3G-fejlődés Európában

Kollár Csaba, 2003. november 7. 09:03
Ezen a héten rendezték meg Prágában az UMTS Forum elnevezésű szakmai konferenciát, melyen a központi téma az UMTS harmadik generációs mobilrendszerek európai, illetve világelterjedése volt.
A Prágában már harmincadik alkalommal megrendezett UMTS Forumhoz kapcsolódó „UMTS a fejlődő és terjeszkedő Európai Unióban és azt körülvevő országokban” nevet viselő rendezvényen a főelőadást a cseh szolgáltató, az Eurotel ügyvezető igazgatója, Terrence Valeski tartotta. Állítása szerint „Európa jelentős részén már optimistán kell tekintenünk a 3G-re, több szolgáltató fejleszti hálózatait, a (leendő) fogyasztók pedig egyre több információt kapnak a közeljövő modern hálózati szolgáltatásairól.”

A WCDMA rádióelérési technológia használatával az UMTS a legtermészetesebb és a legköltséghatékonyabb területe és egyben lehetősége a 3G-nek, ezt bizonyítja az is, hogy a vezeték nélküli technológiák 75%-ánál világviszonylatban ezzel a lehetőséggel találkozunk, találkozhatunk a közeljövőben - állítja Valeski. Elemzők utalnak arra, hogy a WCDMA technológiát használják már az osztrák, az ausztrál, az olasz, a luxemburgi, a japán, a svéd és az angol hálózatok üzemeltetői, és szinte kivetél nélkül jó tapasztalatokat szereztek a tesztüzemek alatt. A felmérések szerint jelenleg mintegy 1,7 millió felhasználója van ezeknek a hálózatoknak, de a számuk dinamikusan növekszik, és 2003-ban már elérheti a 2 milliót.

Jean-Pierre Bienaimé, az UMTS Forum elnöke zárszavában kiemelte, hogy „a bővülő Európai Unióban nagy valószínűség szerint az UMTS egyre nagyobb teret fog hódítani. Ez pedig segíthet nem csak az egységes technikai fejlesztésekben, hanem a multikulturális sokszínűség pozitív aspektusú áthidalásában is.”
Kulcsszavak: UMTS WCDMA Eurotel konferencia

Az AI kutatja a kritikus ásványkincseket is

Közel 1 millió amerikai dollárral zárta az újabb befektetési körét a Beholder. Ennek köszönhetően lett az AI-alapú, kritikus ásványkincsek feltárásában élenjáró ukrán startup finanszírozója az EIT InnoEnergy, a Rockstart Energy és az STRT. A friss források bevonásával a vállalat felgyorsíthatja a kutatómunkáját és a mesterséges intelligencia-eszközeire alapozva segítheti a zöld energiaátmenethez szükséges kritikus nyersanyagok kitermelését.

2024. május 13. 11:30

A kezdő mérnökök nettó 650 ezerért indulnának a pályán

A tavalyi évhez képest emelkedett a fiatal pályakezdők bérigénye az autopro.hu járműipari szakportál és a Trenkwalder Recruitment Kft. közös felmérése szerint.

2024. május 13. 09:56

A szerverek világában folyamatos a fejlődés

Egyáltalán nem meglepő, hogy a technológiai innovációkban bővelkedő szerverpiacon állandóak a változások, hiszen a cél mindig az, hogy újra és újra túl tudják teljesíteni a régebbi verziókat, valamint ki tudják elégíteni az újabb igényeket, elvárásokat.

2024. május 12. 14:50

Hogyan működnek a hírgyűjtő oldalak?

A technológia fejlődésével napról napra egyre könnyebb hozzájutni a napi híradagunkhoz, de nem volt ez mindig így. Az emberek korábban is kíváncsian álltak hozzá a körülöttük történt eseményekhez, az internet elterjedésével pedig gyakorlatilag már semmi nem szab határt a híréhségnek. Régen a nyomtatott sajtó szolgált arra, hogy az információkat széles körben megismertesse, ma pedig elég néhány kattintás és máris elénk tárul a világ.

2024. május 12. 14:20

Az Audi Development Camp idén nyáron is várja a jövő mérnökeit a Széchenyi István Egyetemen

A győri Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria közös szervezésű Audi Development Camp elnevezésű nyári képzése idén augusztusban is várja a szakmai fejlődésre és kihívásokra vágyó mérnök- és közgazdászhallgatókat. Az egyhetes, angol nyelvű programon a magyar és nemzetközi fiatalokból álló csapatoknak ezúttal egy elektromos hajtáslánccal kapcsolatos projektfeladatot kell megoldaniuk.

2024. május 12. 13:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36