NHH: piacelemzés és RUO-döntések

Kovács Attila, 2004. augusztus 3. 16:27
Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke és Hidasi István az NHH Tanácsa tagja 2004. augusztus 3-án, sajtóebéd keretében két témáról tájékoztatta az újságírókat: az NHH Tanácsa által végzett piacelemzési folyamatokról, valamint a legutóbb meghozott, a referenciahurok-átengedési ajánlatokkal (RUO-val) kapcsolatos határozatokról.
Az NHH az idén január óta folyamatosan végzett piacelemzési munkája eredményeként most határozattervezeteket hoz nyilvánosságra, amelyre húsz napon belül várja az illetékes piaci szereplők reagálását, majd dönt azok befogadásáról, illetve elvetéséről, és az így kiegészített piacelemzését kiküldi az Európai Bizottságnak. Pataki szerint a hatóság 2005.január 1-jével kíván új kötelezettségeket felállítani a hazai piacon, az idei év a felkészülés, az átmenet éve. A végleges piacelemzést a legnagyobb mobilpiacon kezdik, majd a kilenc vezetékes piacot, illetve a műsorterjesztési piacot veszik górcső alá, s mindhárom területről még augusztus végéig elkészül az NHH tervezete. Ezt követi a szeptember végéig a béreltvonalas és nagykereskedelmi piacokról elkészülő NHH-anyag.

Hidasi István elmondta, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) a beszédcélú hívásvégződtetés egyedi mobil rádiótelefon-hálózatban nagykereskedelmi piac vizsgálata során megállapította, mindhárom hazai mobilszolgáltató e téren jelentős piaci erejű szolgáltató. Ennek következtében a tanács több kötelezettséget is kirótt a nyilvánosságra hozott határozattervezetében a szolgáltatókra: így például valamennyi mobilszolgáltatónak költség alapon kell meghatároznia végződtetési díjait.

Az NHHT a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása és kötelezettségek előírása eljárás során két mobil-nagykereskedelmi piaccal kapcsolatosan hozta nyilvánosságra kedden határozattervezetét. A két piac az Európai Unió Bizottságának ajánlásával megegyezően a nyilvános mobil rádiótelefon-hálózathoz való hozzáférés és nyilvános mobil rádió-telefonhálózatból történő híváskezdeményezés nagykereskedelmi piaca, valamint a beszédcélú hívásvégződtetés egyedi mobil rádiótelefon-hálózatban nagykereskedelmi piaca.

Az NHHT a nyilvános mobil rádiótelefon-hálózathoz való hozzáférés és nyilvános mobil rádiótelefon-hálózatból történő híváskezdeményezés nagykereskedelmi piaca vizsgálatakor piaci zavarra utaló jeleket nem észlelt, ezért semmiféle kötelezettség előírását nem tartotta szükségesnek e területen.

A beszédcélú hívásvégződtetés egyedi mobil rádiótelefon-hálózatban nagykereskedelmi piac vizsgálata során az NHHT úgy döntött, hogy a piac részének tekint minden mobilhálózatban végződő hívást, függetlenül attól, hogy a hívást milyen hálózatból indították. Ennek következtében a szabályozás, eltérően az eddigi gyakorlattól, már nemcsak a vezetékes-mobil irányra vonatkozik a jövőben.

Az NHH Tanácsa a verseny vizsgálatának során megállapította, hogy mindhárom szolgáltató 100 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a saját hálózatában végződtetett forgalom tekintetében.

A tanács a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókra a következő kötelezettségeket rótta ki tervezetében: a hozzáféréssel és összekapcsolással kapcsolatos kötelezettség, az átláthatóság kötelezettsége, az egyenlő elbánás kötelezettsége, a számviteli szétválasztás kötelezettsége, a költségalapúság és a díjak ellenőrizhetőségének kötelezettsége.

A határozattervezetek teljes terjedelmükben az NHH honlapján megtekinthetőek. A nyilvánosságra hozott tervezetekhez az érdekelt szolgáltatók augusztus 23-ig szólhatnak hozzá, melyet követően - az Európai Bizottság észrevételeit is figyelembe véve - várhatóan még szeptemberben megszületik a végleges döntés.

Az NHHT döntött a vezetékes szolgáltatók referenciahurok-átengedési ajánlatairól (RUO) is: a határozat szerint három átengedési szolgáltatás díját állapította meg a testület.

A hurokátengedési referenciaajánlat lényegében arról szól, hogy a törvényben előírtaknak megfelelően a jelentős piaci erejű (inkumbens) szolgáltatók (Matáv, Invitel, Emitel, Hungarotel, Monortel) kötelesek költségalapon átengedni a tulajdonukban és használatukban lévő, az egyes előfizetőkig terjedő úgynevezett helyi hurkokat az ezt igénylő jogosult szolgáltatók használatára. Ennek háromféle módja van: a teljes átengedés; a részleges átengedés; illetve a bitfolyam hozzáférés biztosításával való átengedés. A teljes átengedés azt a lehetőséget jelenti, hogy az előfizető teljes mértékben az új, jogosult szolgáltató előfizetőjévé válik. A részleges hurokátengedés a frekvenciasáv beszédsáv fölötti részének átengedését jelenti ezzel lehetősége nyílik az előfizetőnek arra, hogy az alapszolgáltatás - a beszédcélú szolgáltatás - igénybevétele változatlanul az eredeti szolgáltatónál folytatódjon, a digitális adatcélú szolgáltatásokat pedig (például az ADSL-t) egy másik szolgáltatótól vehesse igénybe. A bitfolyam-hozzáférési szolgáltatás újdonságnak számít az elektronikus hírközlési törvényben: ennek lényege, hogy a szolgáltató az aktív hálózati eszközök átviteli kapacitását engedi át, illetve osztja meg az arra jogosult szolgáltatóval annak érdekében, hogy az előfizető más szolgáltatóktól is igénybe vehessen nagysebességű digitális adatszolgáltatást.

A teljes hurokátengedés díja a szolgáltatók átlagában a korábbiakhoz képest lényegében kis mértékben, 3 százalékkal csökkent.

Az NHHT határozata értelmében a részleges hurokátengedés díja radikálisan, átlagosan 58,50 százalékkal csökkent. A Matáv esetében a díjcsökkenés 62%, 2844 Ft-ról 1071 Ft-ra csökkent a díj, a Monortel esetében pedig 74%, 4590 Ft-ról 1178 Ft-ra csökkent a díj. Ebből adódóan az NHHT azt reméli, hogy a részleges hurokátengedési szolgáltatás az eddiginél jobban el fog terjedni, s ez az előfizetőknek is több lehetőséget kínál majd a digitális adatszolgáltatások igénybe vételéhez.

Az új elemként megjelenő bitfolyam-hozzáférési szolgáltatás - melynek célja a helyi hálózatokhoz való hozzáférés megkönnyítse, a szélessávú internet nyújtása, ezzel is elősegítve új szolgáltatók megjelenését ebben a piaci szegmensben - díja a Matáv esetében 3955 Ft, a többi szolgáltató esetében pedig 4350 Ft.

A meghatározott díjakat a szolgáltatók 2004. augusztus 15-től kötelesek alkalmazni.

Az NHHT által hozott RUO határozatok végrehajthatóak, ellenük nincs helye fellebbezésnek. A határozat felülvizsgálatát a határozat kézbesítését követő 15 napon belül - a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsához benyújtott - keresettel a Fővárosi Bíróságtól lehet kérni. A kereset benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.
Kulcsszavak: távközlés NHH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50