességekkel bíró Odyssey OLED G8 modellen. A Smart Monitor széria továbbfejlesztett funkciókkal fokozza a mesterséges intelligencia által támogatott Smart Monitor M8 kijelzőt és a szórakozás örömét. A ViewFinity termékcsalád esetében még több csatlakozási lehetőség érhető el, hogy teljes értékű munkaeszközként is helyt állhasson.

2024. június 10. 16:38

Az idei Odyssey OLED-széria új, szabadalmaztatott technológiája biztosítja a beégésmentes OLED-élményt

A Samsung bejelentette 2024-es Odyssey OLED gaming monitor, Smart Monitor és ViewFinity termékcsaládjainak nemzetközi bevezetését. Az Odyssey termékcsalád új, minőségibb OLED-élményt nyújt az AI-képességekkel bíró Odyssey OLED G8 modellen. A Smart Monitor széria továbbfejlesztett funkciókkal fokozza a mesterséges intelligencia által támogatott Smart Monitor M8 kijelzőt és a szórakozás örömét. A ViewFinity termékcsalád esetében még több csatlakozási lehetőség érhető el, hogy teljes értékű munkaeszközként is helyt állhasson.

2024. június 10. 15:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37