A Sony hozzáférhetővé teszi a PSP optikai lemezes technológiáját

Milkovits Gábor, 2005. január 22. 19:02
A Sony bejelentette, hogy más társaságok számára is elérhetővé teszi a PSP hordozható játékgépeinél alkalmazott UMD optikai lemezes technológiát.
A 60 mm-es optikai lemezekhez tartozó UMD („Universal Media Disc”) technológia nyitottá tételével a Sony elsősorban azt szeretné elérni, hogy a különféle forgalmazók digitális zenei és mozgóképes tartalmakat (például videoklipeket) készítsenek a PlayStation Portable készülékekhez, ezzel is még sokoldalúbbá téve azokat. Másfelől, célul tűzték ki azt is, hogy a gyártókat UMD-lemezes zene- és mozgóképlejátszók fejlesztésére ösztönözzék, elősegítve a formátum minél szélesebb körű elterjedését. Ennek érdekében a japán elektronikai óriáscég már be is nyújtotta UMD-specifikációját egy meg nem nevezett szabadalmi hivatalhoz, hogy nyílt szabványként bejegyeztesse azt. Jelenleg a PSP hordozható játékmasinákhoz való néhány játékprogramon kívül egyéb tartalom nem férhető hozzá UMD formátumban, így nem is élvezhető a PSP-n. A Sony ugyanakkor csak a zenei és mozgóképes tartalmakhoz tartozó technológiát teszi hozzáférhetővé, míg a PSP játékprogramok specifikációját, és így azok forgalmazásának a jogát magának tartja fenn.

Ken Kutaragi, a Sony számítógépes szórakoztató részlegének igazgatója elmondta, hogy a december 12-i forgalomba hozatal óta Japánban 800 ezer darab PSP-t adtak el, ám a piac ennél többet is elbírna. Március végére, az európai és észak-amerikai premier után nem sokkal a cég szeretné elérni a 3 milliós eladási példányszámot.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05