Az NEC angol-japán tolmácsszoftvere utazóknak

Milkovits Gábor, 2004. március 5. 10:10
A tokiói Narita repülőtérre érkező utasok hamarosan olyan kéziszámítógépeket bérelhetnek majd, amelyek azonnal élőszóval tudnak számukra tolmácsolni, akár különleges szófordulatokat vagy szlenget is. A szoftvert korábban már tesztelték a Papero elnevezésű robotokon.
A Papero volt az első olyan szerkezet, amely képes volt az élő beszédet gyakorlatilag teljes egészében megérteni és másik nyelvre lefordítva visszaadni. A robottesztelés után most kéziszámítógépeken is alkalmazni fogják a programot, amelyeket ezután hordozható tolmácsgépekként bárhová magunkkal vihetünk majd. A praktikus szerkezetek 50 000 japán és 25 000 angol, az alapszavakon túl főként az utazással és a turizmussal kapcsolatos kifejezést tartalmazó szókinccsel rendelkeznek, és meg tudnak birkózni az élő beszédfordulatokkal és szlengkifejezésekkel is. Elég egyszerűen angolul belebeszélnünk a készülékbe, a beépített hangfelismerő felismeri, a fordítóprogram átülteti japánra, a hangszintetizátor pedig érthetően visszaadja mondanivalónkat, mindezt alig egy másodperc alatt. A készülék használatához nincs szükség előzetes hangminta rögzítésére sem.

Chris Shimizu, az NEC vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a fordítások pontossága általában közel jár a 100%-hoz. Elmondása szerint igen régóta dolgoznak már a megfelelő technológia kifejlesztésén, ami felül tud kerekedni a nyelvi nehézségeken, az eredmény pedig egy olyan szoftver lett, amely képes megérteni és levonni a nyelvészeti következtetéseket, így át tudja hidalni a kiejtésbeli, vagy az eltérő kifejezések használatából eredő különbségeket is.

Shimizu úr szerint a technológia hamarosan alkalmazható lesz mobiltelefonoknál is: addig is a tokiói Nareta repülőtérre érkező utasok tesztelhetik bérelhető kézi számítógépeken, a szoftver pedig az év végétől várhatóan kereskedelmi forgalomba is kerül majd.
Kulcsszavak: NEC felhszoft szótár

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05