1 milliárd feletti veszteség és optimizmus a Synergonnál

MTI Sajtóadatbank, 2004. január 30. 10:04
A Synergon Informatika Rt. 2003. évi mérleg szerinti vesztesége várhatóan meghaladja az egymilliárd forintot - jelentette be a társaság a csütörtökön, a tőzsdezárás után a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A Synergon csoport szintű vesztesége, a 2002-es közel 20 milliárd forinttal megegyező árbevétel mellett 1-1,5 milliárd Ft között lesz - mondta Czakó Ferenc, a társaság elnöke. A Synergon eredetileg 2003-ra 0-100 millió forint közötti mérleg szerinti nyereséget tervezett. A cég a gyenge harmadik negyedév után közölte: a negyedik negyedév függvényében az eredmény lehet pozitív, de negatív is.

A veszteség jóval meghaladja az előzetes piaci várakozásokat, bár egy része a közlemény szerint sem tárgyévi, sem jövőbeli készpénzkihatással nem jár - fogalmazott a Synergon. A várttól elmaradó eredményt jelentős részben egyszeri, rendkívüli tételek elszámolásával magyarázza a cég. A tételek főbb elemei: a külföldi leányvállalatokkal kapcsolatos többlet goodwill-értékcsökkenés elszámolása, az Atos Origin integrációs kiadásai, valamint az adóigazgatási eljárással összefüggésben meghatározott céltartalék képzés.

Czakó Ferenc elmondta: a veszteségből 300-350 millió forintot tesz ki, hogy a Synergon - mivel a nemzetközi tőkepiacokon leértékelődtek az IT cégek - csökkentette külföldi leányvállalatai könyvszerinti értékét. Hasonló okokból a Synergon csökkentette a tulajdonában lévő 200-210 ezer saját részvény könyvszerinti értékét is, ez újabb 80-100 millió forintos veszteséget jelent. A cég emellett mintegy félmilliárd forintos céltartalékot képzett az ellene folyamatban lévő APEH eljárás miatt.

A Synergon 2003 negyedik negyedévében jelentősen növelte árbevételét 2002 hasonló időszakához képest, s ezzel a cégcsoport éves szintű árbevétel-csökkenése megállt. A leányvállalatok teljesítménye jelentős mértékben hozzájárult a cégcsoportos szolgáltatás tartalomnövekedéséhez. A Synergon horvát és cseh leányvállalata, a Span és az Infinity is nyereséges volt 2003-ban, miként a magyar Fibex is. Utóbbi 100 százalékkal növelte eredményét 2003-ban 2002-höz képest - mondta Czakó.

A közlemény szerint a cég piaci helyzete jó, likviditása javult, készpénztartaléka nőtt a bázisévhez képest. A társaság likvid pénzeszközei meghaladják a kétmilliárd forintot. A 2004-es működés nyereségessé tétele érdekében a társaság vezetése több hatékonyságnövelő intézkedés bevezetéséről, többek között új kereskedelmi vezérigazgató-helyettes kinevezéséről döntött.

Czakó Ferenc elmondta, a társaságra kedvezőtlenül hatott egyes várt kormányzati projektek elmaradása, ugyanakkor a Synergonnak nem jelentett piaci bővülést a Sulinet Expressz program. Czakó a 2004-es évre óvatos optimizmussal tekint, enyhe növekedést vár. Kisebb létszám csökkentés mellett cég tovább akarja növelni hatékonyságát és értékesítésének szolgáltatás tartalmát. A társaság tőzsdei gyorsjelentését február 12-én teszi közzé.

Kulcsszavak: Synergon +céginfo +mérleg

Példátlan fitness élményt nyújt a vadonatúj HONOR Band 9

A HONOR bejelentette a HONOR Band 9-et, egy modern dizájnnal és fejlett fitnesz- és egészségfigyelő funkciókkal büszkélkedő kiegészítőt. Az 1,57”-os AMOLED kijelző akár 60 Hz-es frissítési frekvenciát kínál. 96 edzési lehetőséggel a HONOR Band 9 felülmúlja elődeit, míg a trendi Always-on Display kialakítással és a lenyűgöző, akár 14 napos akkumulátor-üzemidővel kivételes fitness-társként szolgál, amely a felhasználókat egy egészségesebb és aktívabb életmód felé vezeti.

2024. május 28. 11:39

Megjelent az első magyar kiberbiztonsági labor az IECEE CB séma alatt

A CCLab Kft. sikeresen teljesített a CBTL auditon és a nemzetközi IECEE CB Rendszerben CB Testing Laboratory (CBTL) jogosultságot szerzett. A magyarországi székhelyű CCLab hivatalosan 2024. május 24-én sikeresen kiterjesztette kiberbiztonsági tesztelői, értékelői és tanúsítási képességét a fogyasztói IoT eszközökre készült ETSI EN 303 645 és az ipari automatizálási és vezérlőrendszerekre szakosodott IEC 62443-4-1 / -4-2 szabványokra az IECEE CB séma keretén belül. A CB séma alatt kiadott tanúsítványokat jelenleg több mint 50 országban fogadják el. 

2024. május 28. 10:13

Tökéletes társ stílusos kialakítással és csúcskategóriás egészségügyi funkciókkal

A HONOR bejelentette a HONOR Band 9-et, egy modern dizájnnal és fejlett fitnesz- és egészségfigyelő funkciókkal büszkélkedő kiegészítőt. Az 1,57”-os AMOLED kijelző akár 60 Hz-es frissítési frekvenciát kínál. 96 edzési lehetőséggel a HONOR Band 9 felülmúlja elődeit, míg a trendi Always-on Display kialakítással és a lenyűgöző, akár 14 napos akkumulátor-üzemidővel kivételes fitness-társként szolgál, amely a felhasználókat egy egészségesebb és aktívabb életmód felé vezeti.

2024. május 28. 09:14

eMAG: Elérhető az ingyenes kiszállítást és exkluzív kedvezményeket kínáló előfizetéses szolgáltatás

Az eMAG elindította Magyarországon a Genius nevű előfizetéses hűségprogramját, amelyen keresztül többek között ingyenes szállítást és heti dedikált kedvezménykampányokat kínál. Az eMAG Genius előfizetői több mint hatmillió – Genius jelvénnyel ellátott – termékre vonatkozóan vehetik igénybe az előfizetést, amelyek az eMAG, és a Marketplace platformon működő partnerkereskedők kínálatában érhetők el.

2024. május 27. 21:18

Különleges kedvezményekkel indítja a nyarat a Samsung

A nyár beköszöntével több sportesemény is elrajtol, itt az ideje a közös szurkolásnak. Ezzel párhuzamosan, 2024. június 3-án 10 órakor indul a Samsung fesztivál, a vállalat háromhetes promóciója, amely során a felhasználók 2024. június 24-én 9 óráig kedvezményekkel válogathatnak a Samsung legújabb zászlóshajó mobilkészülékei, tévéi és csatlakoztatható háztartási gépei közül*, hogy az új eszközökkel még magával ragadóbb szurkolói élményt élhessenek át a nyári meccsnézések alkalmával.

2024. május 27. 20:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52