Kkv-k projektmenedzselési kérdései is az idei PMF-en

Fekete Gizella, 2005. április 8. 10:49
A HTE tegnap nyolcadik alkalommal, "Projektmenedzsment a gazdaságban"címmel megrendezett Távközlési és Informatikai Fórumának programja elsősorban a különböző iparágak, ágazatok - állam- és közigazgatás, pénzügyi szektor, közútfejlesztés, közlekedés, hírszerzés - projektmenedzsment specialitásaira fókuszált.
A hét szekcióban folyó huszonkilenc előadásban iemelt szerepet kaptak a jogiak mellett a projektek emberi erőforrás kérdései, a kkv-k informatikai projektmenedzsment-tapasztalatai, de a nemzetközi, különösen az EU-n belüli projekttapasztalatok, elvárások, lehetőségek mellett a változásmenedzsment kritikus kérdéseit sem kerülték meg az előadók.

A Budapesti Corvinus Egyetemről, Nemeslaki András elnökletével folyó Kis- és közepes vállalatok és a projektmenedzsment szekcióban például az Albacomp Rt.-től Halmai László a nagyvállalati ERP rendszer kisvállalatra történő implementációjának projektvezetésben tapasztalható ellentmondásairól, míg a BCE Kisvállalkozás-fejlesztési Központtól Szirmai Péter a projektmenedzsment és a kisvállalkozások lehetőségei beszélt.

A fórum szervezőinek nem titkolt célja, hogy a különböző iparágak és szakmai kultúrák (pl. műszaki-technikai, gazdasági-üzleti, jogi-szabályozási) projektmenedzsment-összetevőit, -tapasztalatait a fórum által megtestesített szakmai közösségbe hozva, segítséget nyújtsanak a ma szinte elengedhetetlen olyan menedzserképességek, mint a rugalmasság vagy a nyitottság fejlesztésében.

Ezért a FŐVOSZ-IPMA-tól jött Tárnoki Péter vezette Projekt megoldások, esettanulmányok szekcióban a kiemelt közútfejlesztés, valamint az EU-finanszírozású közlekedési beruházások projektirányítási tapasztalatai éppúgy helyet kaptak, mint a Magyar Postánál a HP által, nem kevés nehézséggel dacolva is végrehajtott papírmentes iroda projekté.

A Hyperteamtől Solti Árpád vezette szekcióban bemutatott informatikai projekt-esettanulmányokból az IT szerepéről a vállalati projekt kultúra fejlesztésében mellett a Matáv Rt. ERP rendszerrel kapcsolatos napi üzemeltetésének kihelyezési tapasztalatairól, annak tipikus problémáiról és azok megoldásairól is képet kaptak a téma iránt érdeklődők.

Ahogy a fórum előadói is megállapították, a projektmenedzsment módszertan alkalmazása Magyarországon is mindinkább terjed, épp ezért egyre nagyobb jelentőséget kapnak a sikert alapvetően befolyásoló "részletkérdések". Ezekre válasz azonban csak a gyakorlati munka során szerezhető.

Az Év Projektmenedzsmentje


  • Az idén is odaítélt "Az Év Projektmenedzsere" díjat a Kopint-Datorg igazgatója, Oláh István kapta. Az általa vezetett, díjat hozó "Az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) csatlakozása az EU zárt rendszerű TETRA hálózatához" projekt célja az országos hatáskörű szervek egy hálózatba történő integrálása, valamint az EU-hoz történő "digitális" csatlakozás előkészítése volt. Az EKG létrehozásáról szóló 1998-as döntés után a projekt több kormányzati ciklusban, több fázisban valósult meg. 2001-2003 között a budapesti hálózat épült ki, majd 2003-2004-ben az országos rendszeren túl az EU-s csatlakozás is megvalósult. A kiemelkedően biztonságos hálózat ma már a legnagyobb zártláncú rendszer Magyarországon, míg nemzetközi szinten az EKG az EU hasonló zárt rendszere, a TESTA része.

A projekt minden mérföldköve időre teljesült. A rendszermenedzsmentben több mint 3000 mérőponton 7x24 órában gyűlnek az adatok, amelyeket az arra illetékesek elérhetnek. A működés során teljesült a 99,7 százaléknál magasabb szolgáltatási/SLA szint - szolgáltatásonként egyedileg értelmezve.

Az EU a követendő minták között az angol rendszer mellett a magyart is megjelöli. A projekt szponzora kiemelte a pályázó kiemelkedő - az államigazgatási és üzleti érdekek és munkakultúra illesztéséhez elengedhetetlen - érdekegyeztető és kommunikációs képességét. Oláh István tudatos csapatépítéssel, megfelelő érdekeltségi rendszert alkalmazva fel tudta a korábban lelassult projektet gyorsítani, be tudta a vidéki hálózat kiépítését indítani, és el tudta érni a 650 intézményi fiók megvalósítását. A projekt indulásakor megszervezte a munkafolyamatokat és a minőségbiztosításra saját ISO szabályzatot is készített. A széles körű infokommunikációs és üzleti projektvezetési tapasztalatokkal rendelkező 45 éves villamosmérnököt, a fenti projekt sikerének hatására, egyre több kritikus projekt irányításának feladatával (pl. ügyfélkapu megvalósítása, kormányzati portál működése beindítása) keresik meg.
Kulcsszavak: ERP HTE

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05