India és Kína lesz a világ személyi számítógép piacának a motorja

MTI Sajtóadatbank, 2005. január 26. 10:15
Az amerikai Intel, a világ legnagyobb integrált áramkör gyártója szerint Indiában és Kínában az idén az Ázsiában várt általános gazdasági lanyhulás ellenére is lendületesen emelkedik majd a személyi számítógépek kereslete. "Indiában az elmúlt években 30-35 százalékos éves növekedési ütemnek lehettünk tanúi és ennek folytatódására számítunk. Kínát, a világ második legnagyobb személyi számítógép piacát évi 15-20 százalékos növekedési ütem jellemzi" – jelentette ki John Antone, az Intel ázsiai-csendes-óceáni általános igazgatója. "Öt éven belül Kína lesz a világ legnagyobb számítógép piaca" - tette hozzá.
Tavaly 19 százalékkal 16 millió darabra nőtt a személyi számítógépek piaci értékesítése Kínában az International Data Corp (IDC) adatai szerint, miközben az Egyesült Államokban 11 százalékos növekedés után 58 millió darab kelt el. Indiában 31 százalékos volt a növekedési ütem tavaly.

Indiában és Kínában együttesen 3 milliárd ember él, akiknek a 80-90 százaléka nem rendelkezik számítógép hozzáféréssel, de a gazdasági fejlődésnek köszönhetően egyre közelebb kerül a lehetőséghez.

Az ázsiai-csendes-óceáni térség Japánt leszámítva adta az Intel összes forgalmának 46 százalékát a negyedik negyedévben, Japán pedig kilenc százalékát. A világon forgalomba kerülő számítógépek 80 százaléka Intel processzort tartalmaz. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben Japánt leszámítva tavaly 34 millió darab személyi számítógép kelt el, 16 százalékkal több mint 2003-ban. Az IDC szerint a növekedési ütem 11 százalékra mérséklődik az idén. A világpiac 2004-ben 12 százalékkal bővült, az idén pedig 10 százalékos növekedés várható.

A fejlettebb piacokon, Dél-Koreában, Hongkongban, Szingapúrban és Ausztráliában a notebook készülékek adják a forgalom motorját, míg az asztali konfigurációk forgalma stagnál. Az elkövetkező években a jelenlegi egynegyedről egyharmadra emelkedik majd a notebook-készülékek aránya az összes értékesítésen belül.

Az Intel 2004 negyedik negyedében történetének legnagyobb forgalmát érte el 9,6 milliárd dollárt és ez után 2,12 milliárd dollár adózott nyereségre tett szert.

Kulcsszavak: PC desktop trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50