HTE: kongresszus az elektronikus hírközlési törvényről

Kovács Attila, 2003. szeptember 26. 14:23

A Budapest Konferencia hajón, kétszáz résztvevővel szeptember 26-án tartotta harmadik kongresszusát a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE).
A rendezvény központi témája az elektronikus hírközlési törvény (EHT) tervezete volt. Az esemény előtt tartott sajtótájékoztatón Bánkuti Erzsébet, az IHM távközlés szolgáltatási főosztályvezetője, az EHT menedzsere utalt rá, a közigazgatási értekezlet által elfogadott törvényjavaslat szeptember 30-án kerül a kormány elé. A minisztériumokkal, főhatóságokkal folytatott egyeztetés során EU-konform, megalapozott tervezetté vált az anyag, a leendő Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) testületi vezetői (elnök + hat tag) korábban javasolt besorolási javaslata „lefelé" módosult: az elnök államtitkár, a tagok helyettes államtitkárok lesznek.

Frischmann Gábor HíF-elnök „Új törvény – új hatóság" című előadásában utalt rá, az új EHT alapján az NHH európai hatóság lesz, amelynél kisebb súlyú kérdéseket még rendezni kell. „Még nem tudjuk, milyen lesz az NHH, de a szakmai (új piaci feladatokkal, IRG/ERG kapcsolatok erősítésével, általános és specializált EU-képzéssel), gazdálkodási (idén tízszázalékos költségcsökkentés) és fejlesztési (KRA projekt, spektrum monitoring, hatósági támogatás, elektronikus ügyintézés) felkészülés folyik" – hangsúlyozta Frischmann Gábor.

Mojzes Imre, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanácsba (HÉT) tömörült szolgáltatók EHT-val kapcsolatos álláspontját foglalta össze, Morvay Gyögy, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület képviselewtében pedig a lakossági felhasználók véleményét mutatta be a kongresszus résztvevőinek.

A négy előadást a szolgáltatók képviselőinek is a bevonásával szervezett kerekasztalvita követett. Időközben az elkészült és a jövő keddig nyilvánosan nem elérhető EHT-ről kiderült, hogy a korábbi 2001-es törvénnyel szemben jóval több paragrafust tartalmaz: míg a jelenleg érvényben lévő egységes hírközlési törvényben számuk 110, addig az új EHT-ban már 189.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14