Még karcsúbb Hitachi HDD fogyasztói elektronikai eszközökhöz

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 3. 08:01
A Hitachi bejelentette, hogy egy olyan 1,8"-es merevlemezes meghajtót sikerült kifejleszteniük, amely elődjénél 10%-kal kevesbb helyet igényel.
A Travelstar C4K60 elnevezésű eszköz percenként 4200 fordulatra képes és 20, illetve 30 GB-os változatban készül. Előbbi ára 125, utóbbié 160 dollár, ám a szóvivő szerint nagyobb mennyiség esetében ez változhat. A helymegtakarítást a változatlan lemezátmérő mellett úgy sikerült megvalósítani, hogy a meghajtók a szabvány csatlakozó helyett a kevesebb lábbal és vékonyabb vezetékekkel ellátott, rövidítéssel "ZIF"-nek nevezett csatlakozóval vannak felszerelve. A ZIF csatlakozók egyébként ma már elég elterjedtek a fogyasztói elektronikai termékeknél, így a megoldás a helytakarékosság mellett megkönnyíti majd a meghajtók beépítését is ezekbe az eszközökbe.

A Gartner elemzői is jó választásnak tartják a ZIF csatlakozó alkalmazását, megkérdőjelezik azonban, hogy hosszú távon is elég nagy igény mutatkozik majd a szórakoztató elektronikai eszközök esetében az 1,8"-es merevlemezes meghajtók iránt. Az utóbbi időben ugyanis több cég, a Cornice, a Seagate és a Western Digital mellett, maga a Hitachi is piacra dobott ennél kisebb, 1"-es HDD-ket, amelyeknek az elemzők fényesebb jövőt jósolnak. A Hitachi 1"-es merevlemezes meghajtója található egyébként az iPod Mini hordozható zenei lejátszókban.
Kulcsszavak: winchester Hitachi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36