Beszélgetés Budapesten David Intersimone-nal

forrás Prim Online, 2003. október 3. 14:19

A Borland 20 éves fennállásának évében rendezett, október 1-2-i eseményen nyílt lehetőség beszélgetni a jubileumi eseményre Budapestre látogató és a Borlandnál 18 éve dolgozó, mára a Borland-eszközök kialakulása terén szinte fogalomnak számító David Intersimone-nal.
A CeBIT-et követő időszakban némi bizonytalanság volt tapasztalható a Delphi, a Borland egyik legsikeresebb és a pascalos hagyományokat folytató fejlesztőeszközét illetően. Annyira, hogy a Borland szükségesnek tartotta egy nyílt levélben megnyugtatni a fejlesztőket, hogy ennek az eszköznek a fejlesztése is folyamatos. Ugyanakkor ennek alkalmazkodnia kellett a Windows újdonságaihoz éppen úgy, mint a Borland megváltozott fejlesztési stratégiájához, a teljes életciklus-kezeléshez. Így a kérdéseket ezzel a termékkel kezdeném, különösen, mivel az itt és Frankfurtban is bemutatkozott, valamint a tervek szerint a BorCon-nak is egyik főszereplője lesz. De egyik főszereplője volt a Borland Magyarország által 2003. október 1-2-án szervezett budapesti fejlesztői napoknak is. A Borland 20 éves fennállásának évében rendezett eseményen nyílt lehetőség erről is beszélgetni a jubileumi eseményre Budapestre látogató és Borlandnál 18 éve dolgozó, mára a Borland-eszközök kialakulása terén szinte fogalomnak számító David Intersimone-nal.

Adódik a kérdés, hogy a Delphi mennyire illeszkedik ez utóbbihoz és mennyire lesz a jövőben a fejlesztés központjában?

David I. A Delphi jelentős fejlesztőeszköze volt a Borlandnak, és marad a jövőben is. Ugyanakkor a Borland, mint továbbra is független fejlesztőeszközgyártó, igyekszik a fejlesztők minél szélesebb rétegeinek csúcsminőségű fejlesztőeszközt kínálni. Így, ellentétben az operációs rendszert is gyártó műhelyekkel, alkalmazkodnia kell az operációs rendszerek változásaihoz, miközben élhet a keresztplatformos fejlesztések nyújtotta előnyökkel is.

A Microsoft új koncepciójával kapcsolatban sokat hallani a fejlesztőeszközök .NET-támogatásáról. Ez mennyiben fog hasonlítani a C#Builder-hez?

David I. A két fejlesztőeszköz két különböző programnyelvet támogat. Így értelemszerűen lesznek a nyelvekhez kötődő különbségek. De sok tekintetben, elsősorban a Microsoft Framework-re visszavezethetően hasonlóságok is lesznek. Ám a kódok átírása természetesen igényel majd némi munkát.

A Delphi 8 .NET-támogatása, az FCL mellett mit várhatnak a korábbi, VCL-rendszerben dolgozó fejlesztők? Fogja-e támogatni a VCL, illetve CLX alapú támogatást?

David I. A jelenleg tesztfázisban, Octane néven ismert új Delphiben teljes támogatást adunk a VCL-rendszerben dolgozó programozóknak. Így azoknak a fejlesztőknek sem kell lemondaniuk tapasztalatuk és kódjaik további használatáról, akik eddig jelentős munkát fektettek ezekbe. Az új rendszer nem is annyira az ő átcsábításukra van kiélezve, hanem más .NET-es fejlesztők, illetve a Windows-környezetben más programnyelveken dolgozók meghódítására. De annak sincs akadálya, hogy a VCL-rendszerről térjen át valaki. A források kompatibilisen tartását beépített segédosztály is segíti. A CLX helyzete másként alakul, ez tulajdonképpen egyfajta keresztplatformos fejlesztési lehetőség megteremtését szolgálta. Átjárást a Delphi 7 és a Kylix között. Ennek megfelelően a jelenlegi tervek szerint az Octane nem fogja támogatni a CLX-rendszert.

