Nagy teljesítményű SGI Linux-Itanium szervert üzemelt be a NASA

Tóth Kristóf, 2003. október 22. 09:02

Az Egyesült Államok űrkutatási hivatalánál, a NASA-nál üzembe helyeztek egy 256 darab Intel Itanium 2 mikroprocesszort tartalmazó, Linux operációs rendszert futtató Silicon Graphics szuperszámítógépet, melyben hamarosan már kétszer ennyi, vagyis 512 darab processzor fog "dorombolni".
A NASA korábban már számos, Irix operációs rendszerre, valamint MIPS chipre épülő nagy teljesítményű számítógépet vásárolt az SGI-től, most pedig a jelek szerint bizalmat szavazott a Linux-Itanium platformra épülő új Altix rendszernek is.

Örömmel jelenthetem be, hogy a NASA-nál a napokban megkezdték egy 256 processzoros, hamarosan 512 processzorossá bővítendő SGI szuperszámítógép használatát - mondta a hivatalos bejelentésen Bob Bishop, az SGI vezérigazgatója. Bishop elmondta, hogy a speciális számítógépen egyetlen Linux operációs rendszer fut. Ismeretes, hogy a linuxos szuperszámítógép piacon mostanság üzembe helyezett rendszereken általában nem egy, hanem több operációs rendszer fut, mégpedig kisebb különálló szerverekre elkülönítve.

Szakértők szerint a NASA-nál üzembe helyezett új számítógép egyértelműen annak a jele, hogy a Linux már a nagy teljesítményű rendszerek piacán is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A nyílt forrású Linuxot korábban elsősorban low-end kategóriás, viszonylag kevés processzorral szerelt számítógépes rendszerek esetében használták. A NASA munkatársai egyébként elmondták, hogy az SGI-féle Altix szuperszámítógépet elsősorban technológiai fejlesztések támogatásához fogják felhasználni.

Charles Wolf és Justin Udelhofen, a Needham Company vezető elemzői szerint az SGI jövője nagymértékben függ attól, hogy a Linux-Itanium platformra építkező Altix beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Az SGI komoly extra bevételekre tehet szert, ha Altix rendszere sikert arat a vállalatok körében - nyilatkozta Wolf, majd hozzátette, hogy nemrégiben az Egyesült Államok haditengerészete is vásárolt egy ilyen számítógépet, melyben egyébként 128 darab processzor teljesít szolgálatot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50