Az agyat stimuláló érdekes új PDA-kiegészítő

Tóth Kristóf, 2003. november 21. 08:07
Egy dél-koreai székhelyű kis cég, a DreamFree a Las Vegas-i Comdexet használta fel arra, hogy leleplezze vadonatúj termékét, a Peeget, mely nem más, mint egy az agyműködést stimuláló, meglehetősen érdekes kéziszámítógép-kiegészítő.

A Peeg elnevezés a Personal Electroencephalogram, vagyis személyi elektroencefalogram (EEG) rövidítéséből eredeztethető. Joonon Moon, a szöuli cég fejlesztési részlegének az igazgatója a hivatalos bejelentés kapcsán elmondta, hogy a szerkezet pozitív hullámokat küld az emberi agy felé és különféle módon stimulálja azt. A DreamFree a Peeget egyébként mint "a világ legjobb hordozható agyfeltöltőjét" reklámozza.

A 300 dolláros áron kapható Peeg részét képezi többek közt egy Microsoft Pocket PC alapú kéziszámítógépeken futtatható alkalmazás, egy fejhallgató és egy ezüstös csillogású, a triatlonistákéhoz hasonló high-tech szemüveg, melynek lencséi egyébként átlátszatlan műanyagból készülnek. Amikor a felhasználó koncentráció üzemmódba állítja az eszközt, ritmikus csipogó hangot hall a fejhallgatóból, a szemei előtt elhelyezkedő speciális szemüveg pedig ugyancsak ritmikusan változó fényt bocsát ki magából. A hang- és fényhatások frekvenciája oly módon van egymáshoz hangolva, hogy a Peeg ennek segítségével stimulálni tudja az agyat. A fejlesztők elmondása szerint az agyi hullámok frekvenciájának megváltoztatásával a Peeg képes a hangulat, illetve a kedélyállapot befolyásolására. A Peeg megváltoztatja az agyi hullámokat, és ily módon gondoskodik a jobb közérzetről - mondta Moon.

A Peeg szoftvere gyárilag olyan beállításokat tartalmaz, melyek révén az agy memóriafunkcióin lehet javítani, relaxációt lehet előidézni, vagy éppen jobb kedvet, álmosságot, illetve frissességet lehet okozni. A DreamFree munkatársai szerint a Peeget addig használhatja viselője, ameddig csak akarja, de 5-10 perc általában már elegendő a kívánt hatás eléréséhez. A Comdex látogatói nem meglepő módon némi szkepticizmussal fogadták az eszközt, mindenesetre akik kipróbálták, elismerően nyilatkoztak róla. A cég comdexes standja előtt egyébként óriási tömeg verődött össze a bemutatók alatt.

Kulcsszavak: Comdex pda Comdex 2003

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50