A platformfüggetlen fejlesztések támogatása kapcsán a Borland most jelentett be egy új fejlesztőeszközt. Elsősorban a C/C++ nyelveken dolgozóknak.

David I. Igen. Ez a C++BuilderX, mely jelenleg lehetővé teszi, hogy egyenértékű fejlesztőkörnyezet álljon rendelkezésére a Windows, Linux vagy Solaris környezetben dolgozó fejlesztőknek. Ennek megfelelően számos C-nyelvű fordítóprogrammal képes együttműködni. Függetlenül attól, hogy azt a Microsoft, a Sun vagy a GNU-közösség készítette-e. Alapja a JBuilder-ben is megismert fejlesztőkörnyezet, és éppen úgy Java-s környezet a C++BuilderX biztosította környezet is.

Ez esetben adódik a kérdés, hogy fog-e más operációs platformokat is támogatni?

David I. Természetesen semmi akadálya nincs annak, hogy a Javát futtatni képes környezetekben használható legyen a rendszer. Amennyiben az adott környezethez C-nyelvű fordítórendszer és integrálható könyvtárak rendelkezésre állnak. A különböző UNIX-változatokon éppen úgy, mint Macintoshon.

A C++BuilderX jelenleg a mobileszközök közül beépítve csak a Symbiant támogatja. A mobiltelefonok közül sok kétségtelenül ezt a rendszert használja, de bővülni fog-e a paletta?

David I. A Symbian valóban az egyik legelterjedtebb mobiltelefonos operációs rendszer, mely több más hordozható eszközben is használható. De azt is látjuk, hogy szintén széles körű azoknak az eszközöknek a sora, melyek PalmOS-sel futnak. Így már korábban megkezdődtek a tárgyalások az ennek beépítési lehetőségeit illetően. A tárgyalásokat tett és az utóbbi hetekben szerződés követte, tehát a következőkben a PalmOS támogatása előtt sincs akadály.

Szintén ezzel a fejlesztőeszközzel kapcsolatos kérdés, hogy hasonló eszközök megjelennek-e más programnyelvek támogatására? Akár a Wine kiváltására a Kylix esetében.

David I. Erről még nem tudok konkrétan nyilatkozni, de a jövőben bármi előfordulhat :)

Szintén felmerülhet az a kérdés, hogy mi lesz a JBuilder sorsa?

David I. Ennek a minden tekintetben javás fejlesztőeszköznek a fejlesztése is folyamatos. Minden olyan programozónak, aki különböző szintű Java-alapú alkalmazást kíván fejleszteni. Az ő számuk meg folyamatosan növekszik. És maga a Java is fejlődik.

A különböző fejlesztői munkák támogatása kapcsán mostanában sokat hallani a felvásárlások révén a Borlandhoz került alkalmazásokról. Jelenleg milyen mértékű ezek integrálódása a termékekhez?

David I. Ha ezek előéletét megnézzük, nem egy esetben már a felvásárlás előtt, sokszor évekkel előtte is jelentős mértékű volt a fejlesztők együttműködése. Az új ALM kiteljesítéséhez pedig értelemszerűen szorosabbá válik ez az integráció. A programozók számára ugyanakkor egy független gyártó készítheti el azt a teljes csomagot, mellyel a használat logikájának megfelelően tervezhető meg és készíthető el az adott alkalmazás. Folyamatosan figyelemmel kísérve és felügyelve az egyes projektek teljes megvalósulását, a forrásrészletek dokumentált tárolását, és szolgálva egyben a kód optimalizálását is. Az utóbbi esetben pedig nem csak azt mondjuk meg, hogy itt vagy ott gond van a kód hatékonyságával, hanem azt is, hogy mi a probléma oka.

Köszönöm a beszélgetést.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50