Memóriajavító szemüvegek

Tóth Kristóf, 2003. október 28. 22:22

A Massachusetts Institute of Technology tudósai olyan szemüveget
jelentenek be, amely nagy mértékben javítja viselőjének emlékező
képességét, anélkül, hogy bármit is kellene csinálnia.
A legtöbb ember ugye azért visel szemüveget, hogy jól lásson, de az a szemüveg, amelyet az MIT tudósai fejlesztettek ki, egy kicsit modernebb ennél. "Amikor éppen csak nem ugrik be valakinek a neve, ez a szemüveg rásegít arra, hogy emlékezz rá." mondta el Dr. Alex Pentland. "Úgy hívják memóriaszemüveg, és az emberek különböző betegségein is segíthet. Orvosolni lehet vele különböző látás, valamint memória problémákat, így például egy kezdődő Alzheimer kórt is."

Minden amire emlékeznünk kell be van programozva egy kis méretű számítógépbe a szemüvegben. A számítógép fény formájában küldi az adatokat a szemüveg mini képernyőjére. Az üzenetek -mint például valakinek a neve, vagy jelszavak, vagy gyógyszerek nevei- másodpercenként 180-szor villannak fel az ember szeme előtt. Pentland szerint "A tesztjeink szerint a szemüveget viselők memóriája mintegy 50 %-kal javult, és ami a legfontosabb, hogy mindez anélkül, hogy bármit észrevettek volna a szemüveg tevékenységéből a tesztalanyok."

A kutatók olyan betegeken tesztelik jelenleg a szemüveget, akik különböző memóriazavarokban szenvednek. Stroke-os, vagy akár amnéziás embereken is segíthet a szemüveg.

A memória szemüveget a Bostoni MicroOptical gyártja, de még nem kaphatóak egyelőre. Egyes kutatók szerint még pár évbe is beletelhet, mire szabadon forgalmazható termék lesz belőle.
Kulcsszavak: MIT tudomány

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Scite 5.5.0

A SciTE rengeteg programnyelvet ismerő, könnyen kezelhető kód- és szövegszerkesztő alkalmazás. Leginkább a forráskódok szerkesztését támogatja, tartalmaz szintaxiskiemelő / szintaxis-színező funkciót, így a forrásban azonnal észrevehetőek a félregépelések.

2024. április 29. 19:41

ImgDrive 2.1.6

Az ImgDrive alkalmazás lehetővé teszi akár hét virtuális meghajtó létrehozását, amelyek segítségével lemezképfájlokat lehet futtatni. A támogatott lemezképformátumok: CCD, CUE, ISO, ISZ, MDS és NRG.

2024. április 29. 19:39

Az Európai E-sport Szövetség tisztújításán magyar tisztségviselő is bizalmat kapott

33 tagország, köztük Magyarország részvételével, újra alakult az Európai E-sport Szövetség (EEF). Hazánkat teljes jogú tagállamként, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) nevében, Biró Balázs György, a szövetség főtitkára és Kis Balázs külkapcsolatokért felelős elnökségi tag képviselte.

2024. április 29. 18:05

Harmincmilliárd eszköz csatlakozhat a mobilhálózatokhoz 2025-re

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 16:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14