E-kereskedelmi kóstoló

Fekete Gizella, 2005. április 30. 13:20

A kkv-k versenyképesség-javításának s így felzárkózásának, valamint a tudás alapú gazdaság megteremtésének is unos-untalan emlegetett eszköze - az informatikai, infokommunikációs infrastruktúra kiépítésén túl - az üzletvitelt támogató programok, megoldások alkalmazása. A szóban forgó szektorban ehhez elsősorban két összetevő hiányzik: az informatikával támogatható üzletvitel kialakításának képessége, valamint az anyagi bázis - és a magasnak tartott tanácsadói díjak miatt itt ritkán vesznek igénybe segítséget. Hogy a tanácsadói költségek alacsonyak vagy magasak-e, ennek megítélése csak akkor reális, ha felmérhető, hogy igénybevételével mit nyer a cég rövidebb vagy hosszabb távon. S itt a kígyó saját farkába harap. Többek között ezt az ellentmondást volt hivatott feloldani az idén augusztusban záruló e-com projekt.

A GKM és az EU Phare előcsatlakozási alapja által három és fél millió euróval (mintegy kilencszázmillió forinttal) finanszírozott, "Az e-kereskedelem mint a kkv-fejlesztés eszköze", röviden e-com elnevezésű, tavaly tavasszal indított program többek között a kkv-k versenyképessé válásához, beruházásaik megtérüléséhez fontos tanácsadói szolgáltatások iránti igényt kívánta - a projekben való ingyenes részvétellel - gerjeszteni, illetve kiszolgálni. A program keretében eddig mintegy ezer kis- és középvállalkozás, egyéni vállalkozó számára nyílt lehetőség alap- és gyakorlati ismereteket szerezni az elektronikus kereskedelemről és az elektronikus üzletvitelről.

Tessék választani!

Az első körben, 2004 tavaszán - ahogy arról korábban már beszámoltunk - a pályázók közül 675 cég vett részt a megyeszékhelyeken tartott egynapos, az e-kereskedelem lehetőségeiről, illetve az e-com programról tájékoztató tanfolyamon. A tavaly április és október közötti időszakban a projekt jellegétől függően többféle lehetőség közül is választhattak a részvételt pályázat vagy regisztráció útján elnyerők. A kétnapos képzési-tervezési projektek 80 résztvevője egynapos képzést követően - CD-n kapott tananyag alapján - hat hét alatt maga készítette el stratégiai tervét, amelyet végül egynapos tréningen véglegesített a program lebonyolításában részt vevő szakértők segítségével. Másik lehetőségként háromnapos helyszíni tréningen 80 pályázó készíthetett saját telephelyén stratégiát, hozzáértőkre támaszkodva. Azonban a konkrét tanácsadási szolgáltatások iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. Ezek keretében a 371 jelentkező cég közül végül 218 kapott támogatást e-kereskedelmi stratégiája elkészítésén túl konkrét megoldások, például webáruház megvalósításához, üzleti folyamatainak átszervezéséhez vagy ezzel összefüggésben integrált ügyviteli rendszer bevezetéséhez.

A támogatott cégek többsége vidéki kft., illetve 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás. Cégformájukat tekintve 57 százalékuk kft., a fennmaradó hányadon pedig szinte egyenlő arányban osztoznak a bt.-k, szövetkezetek, rt.-k és egyéni vállalkozók.

Webre fel!

A program egyik fő elemeként 2004 októberében elindított e-com portál (www.kkvportal.hu) eddigi tapasztalatairól a program szakmai felügyeletét ellátó Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. (MVf Kht.) Hálózati Együttműködések Divízióját vezető Gurabi Attila elmondta, hogy a ma már minden érdeklődő előtt nyitva álló weboldalnak jelenleg naponta mintegy négyszáz látogatója van, de a regisztrált látogatók száma rövidesen hétszáz körüli lehet. A portált működtető háromfős stáb által naponta többször frissített híreken, információkon túl a site regisztrált tagjai projektmenedzsment-támogatást kapnak, de a weboldal az idehaza gyenge lábakon álló hálózati együttműködésnek is hasznos eszköze lehet.

A honlapon regisztráló kkv-k - azt üzleti eszközként használva - elhelyezhetik rajta termékeiket, szolgáltatásaikat bemutató weblapjaikat, ajánlatot kérhetnek egymástól, illetve rendeléseket is felvehetnek. Ezen túl az együttműködni kívánók - egyfajta közös irodát létrehozva - zárt csoportként dokumentumokat kezelhetnek, cserélhetnek, de akár saját vagy közös hírlevelet is kiadhatnak, s a közös pályázatírás lehetősége is adott. Az elektronikus aláírás egyelőre csak elvi lehetőség, a gyakorlati megvalósítás még várat magára.

A portálon regisztráció nélkül is elérhető a program során keletkezett minden oktatóanyag, így a kimaradt vállalkozások is bekapcsolódhatnak, hogy elsajátítsák az e-kereskedelemhez szükséges alapismereteket.

Az MVf Kht. által az e-com program augusztusi zárását követően is tovább működtetett site-on a kkv-ket érintő rendelkezéseken, szabályozásokon túl - különös tekintettel az uniós csatlakozással járó változásokra - pályázatkereső, valamint tanulmányok, felmérések, szektorspecifikus információk is találhatók.

Sikerízű

A projektben a végrehajtást végző konzorcium vezetőjeként részt vevő KPMG-től Székely Zoltán úgy véli, hogy a nagy érdeklődést a program csaknem teljes térítésmentességén túl annak átfogó volta magyarázza. Az e-com ugyanis lefedi az e-kereskedelem minden területét, s ebből maguk a résztvevők választják ki, hogy mely részterülethez kérnek segítséget. A szolgáltatások implementációjához kapcsolódó hardver- és szoftverköltségeket ugyan a cégeknek kell biztosítaniuk, de folyamodhatnak EU-támogatásért, valamint a GVOP idei, a tavalyiaknál sokkal kedvezőbb pályázatain akár 50 százalékos támogatást is elnyerhetnek.

Kulcsszavak: e-business kkv

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59