Intelligens otthoni készülékek a Siemenstől

Tóth Kristóf, 2003. december 18. 21:41
A Siemens ha nem is elsőként, de az első vállalatok között dobja piacra az intelligens háztartási készülékeket. A termékek a villanyhálózatot használják fel a kommunikációjuk során, ez az úgynevezett Powerline-technika. Néhány más eszközt pedig a mobiltelefonunkon keresztül vezérelhetünk, így például akár az elutazásunk előtt is ellenőrizhetjük, hogy forró-e még a villanyrezsó? Ráadásul minden hasonló készüléket ráköthetünk egyetlen számítógépre vagy notebookra is, így egyetlen helyről irányíthatjuk az összes háztartási gépet.

A Siemens elsőként a tűzhelyeket, a hűtő- fagyasztó szekrényeket, a mosogató-, a mosó- és szárítógépeket, valamint a klímaberendezéseket kívánja ellátni az új funkciókkal. Jelenleg már 11 Siemens háztartási készülék felel meg a CHAIN-szabványnak, köztük van tűzhely, sütő, páraelszívó, hűtő és fagyasztó, valamint mosogató, mosó- és szárítógép. Ezek közül mindegyiknek van egy kis bemeneti nyílása, ahová egy külön boxot építettek be. Ebben helyezték el a Powerline-modemet, amely a hálózaton keresztül 50 Hz-es frekvencián továbbítja a jeleket. Egy Gateway szűri meg a beérkező adatokat, ami ezután WLAN- vagy más rádiótechnikán keresztül "átlövi" a PC-re vagy a mobiltelefonra.

A felhasználók egy windowsos kezelőfelületen keresztül minden készülékhez hozzáférhetnek. Lehetőség van arra is, hogy különböző esetekben a rendszer riasszon. Ilyen eset lehet például, ha a gyerek jeget vesz ki a hűtőszekrényből, de nem zárja be rendesen annak ajtaját és a hőmérséklet annyira megváltozik, hogy az élelmiszerek megromolhatnak. Amennyiben egy eszköz meghibásodik, az ügyfélszolgálat távolról megvizsgálhatja az összes berendezést, hogy mi is a gond, hiszen így időt és pénzt takarítható meg egy drága szervizes szakember felesleges kiküldésével. A CHAIN-kompatibilitás csupán 50 eurós felárat jelent a normál készülékekhez képest. Az ellenőrző központ ára ugyanakkor 3.999, míg egy Siemens Stylistic mini-PC-é 2.500 euró. A Serve@Home névre keresztelt szolgáltatás nyitott, ezért bármikor csatlakoztatható hozzá más készülék is, így például fűtő- vagy világítótestek. Kérdés, hogy a többi gyártó mikor követi a Siemens példáját.

Kulcsszavak: Siemens otthon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09