Toyota Motorsport: SAP-segítség a Forma-1-ben

forrás Prim Online, 2003. október 13. 19:46

A Toyota Motorsport GmbH (TMG), a Toyota németországi motorsport-leányvállalata az SAP for Automotive portfóliómegoldásait használja gyártótevékenysége ésszerűsítésére, valamint ellátásilánc-kezelési és erőforrás-tervezési (ERP) folyamatai továbbfejlesztésére Forma–1-es autóversenyzésért felelős részlegénél.
Az SAP gépkocsigyártáshoz kidolgozott portfóliójának teljes körűen integrált megoldásai kiváltják a TMG régi rendszereit, megszüntetik a heterogén rendszerkörnyezet okozta komplexitást és költségeket, összekapcsolják a szervezeten belül keletkező fontos információkat, és valamennyi egység számára lehetővé teszik az alapfeladatok hatékonyabb ellátását. A TMG 2003 januárjában kezdte meg az SAP for Automotive csomag bevezetését, az alábbi megoldásokkal: mySAP Product Lifecycle Management (mySAP PLM), mySAP Supply Chain Management (mySAP SCM), mySAP Human Resources (mySAP HR) és mySAP Financials. A bejelentésre az American Production and Inventory Control Society (APICS) október 6-9. között, Las Vegasban megrendezett konferenciáján került sor.

Hét rali-világbajnoki cím megszerzése után a Toyota 1999-ben elindult a Forma–1 meghódítására, és a TMG-t bízta meg a versenyautó-gyártás felügyeletével. A teljes versenygépet – a motort, az alvázat és a sebességváltót is – a cég kölni központjában, házon belül tervezik és építik meg. A gyártás során 20-30 000 rendelésre gyártott alkatrésznek kell folyamatosan készen állnia a tesztelésre és a szállításra. A TMG az SAP megoldásait találta a legalkalmasabbnak a csapat sikere szempontjából oly fontos óriási adattömeg kezelésére, valamint a gyártási folyamatok, az ellátási lánc és a pénzügyi működés költséghatékony irányítására.

2004 januárjára a TMG teljes egészében szeretné kiváltani az SAP for Automotive testre szabott funkcióival régi üzleti és gyártási rendszereit illetve folyamatait. A mySAP PLM és a mySAP SCM a szervezet minden szintjén javítja a termékinformációk pontosságát, elérhetőségét és percrekészségét, hatékony támogatást biztosít az üzleti döntéshozatalhoz, és elősegíti a szervezeti egységek és projektcsapatok közötti együttműködést. A vállalat a mySAP Financials és a mySAP HR megoldásokra cseréli le régi ERP-rendszerét, így hatékonyabban kezelheti a több mint 600 dolgozójára vonatkozó adatokat, és pénzügyi működését is az SAP-rendszerbe integrálhatja.

Az életciklusadatok kezelésének köszönhetően felgyorsul a gyártás és az ellátási lánc működése.

A mySAP PLM segítségével a TMG valamennyi gyártási és teljesítési folyamatának átláthatóságát fokozhatja, és teljes szervezetében egységesíteni tudja az eseménykezelés, a gyártás, az ellenőrzés és a műszaki változáskezelés bevált gyakorlatát. A megoldás támogatja a berendezések és az erőforrások kihasználtságának optimalizálását, a hatékony megelőző karbantartást, a munkaelszámolást (work clearance), a munkamegrendelési folyamatok (work-order cycles) kezelését, továbbá kapcsolatot teremt a megrendelések és a tranzakciók között. A vállalat a mySAP PLM alapképességeit alkalmazza – köztük a projektirányítást, az eszközéletciklus-kezelést és az üzemi karbantartást, a CAD (Computer Aided Design) rendszerrel végrehajtott integrációnak köszönhetően pedig közvetlenül keletkezésük helyén gyűjti össze a termékadatokat.

A mySAP CLM eszközéletciklus-kezelési képességével a TMG átfogó képet kap minden egyes versenyautó – és azon belül a fizikai eszközök, berendezések és alkatrészek – komplett életciklusáról. A megoldás sokféle információt tárol a TMG több ezer alkatrészre kiterjedő leltáradatbázisában, amelynek minden elemét vonalkód segítségével azonosítják (pl. melyik autóban és mikor használták utoljára az adott elemet, a fejlesztéssel és a javításokkal kapcsolatos összes múltbeli adat stb.). A konszolidált, megbízható adatbázishoz nyújtott egyszerű hozzáférés révén a fejlesztőcsapatok gyorsabban és megalapozottabban hozhatják meg a különféle alkatrészek felhasználásával és a javításokkal kapcsolatos döntéseket. Így az autók és a kísérőkamionok, a TMG mobil raktárai, mindig tökéletesen készen állnak a következő bevetésre – megszűnik a túl- és alulkészletezés, és rövidül a feladatok elvégzésének átfutási ideje.

A TMG a mySAP PLM projektirányítási képességei segítségével tervezi meg, kezeli és ellenőrzi a termékfejlesztési folyamatot, és lehetővé teszi a projektvezetők számára a projektstruktúra, az ütemezés, a költségek és az erőforrások hatékonyabb kézben tartását. Ha alkatrészek cseréjére vagy továbbfejlesztésére van szükség, azonnal elindulnak a szükséges beszerzési, terméktervezési, CAD és minőségellenőrzési folyamatok. A mySAP PLM a műszaki változtatások összköltségre gyakorolt hatását is kiszámítja, és rövid időn belül, automatikusan elkészíti a szükséges alapanyagok tételes beszerzési listáját, majd pedig elindítja a mySAP SCM-en belül a szükséges beszerzési folyamatokat.
Kulcsszavak: SAP CAD ERP Toyota autotech

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38