Bemutatta a DRAM technológia utódját, az MRAM-ot a Toshiba és az NEC

Milkovits Gábor, 2004. december 19. 12:09
A két japán elektronikai vállalat újfajta, az eddig ismertetetteknél takarékosabb és hatékonyabb MRAM memória megoldások kifejlesztéséről számolt be.
Az MRAM egy olyan következő generációs memóriaalkalmazás, amely jóval kisebb energiafelhasználás mellett és jóval kisebb helyigénnyel képes biztosítani azt a memóriakapacitást, amit a jelenleg használatos DRAM. A Toshiba és az NEC mellett más neves cégek, mint például a Motorola, vagy az IBM és az Infineon, szintén dolgoznak hasonló MRAM megoldásokon. A két vállalat újítása abban rejlik, hogy az ő kísérleti MRAM lapkáik még saját kategóriájukon belül is különösen energiatakarékosaknak és kisméretűeknek számítanak. A technológiai ismertetés mellett a cégek olyan konkrét prototípus lapkákat is bemutattak, amelyekben egy tranzisztor képes négy cella vezérlésére - egyéb esetben általában minden egyes cellához külön tranzisztorra van szükség. Ebből adódóan a kevesebb tranzisztor alkalmazása alacsonyabb energiafogyasztást, valamint méretcsökkenést is eredményez.

Egyes szakértők szerint az MRAM memória nemcsak hagyományos megfelelőjét, a DRAM-ot fogja majd fölváltani a közeljövőben, hanem a hordozható kisméretű eszközöknél strapabírósága és praktikusan apró terjedelme miatt jelenleg igen népszerű flashmemóriát is.
Kulcsszavak: NEC Toshiba memória

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14