Kínában nyit irodát a HTEC az ősszel

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 8. 10:08
Kínában nyit újabb irodát a magyar informatikai kis- és középvállalkozások piacra jutásának elősegítésére az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által finanszírozott Hungarian Technology Center (HTEC) - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter csütörtökön Budapesten.
A szervezet eddigi tapasztalatait megvitató konferencián a szaktárca vezetője közölte: az amerikai Virginia államban már működik a HTEC, amely tavaly májusban pályázaton nyolc informatikai cégnek nyújtott támogatást ahhoz, hogy innovatív termékeivel megjelenhessen az Egyesült Államok piacán.

"A kínai szilícium-völgyként emlegetett Shenzenben az ősszel megnyíló új központ 2006 elején hirdethet pályázatot hasonló céllal" - tette hozzá Kovács Kálmán.

Beszámolt arról, hogy a kínai iroda megnyitásával az IHM külföldi stratégiájának három pillérre teljessé válik, hiszen az amerikai, az ázsiai és az európai regionális terjeszkedés támogatása is megvalósul.

Sipka Júlia, a HTEC programiroda vezetője az MTI-nek elmondta: a 2003-ban alapított HTEC eddig 500 millió forint költségvetési forrást használt fel.

"Az iroda működése mintegy 100 millió forintot emésztett fel eddig, s 200 millió forint jutott a nem pályázati úton nyújtott támogatásra" - jelezte az irodavezető. Hozzáfűzte: az irodához bármely cég fordulhat, akiknek a HTEC amerikai piaci információkkal, üzleti, jogi és adminisztratív tanácsadással, kapcsolati tőkével is szolgál.

Sipka Júlia kitért arra, hogy az amerikai iroda még az idén ősszel újabb pályázatot hirdet, ám a tavalyitól eltérő céllal, várhatóan szakkiállításokon való megjelenés támogatására. Utalt arra, hogy kormányzati ígéret már született a pályázat finanszírozására, ám annak keretösszege még nem ismert.

G. H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a konferencián tartott előadásában buzdította az informatikai kis- és középvállalkozásokat arra, hogy innovatív ötleteikkel próbálkozzanak a tengerentúli piacon.

Szavai szerint az amerikai cégek nyitottak az olyan kreatív kezdeményezésekre, ami a magyarországi vállalkozásokra általában
jellemző.

A konferencián elhangozott tapasztalatok azt mutatják, hogy a tavalyi pályázat nyolc nyertes cége közül az AITIA Informatikai Rt. jutott a legtovább, hiszen az idén januárban már meg is alapították leányvállalatukat.

A Freesoft Kft.-nek a HTEC jelenleg a vállalatalapítás előkészítésében segédkezik, s leányvállalat létrehozását tervezi az EGROUP Kft. is. Nem minden cég gondolkozik ugyanakkor cégalapításban, hiszen például a Rubik Interaktív Kft. csak termékkel vagy szolgáltatással kíván megjelenni Amerikában.
Kulcsszavak: HTEC IHM Kína

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05