Ingyenes e-book a Windows 2003-as Active Directory adminisztrációjáról

Zsadányi Pál, 2003. szeptember 21. 17:20

A Windows and .NET magazin hírlevele, más online hírforrásokkal együttműködve, fontosnak tartja a Microsoft Windows 2003-ban megvalósított Active Directory címtári technológia üzemeltetési és használati lehetőségeinek a minél szélesebb körű ismertetését.
A Microsoft Active Directory címtári technológia, ami egyszeri hálózati beléptetést tesz lehetővé, a felügyelt hálózati régió összes alkalmazójának, a számukra engedélyezett erőforrások eléréséhez, tulajdonképpen a Windows 2000 Server technológia részeként jelent meg először, bár a Microsoft a belső hálózatán már évek óta csiszolgatta. Ennek tudható be, hogy a változatszáma már az első megjelenésekor sem 1.0 volt. A legújabb Microsoft operációs rendszer család, a Windows 2003 (.NET) Server, megjelenése az AD tekintetében is jelentős újdonságokat hozott, az éles Windows 2000 AD alkalmazásoknál összegyűlt tapasztalatokból leszűrt tanulságok, és a címtári technológiák általános fejlődése alapján. A legújabb állapot leírása ugyan már magyarul is elérhető, többek között a SZAK Kiadó jóvoltából, valamint minden akkreditált Microsoft oktatóközpontban is tartanak róla tanfolyamokat. Mégis ajánlható egy olyan ingyenesen hozzáférhető angol elektronikus szakkönyv (e-book), amelyet a Windows & .NET Magazin szakértője, Jeremy Moskowitz írt, aki a téma nagy szakértője. Az elektronikus kiadás fő támogatója, mint több más hasonló műszaki témájú e-booknak, a netIQ e-kiadó és ipari elemző műhely, míg a terjesztést a Penton Media webhely vállalta.

Az ingyenes letöltési lehetőség tulajdonképpen csak azoknak jár, akik a Windows & .NET Magazin hírlevelét járatják (regisztrálták). A lent megadott címen azonban bárki hozzáférhet a letölthető .PDF dokumentumokhoz, aki a weblapon található Sign in linkre klikkelve kitölti az előugró ablakban megjelenő űrlapot. Tehát: ha a popup ablakokat blokkolja valaki, akkor előbb ki kell kapcsolni a blokkolást, azután kell ráklikkelni a linkre. A belépés csak azután megy, ha a sikeres regisztrációt visszaigazoló levélben ráklikkelünk a Confirmation, azaz a megerősítés linkre. A felhasználói azonosítóként a regisztrációnál megadott e-mail címet kell megadni, jelszóként pedig a megerősítést kérő levélben megadott kódot. Ezután letölthető a már eddig elkészült négy fejezet. A továbbiak megjelenéséről értesítést kapunk a regisztrált e-mail címre.

Ami a tartalmat illeti, arról röviden a következőket érdemes megjegyezni. A legelején a Windows 2003 újdonságait tárgyalja a szerző, de koncentrál az új AD funkciókat megalapozó technológiák, és a Windows 2000-ről történő áttérést megalapozó információk megadására. Elvileg az áttérés a W2K korszakról a W2K3-ra csak egyszerű frissítés, de ezt senki ne próbálja meg alapos előtervezés nélkül! Az elkészült négy fejezet ehhez már elég segítséget tud nyújtani. A szükséges beállítások elérését kiváló ábrák segítik.

Megjegyezzük, hogy az Active Directory ma már vegyes, Windows és UNIX környezetekben is használható, a UNIX környezetekhez adaptált változat megjelenése óta. Erről a SCO Groupnál (alias Caldera Systems) lehet érdeklődni, melynek hazai integrátor rangú képviselője az Areco Systems Kft.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05