Terjed a "népmozi"

Tovább növekszik a vetítéstechnikai piac az idén

forrás Prim Online, 2004. január 18. 09:36
A hazai vetítés- és demonstrációtechnikai piac két meghatározó szereplője, a Galax Vetítéstechnikai Kft. és a 3M Hungária Kft. elkészítette 2004-es piaci előrejelzését.
A vetítéstechnikai piac 2003-ban robbanásszerűen fejlődött és alakult. A prezentációs területet korábban jellemző, klasszikus írásvetítőt (szintén 3M fejlesztés, de még 1961-ből) ma már legfeljebb iskolák használják, azt is főleg olcsóságuk, illetve a már fólián meglévő anyagok miatt. Ezzel párhuzamosan nyernek teret a különböző prezentációs projektorok, illetve a legújabb fejlesztésű, különböző kommunikáció eszközöket integráló Wall Display (ez utóbbi magába foglal egy kivetítőt, egy digitális táblát, egy táblamásolót, egy falitáblát, hangosítást, és magát a vetítő vásznat).

A projektorok piaca hangsúlyosan kettévált. Növekedtek a lehetőségek a különböző állami és EU-alapok által kínált pályázatok elnyerésére, így egyre inkább a modern és színvonalasabb oktatást, bemutatókat lehetővé tévő prezentációs kivetítők irányába mozdítja a beszerzéseket, ennek eredményeként a kereslet ezek irányában is növekszik - mondta el Lénárt Áron, a Galax Kft. ügyvezető igazgatója.

A másik, talán még látványosabb fejlődést produkáló vonal a már nem csak a módosabbak szórakozási igényeit szolgáló házimozi célú kivetítő. A piacon jelenleg több olyan modell is kapható, melyek ára egy jobb minőségű tv árával vetekszik. Az igényekre reagálva a 3M egy elérhető árú, kifejezetten házimozizásra szánt családot dob piacra, de várhatóan a többi gyártó is előrukkol hasonló fejlesztéssel, amelyek 2004-ben már elérhetőek lesznek. A kis méret és alacsony zajszint, valamint a kifinomultabb formatervezés egyre inkább elvárás ezekkel az eszközökkel szemben - a 3M ennek megfelelően új termékcsaládját egyenesen Pininfarinával terveztette meg.

A digitális megjelenítő termékcsoporton belül a technológiai fejlődés egyik biztos iránya a wireless ("zsinórnélküli") technológia térnyerése, és szinte természetes a képminőség javulása mellett a folyamatos súlycsökkenés, amely a hordozhatóságot teszi könnyebbé.

Jóri Csaba, a 3M Hungária kommunikációs vezetője szerint az üzleti szféráét messze meghaladja majd a magánszféra beszerzéseinek növekedési üteme, és ez a tendencia a közeljövőben biztosan folytatódik. Az oktatási szféra lassan, de biztosan szintén közelít a prezentációs projektorok irányába, tovább növelve a keresletet. Bár a termékek jellemzően évről évre olcsóbbak, még mindig a felső árkategória képviselői maradnak a már említett Wall Displayen kívül a különböző plazma megjelenítők is. Az általános árcsökkenés eredményeként az üzleti felhasználók között nagyobb felvevőpiacot képvisel majd a kis- és középvállalati szegmens.

A piac elsősorban a lakossági beszerzéseknek köszönhetően tovább növekszik, amely növekmény ugyanakkor a volumenre, és nem az árbevételre vonatkozik, mert az árerózió (átlagban 20%) és a volumennövekedés várhatóan kiegyenlítik egymást.

A növekedés ellenére a gyártók és forgalmazók helyzete vélhetően nem lesz könnyebb. Az erősödő piac fokozza a versenyhelyzetet, így az árbevételekből jóval többet kell fejlesztésre fordítani, mint korábban, és nem csak a termékek vételára, hanem az árrés is csökken. Ráadásul a gazdasági megszorítások miatt a termékek beszerzése - a marketing költséghez hasonlóan - az elsők között kerül felfüggesztésre.

A piacon egy másik jelenség is megfigyelhető. A dinamikusan növekvő kereslet magával hozza a gyengébb minőségű, megfelelő szerviz hálózattal nem rendelkező távol-keleti "noname" eszközök megjelenését. Eközben a potenciális üzletre a nagy számítástechnikai gyártók is rámozdultak, és olcsó, dömpingáras termékekkel árasztják el a piacot.
Kulcsszavak: házimozi 3M

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50