posTa ... maTáv ... T ...

forrás Prim Online, 2005. május 3. 19:40
Ha május, akkor az a névváltás hónapja: tavaly óta szinte menetrendje van annak, hogy valamelyik ismert magyarországi távközlési márkanévből a Deutsche Telekom pilléreinek névadási mintájára valamilyen T-szolgáltató lesz. A tavalyi Westel átalakulást követően most az egész Matáv Csoport nevet vált: az Axelerót ezentúl T-Online-nak, a Matávkábelt T-Kábelnek, aMatáv Üzleti Szolgáltatások Üzletágát T-systemsnek kell hívni, míg maga a Matáv immár Magyar Telekom.
A Matáv név másfél évtizedet sem élt meg. Az úgynevezett "átkosban" - amely akkor érdemli meg igazán a nevét, ha a telefonhelyzetre és az évtizedekig tartó várakozásra gondolunk - a Magyar Posta fennhatósága alá tartozott a távközlés. A rendszerváltást követően lehetett az 1989-ben elkezdődött hírközlési átrendeződéseknek immár szervezeti formát is adni, és ennek a folyamatnak eredményeként vált ki a félkatonai postai szervezetből a az ekkor már nyilvánvalóan sokkal dinamikusabb fejlődésre predesztinált Matáv, akkor még száz százalékban állami tulajdonú vállalatként. (A Magyar Postából 1991-ben három vállalat - Matáv, Antenna Hungária, Magyar Posta - és egy szabályozó hatóság alakult.) A postai bürokratikus szervezet leépítése és egy ügyfélbarát szolgáltatási ágazat megteremtésének elindítása a Horváth Pál - Krupanics Sándor páros vezetéséhez illetve az általuk irányított csapathoz fűződik, s ezt a munkát kellett a privatizációt követően átvennie és kiteljesítenie Straub Eleknek, aki az informatika számítástechnikai ágáról, az IBM-től került a Matáv élére.

A vállalat privatizációjával azonban meg kellett várni az idevonatkozó távközlési törvények megszületését és hatálybalépését. 1993 decemberében a DT és az Ameritech International (a SBC csoport tagja) által létrehozott MagyarCom konzorcium vált a cég 30,29%-os tulajdonosává. 1994 februárjában a területi koncessziós pályázat eredményeképpen a Matáv 36 primer körzetben nyújt helyi távbeszélő szolgáltatást, lefedve ezzel az ország területének 70%-át. 1995 decemberében a cégprivatizáció második fordulójában a MagyarCom megszerezte a többségi tulajdont 67,36%-kal, megvalósítva ezzel a legnagyobb külföldi befektetést Magyarországon. Új szolgáltatások bevezetésével, erős reklámhadjárattal növelték a felhasználók számát és ezzel együtt a hálózaton lebonyolított forgalmat. Az 1995-ig csökkenő részvényértékek 1998-ra megötszöröződtek. A részvényárfolyam erősödésében szerepet játszott az is, hogy1997 novemberétől Budapesten és New Yorkban, - a New York-i Tőzsdén elsőként jegyzett közép-európai cégként -, megkezdődött a Matáv részvények kereskedelme, további 26% piacra dobásával. Két évvel később az állam az aranyrészvények kivételével értékesítette még meglévő 5,75%-os részvénycsomagját.

2000 júliusában a Deutsche Telekom megvásárolta a SBC csoport 50%-os MagyarCom csomagját, ezzel 59,53%-ra növelte tulajdoni hányadát a Matávban. A fennmaradó 40,47% közkézhányad, míg az aranyrészvénnyel továbbra is az állam rendelkezik. 2000 júliusától tulajdonképpen egyenes út vezet a mostani "T-sedéig", bár nem árt, ha két párhuzamos történetre is rápillantunk.

A Magyar Rádiótelefon Kft. - Westel - T-Mobile sztori ugyancsak még a rendszerváltás előtt indult el. 1989-ben kereste meg a Magyar Postát a US West, hogy érdeklődik a rádiótelefon-hálózat iránt, illetve tőkével beszállna egy ilyen hálózatnak a létesítésébe. Hosszú tárgyalások után a megállapodás még abban az évben, 1989. december 4-én megszületett, aláírták a közös vállalat alapítási megállapodását, és 1990 januárjában megalakult a Magyar Rádiótelefon Kft., a Westel 450 elődje. A GSM rendszert a Budapesten megrendezett ITU kiállítás (az azóta rendre elmaradó Europe Telecom) hozta el Magyarországra, 1992 októberében itt lehetett először kipróbálni az NMT-s Westel és az Ericsson pilot rendszerét. A minisztérium 1993-ban pályázati felhívást írt ki a magyarországi GSM-rendszer megépítésére azzal a feltétellel, hogy két vállalkozás részére fog koncessziós engedélyt adni a 900 MHz-es frekvenciasávban. A győzteseket ismerjük, az egyik az ugyancsak Matáv résztulajdonnal létrejött Westel 900, amely akkor még a másik Westellel párhuzamosan, attól függetlenül tevékenykedett.

