A könyvtárak lehetnek a következő vezetéknélküli-fejlesztések céljai

Kollár Csaba, 2003. szeptember 11. 23:01
[smallimage 1 left] Stephen Timms, az angliai e-kereskedelemért felelős miniszter szerint a könyvtárakban a vezeték nélküli, nagy sávszélességű internetes hozzáférés lehet a vezetéknélküli-fejlesztések következő állomása.
A miniszter körvonalazta elképzelését, miszerint Anglia jövőjében központi helyett kell kapnia a vezeték nélküli szolgáltatások és alkalmazások fejlesztésének úgy, hogy azok minden fontosabb helyről, így a gyakran látogatott könyvtárakból is elérhetőek legyenek. A BBC által „immense opportunities" (határtalan lehetőség) névvel jellemzett fejlesztési tervek révén az információs társadalom polgára könnyen hozzáférhet az olyan általános és speciális információkhoz és lehetőségekhez, mint oktatás, pályázatok, munkalehetőségek, elektronikus kereskedelem – hogy csak néhány példát említsünk.

A miniszter közleményében úgy fogalmazott, hogy „Wi-Fi hozzáférést szeretnék látni Anglia minden közkönyvtárában. Így az emberek a vezeték nélküli hálózatokon laptopok és kéziszámítógépek segítségével szörfözhetnek az interneten, adatokat küldhetnek és fogadhatnak, mindezt gyorsan kényelmesen."

A fejlesztések első állomásaként a kormány 15 regionális lincencet osztott ki, amelyekkel a fix pontos vezeték néküli hálózatok országosan is kiépíthetőek. A fejlesztés informatikai aspektusú alapja az, hogy egy könyvtárban nem mindig található meg nyomtatott formában, könyvben a számunkra szükséges adat, viszont, ha rá tudunk csatlakozni hordozható eszközeinkkel a szélessávú hálózatra, akkor viszonylag hamar hozzájuthatunk.

Ami a fejlesztés gazdasági aspektusát illeti, Stephen Timms szerint „nem csak a nagyvállalatok, hanem a kis- és közepes cégek jövőjével és versenyképességével is foglalkoznunk kell. Minél több olyan lehetőséget kell felkínálnunk, amellyel egy kisebb cég is élni tud."

A fejlesztések komolyságát jelzi, hogy a miniszter állítása szerint 6 milliárd GBP-t irányoztak elő az elkövetkező 3 év ilyen jellegű munkálataira.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50