Kimagaslóan eredményes az LG mobiltelefon-üzletága

MTI Sajtóadatbank, 2005. január 26. 09:51
A dél-koreai LG Electronics Inc. negyedik negyedéves eredménye nyereségbe fordult éves összevetésben a mobiltelefon készülékek rekord értékesítésének köszönhetően, bár forgalma az előző negyedévhez képest alacsonyabb lett a lapképernyős televízió készülékek csökkenő ára miatt.
A világ ötödik legnagyobb mobiltelefon-készülék gyártója az idén 40 százalékos forgalom növekedésre számít harmadik generációs készülékeinek köszönhetően. Az összesített forgalmával kapcsolatban felmerült kételyek azonban közel három százalékkal nyomták le részvényének árfolyamát kedden. A piac a második negyedévre várja a lapképernyős televízió készülékek árak fordulatát a mélyponton.

Az LG 143,6 milliárd won (138,3 millió dollár) adózott eredményt ért el a negyedik negyedévben, messze felülmúlva ezzel az átlagosan 126 milliárdos elemzői becsléseket. Egy évvel korábban még 17 milliárd won veszteséggel zárta a negyedévet átszervezési költségeinek terhe miatt. A harmadik negyedévben 304 milliárd won nyereséget ért el.

Az üzemi eredmény 52 százalékkal 94,9 milliárd dollárra csökkent a won 11 százalékos árfolyam nyeresége miatt a dollárral szemben. Az elemzők 249 milliárdot vártak. Az értékesítési árbevétel 20 százalékkal 6500 milliárd wonra emelkedett a negyedévben. Az idén 28.000-30.000 milliárd won forgalmat vár az LG a 2004-es 24.700 milliárd után.

Az LG tavaly 1530 milliárd won nyereséget ért el, több mint duplájára a 2003-asnak. A Reuters Estimates előrejelzése szerint az idén 1350 milliárd won nyereségre számíthat. A Hyundai Securities szakértője ezt a várható csökkenést így indokolja: "Szkeptikusak vagyunk a kilátásokat illetően, mivel a mobiltelefon gyártás az egyetlen erőteljesen nyereséges tevékenység. Az LG-nek ezen kívül még foglalkoznia kell az erős wonnak a fedezeti pontjára gyakorolt hatásával is."

Az LG annak ellenére is, hogy viszonylag későn lépett be az erős versennyel jellemzett mobiltelefon piacra, óriási harmadik generációs készülék megrendelésekkel rendelkezik olyan nagy szolgáltatóktól, mint például a Hutchison Whampoa, vagy a France Telecom tulajdonában lévő Orange. A 45 százalékos tulajdonában lévő folyadékkristályos monitorokat gyártó LG.Philips LCD Co. Ltd. viszont az általános árcsökkenés miatt 94 százalékos nyereség csökkenést szenvedett el a negyedévben.

Az LG mobiltelefon készülék eladásainak 40 százalékos, 62 millióra történő növekedését várja az idén, még annak ellenére is, hogy az idei első negyedévi érétkesítései szezonális tényezők hatása miatt valószínűleg nem haladják majd meg a tavaly negyedik negyedévi 13,9 milliót. A harmadik negyedévben 11,8 milliót értékesített. Az erős verseny következtében nem valószínű, hogy az LG magasabb nyereségkulcsot érhetne el a negyedik negyedévi 5,6 százaléknál. A távközlési ágazat adta a forgalom 44 százalékát a negyedik negyedévben, míg a monitor és média üzletág 36 százalékot, az egyéb készülékek pedig 20 százalékot.

A Strategy Analytics piackutató cég számításai szerint az LG a harmadik negyedév folyamán előzte meg a Sony Ericssont 7 százalékos piaci részesedés megszerzésével a mobiltelefonok értékesítésében. Előtte sorrendben a Nokia, a Motorola, a Samsung valamint a Siemens AG állnak.

Kulcsszavak: +céginfo LG Electronics LG

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Airpods-tisztítókészlet és új Sandberg headset

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 09:14

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Keveset tudnak a magyarok az internetes tér veszélyeiről

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 16:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50