A két cég története akkor kerül közös pályára és kezd irányt venni a T-Mobile név felé, amikor 2000 márciusában a Deutsche Telekom véglegesítette azt a MediaOne-nal kötött megállapodást, amelynek értelmében megvásárolja a MediaOne közép- és kelet-európai mobilérdekeltségeit, beleértve a MediaOne International B.V.-t (amely a Westel 49%-át birtokolta) és a Westel 0660 49%-át. Ugyanakkor a Matáv vételi opciót kapott ezeknek az üzletrészeknek megvételére a DT-től. A tranzakció 2001. december 21-én zárult oly módon, hogy a Matáv a Westel és a Westel 0660 kizárólagos tulajdonosa lett (a vásrlást a Matáv a DT-től felvett hitelből fedezte). Mivel a Matáv ekkor már a DT irányítása alatt állt, ily módon ez a tranzakció közös ellenőrzés alatt álló felek közötti ügyletnek minősült. A pénzügyi kimutatásokat oly módon módosították, mintha a Westelek 100%-os Matáv tulajdonú leányvállalatok lettek volna 2000. március 23. óta, amikor a DT a Westelek 49%-át megvásárolta. Ugyanakkor a Westel közvetlenebbül kapcsolódott a Deutsche Telekom mobil üzletágához, mint magához a Matávhoz, így a mobilszolgáltatónál egy évvel korábban, már tavaly májusban sor került a névváltozásra. Míg a Matáv versenyvállalattá formálódásában két menedzsmentet kellett megemlítenünk, a Westel sztori igazából egy névvel: Sugár Andráséval, no meg az ő csapatával fémjelezhető: ő indította el a 450-es mobilszolgáltatást is, és ő teremtette meg a 900-ast illetve immár az 1800-ast is.

Egyszerűbb történet a Matáv internetszolgáltató cégének története. A Matávnet (Vince Mátyás, majd Drajkó László), amely második vezérigazgatójának intenciójára felvette az Axelero nevet, végig 100 százalékban Matáv tulajdon volt, így törvényszerű, hogy most - Simó György vezényletével - a Matávval egyidőben indul el a T-sedés irányába, vagyis a Magyar Telekommal, a T-Com-mal és a T-Kábellel egyszerre vált nevet.

A mostani névváltás hivatalos története viszonylag rövid: 2005. február 22-i közgyűlés jóváhagyta az Igazgatóság január 20-i döntését a Matáv nevének Magyar Telekomra történő változtatásáról, valamint a T-márkák teljes körű hazai bevezetéséről.

A névváltozás természetesen az egységesülő Európa egységesülő vállaltbirodalmát is jelenti: a Magyar Telekom Csoport és anyacége, a Deutsche Telekom (DT) évek óta tartó szoros együttműködése az újabb T-márkák magyarországi bevezetésével tovább mélyül.

Dr. Karl-Gerhard Eick, a Deutsche Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese, valamint a közép- és kelet-európai leányvállalatokért felelős igazgatósági tagja elmondta: "A T-márka vizuálisan összefoglalja a nemzetközi vállalatcsoportunk által teremtett értéket - ezt ügyfeleink világosan felismerik, és a minőség és a teljesítmény határozott ígéretével kapcsolják össze. A Magyar Telekom profitál majd ebből a márkából, és egyúttal tovább erősíti azt. Efelől semmi kétségem sincs."

- A névváltás dinamizálhatja a vezetékes üzletágat. Az állandó minőség és a jó ügyfélkiszolgálás révén könnyebb lesz megtartani régi és megnyerni új ügyfeleinket - mondta el Straub Elek, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója. - Célunk, hogy még több korszerű, még jobb ár/érték arányú, egyszerűbben és kényelmesebben használható minőségi szolgáltatást nyújthassunk ügyfeleinknek. A hazai távközlési piacon egyedülálló módon a T-márka reprezentálja a teljes kommunikációs portfóliót, hiszen nincs ma Magyarországon olyan távközlési szolgáltatás, amit ne lehetne a Magyar Telekom Csoporttól igénybe venni. A fentieken túl kiemelt cél, hogy a cégcsoport jelenlegi magas szintű és elismert társadalmi elkötelezettsége és szerepvállalása a jövőben tovább erősödjön. A márkaváltásnak köszönhetően a szponzorálásban is új dimenziók nyílnak, kiemelkedő nemzetközi eseményeken (pl. a németországi 2006-os Futball VB-n) jelenhetünk meg. Azonban a szponzorációs és adományozási tevékenység lokális jellege megmarad, a helyi kezdeményezések továbbra is a támogatási tevékenység gerincét jelentik majd.

Straub Elek kihangsúlyozta: "A Magyar Telekom Csoport a nemzetközi DT Csoport részeként Magyarország vezető távközlési szolgáltatója marad. Továbbra is elsődleges célunk a hazai ügyfelek igényeinek kielégítése. Az új márkák megöröklik a nevüket viselő üzletágak eddig felépített erősségeit, emellett új értékekkel gyarapodnak."

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Airpods-tisztítókészlet és új Sandberg headset

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 09:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50