Újrafinanszírozta az Invitel Rt. adósságait

forrás Prim Online, 2004. augusztus 10. 09:01
2004. augusztus 9-én az Invitel Rt. ("Invitel") bejelentette, hogy sikeresen befejeződött a 260 millió EURO értékű elsőbbségi banki hitelállományának, valamint annak az összegnek a refinanszírozása, amellyel a cég a Vivendi Telecom International-nek mint eladónak tartozott. A refinanszírozási ügyletben szerepel még a részvényesi hitelek részleges visszafizetése (mindezek együttesen: "Refinanszírozás").
Az említett kötelezettségek mindegyike az Invitel (korábbi nevén: Vivendi Telecom Hungary vagy Matel) Vivendi Telecom International-től történő megvásárlásakor keletkeztek, ahol a vevő a GMT Communications Partners és az AIG Emerging Europe Infrastructure Fund által alkotott befektetői konzorcium volt. A vásárlásra 2003. májusban került sor.

A Refinanszírozás részét képezte egyrészt egy új, 165 millió EURO összegű Elsőbbségihitel-Szerződés, másrészt pedig 2012. évi lejáratú Elsőbbségi Kötvények kibocsátása 142 millió EURO értékben. A Refinanszírozással kapcsolatban Ian McKenzie, az Invitel Igazgatóságának elnöke a következőket mondta: "Az ügylet eredményeként az Invitel adósságokkal kapcsolatos kötelezettségei jobb összhangba kerülnek a vállalat cashflow-termelő képességével, a rövid és közép lejáratú cashflow amortizációs terhei csökkennek és pénzügyi rugalmasságunk nő. Eltökéltek vagyunk, hogy továbbra is kiemelkedő működési eredményt érjünk el a koncessziós területeinken belüli stabil üzleti teljesítményre építve, amelyet a volt koncessziós területeken kívüli növekedés egészít ki."

Tim Green, a GMT egyik alapító partnere a következőt nyilatkozta: "Az ügylet azért fontos az Invitel számára, mert szélesíti a vállalat tőkéhez jutási lehetőségeit, valamint nagyobb mozgásteret biztosít stratégiai kezdeményezésekhez. A befektetői konzorcium rövid távon is kedvezőbb helyzetbe kerül a részvényesi kölcsönök részleges visszafizetése révén. A Refinanszírozás sikeressége tükrözi továbbá azt is, hogy a piac elfogadta a 2003. májusa óta a vállalathoz csatlakozott új vezetők munkájának minőségét és hatékonyságát."

Craig Butcher, az AIG EEIF igazgatója és budapesti részlegének vezetője a következőket mondta: "Ez az új távlatokat nyitó ügylet, amely a magyarországi magas hozamú kötvénykibocsátások közül minden idők harmadik legjelentősebbje és Közép-Európában az elmúlt 3 év első magas hozamú kötvénykibocsátása, bizonyítja egyrészt, hogy a Vállalat teljesítménye a felvásárlás óta növekvő tendenciát mutat, másrészt általánosságban azt, hogy a vezető hitelezők és befektetők egyre kedvezőbben fogadják a közép-európai hiteleket. A pénzügyi befektetőknek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy a közép-európai ügyletek javuló hitel-piaci esélyei a kivásárlási lehetőségek bővülését eredményezhetik."

Ian McKenzie Elnök úr mellett az ügylet sikeres megvalósulásában szerepet vállalt még Martin Lea, a vállalat új vezérigazgatója, valamint Robert Bowker, a cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese, akik 2004. júniusa, illetve májusa óta dolgoznak az Invitelnél. Martin Lea 25 éves távközlési tapasztalatával erősíti az Invitelt: korábban az Intertek Csoport (egy FTSE 250 válalat) ETL-SEMKO nevű részlegének vezérigazgatója, illetve a Racal Telecom nevű egyesült királysági távközlési szolgáltató cég ügyvezetője volt. Robert Bowker 12 éve dolgozik a távközlésben és pénzügyi szakterületen: korábban a vezető cseh távközlési szolgáltató, a Eurotel Praha pénzügyi vezérigazgató-helyettese volt.
Kulcsszavak: +céginfo Invitel

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38