Nyilvántartás készül a nem fizető internet-előfizetőkről?

forrás Prim Online, 2004. november 27. 19:52
Az interneten terjedő, meg nem erősítetett információk szerint az internetszolgáltatók elindítottak egy kezdeményezést melynek célja az internetes előfizetői kör megszűrése, az inkorrekt és előfizetői díjakat nem fizető ügyfelek nyilvántartásba vétele.
A lehetőség megfontolása az előfizetői létszám növekedésével időszerű és érthető lépés lehet a szolgáltatók részéről, azonban sokak szerint etikátlan abból a szempontból, hogy a felhasználókat sokszor több évre leköti egy-egy szolgáltató más választást nem adva. A rendszer hasonlóan a bankok között működő adósnyilvántartáshoz azt célozza, hogy a jelentős tartozást felhalmozó előfizetők előtt bezáruljanak azok a csatornák, amelyek eddig lehetővé tették a másik szolgáltatóhoz történő vándorlást. A jelenlegi tapasztalatok alapján az előfizetői kör kb. 20-30 %-a tartozik a "vándorló" ügyfelek közé, akik egy ideig használnak egy előfizetést valamely szolgáltatónál, tartozást halmoznak fel, majd valamely okból felmondják szerződéses elkötelezettségüket vagy csak egyszerűen nem fizetik meg tartozásukat. Az ilyen adósok kiszűrése a felhasználói körből jelentősen javíthatja a szolgáltatók likviditását és az előfizetőket is inspirálja a határidőre történő fizetésre. Az adósok nyilvántartásának használatával a szolgáltatók egy előfizetői szerződés megkötése előtt lehetőséget kapnak az ügyfél státuszának lekérdezésére és annak mérlegelésére, hogy megkötik-e a szerződést vagy sem, esetleg szigorúbb feltételekkel, állítja az Isite, melynek értesülései szerint több szolgáltató is érdeklődik a rendszer bevezetése iránt, azonban az, hogy mely ügyfél kerül rá egy-egy ilyen listára nem eldöntött.

A kérdések, amelyek ilyenkor felvetődnek igencsak kényesek: mi lesz azokkal az előfizetőkkel, akik csak egyszerűen késve fizetnek, vagy olyan okból mondják fel szerződésüket, amelyért a szolgáltató hibáztatható? Vajon ők is felkerülnek-e ilyen megkülönböztető listára? Mennyire lehet hatékony egy-egy ilyen adtabázis, hogyan lehet kiszűrni azon felhasználókat, akik új névvel (rokon, ismerős) kötnek új szerződést? Mennyire van lehetőségük a szolgáltatóknak ügyfeleik adatainak kiadására harmadik fél számára? (néhány szolgáltató Általános Vállalkozási Feltétételei erre már most is adnak lehetőséget, azonban a legtöbb ÁVF, ÁSZF még nem tartalmazza ezen kitételt) Mely szolgáltatások fognak beletartozni a feketelistára kerüléshez? - teszi fel a kérdést az Isite - (adsl, wireless internet, dial-up,bérelt vonal, hosting, domain?).

Stop/isite nov. 27.
Kulcsszavak: ISP jog onlineszolg

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38