Budapesten megalakult az Európai Teleház Szövetségek Uniója, az EUTA

Hûvös Imre, 2004. március 25. 08:30
Az eseményre azt követően került sor, hogy 2003 szeptemberében, a boszniai Neumban hét ország megállapodott a nemzetközi szervezet létrehozásáról, és felkérték Magyarországot az előkészítő munka elvégzésére.
A most megalakult szövetség tagjai az eredeti terv kigondolói: Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Észtország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Szerbia-Montenegró teleházszövetségei és a később csatlakozott Szlovák Teleház Szövetség.

A világon jelenleg egyedülálló regionális teleházszervezet célja az, hogy segítse a nemzeti teleházmozgalmak kialakulását és fejlődését, emelje a teleházak működésének színvonalát, határokon átnyúló együttműködését és hálózati szolgáltató képességét, a közösségi informatika szakmai fejlődését, gyakorlatának kibontakozását. El kívánja érni azt, hogy a leghátrányosabb települések nemzetközi segítséggel jussanak a közösségi és ezen keresztül, az otthoni hozzáférés lehetőségéhez. A nagy cél, a társadalom szemszögéből megközelítve: a teleház mozgalmak nagyon erősen hozzájárulnak az információs társadalom kiépítéséhez, a digitális szakadék eltüntetéséhez.

Nincs semmi ellentmondás abban, hogy a jelentős ország- és lakosságszámot összefogó, de jelenleg regionális unió neve "európai", mert sok remény van arra, hogy egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Az érdeklődések alapján számos további ország - nem csak európai - csatlakozása várható a megalapítás után: pl. Románia, Horvátország, Ukrajna, Spanyolország, Dél-Afrika, India, Chile. "Így az sem kizárt, hogy az EUTA (European Union of Telecottage Associations) nevében egyszer az 'E' helyére 'W' azaz World kerül - jegyezte meg az eseményt méltató Kovács Kálmán közlekedési és hírközlési miniszter.

A miniszter jelenléte a megnyitón messze többet jelentett, mint szimbolikus gesztust, hiszen Magyarországon a teleházmozgalomhoz nagy anyagi és erkölcsi segítséget nyújt az állam, és magához a szövetség megalakulásához is egyaránt nyújtott diplomáciai, szervezési és anyagi támogatást. Működik a PPP, a Public Private Partnership, amelyhez a vállalkozói szféra is hozzátesz egy részt. A mintegy 500 magyar teleházat (ez világviszonylatban is hatalmas sűrűséget jelent!) az állam a továbbiakban részint azzal készül segíteni, hogy - ahol még nincs - ott a Közháló program keretében egy-másfél év alatt mindenhol megteremti a szélessávú internethozzáférést, másrészt pedig részt vállal a hardver megújításában.

A teleházmozgalmak magyarországi hatásra bontakoztak ki a régióban. Ez sok országban a határon túli magyar kisebbségeknek volt köszönhető. A Magyar Teleház Szövetség helyi, területi és központi munkatársai folyamatosan részt vettek a határon túli programokban, állandósult Magyarországon a nemzetközi teleház szakmai turizmus, nem csak a szomszédos országokból, hanem a világ minden tájáról (pl. Amerika, Dél-Afrika). Nemzetközi ismertségük kiszélesedett a kölcsönös látogatások, jelentős számú hagyományos és on-line kiadványok eredményeképpen. Szinte minden szakirányú világszervezet (pl. USAID, OECD, UNDP, UNESCO, EU, Világbank) felvette és megjelenítette a jó megoldások adattáraiban a magyar és regionális teleházas eredményeket.

2000-ben merült fel a gondolat, hogy a Magyar Teleház Szövetség szerény lehetőségeivel már nem tud ilyen széles „teleház-diplomáciai" kapcsolatrendszert működtetni. A kapcsolatrendszernek kiemelkedő személyisége volt Kovács Győző, a Szövetség akkori elnöke. 2001-ben jelentette be a Magyar Teleház Szövetség az akkori Brit Nagykövet, Nigel Thorpe és az EU Delegáció bátorítására az EUTA megszervezésének kezdeményezését és kezdett tárgyalásokat a partnerországokkal. Időközben szomszédaink teleház programjai is kibontakoztak, egyre világosabbá vált számukra is a nemzetközi szervezet szükségessége és haszna.

A világban nincs hasonló regionális, vagy kontinensre kiterjedő szervezet. Dél-Amerikában van egy regionális teleközpont szövetség, amely üzleti franchise alapú. Létezik a The International Community TeleService Centres (CTSC), Teleszolgálati Központok Nemzetközi Szövetsége, mint világszervezet. Ez magánszemélyek szakmai szövetsége, nem országokat és nem teleházszövetségeket képvisel. Vezető testületének Gáspár Mátyás, a Magyar Teleház Szövetség elnöke is tagja 1999 óta. A számos nagy világszervezet által alapított és támogatott Digital Partners nemzetközi szervezet, amely a digitális szakadék megszüntetéséért dolgozik az egész világon, legutóbbi indiai konferenciáján (Baramati, 2004. február 19-23.), szorgalmazta regionális teleház szövetségek alapítását. Ott a magyar szervezet bejelentette az európai szervezet létrehozását. Így az EUTA az első e szervezetek sorában a világon.

Az EUTA apparátusa, állami támogatást is élvezve, az "idősebb, nagy testvér", a magyar szervezet bázisán kezdi meg működését.
Kulcsszavak: teleház

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

A SteelSeries bővíti a gaming életmódhoz tervezett Arctis Nova headset termékcsaládot

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 15:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38