Felmérés az információbiztonsági auditok magyarországi helyzetéről

forrás Prim Online, 2005. május 27. 13:47
2001 óta működő információ- és adatvédelemmel foglalkozó "Értékteremtő munkacsoport" tagjai 2004. december 23-án megalapították a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesületet. Az alapító tagok az egyesület céljának az információs társadalom biztonságának támogatását, az információvédelem kultúrájának és ismereteinek terjesztését, a tudatosság kialakítását, valamint egy információvédelmi szakmai műhely létrehozását jelölték meg.
Az egyesület folytatni kívánja az "Értékteremtő munkacsoport" által teremtett hagyományos tevékenységeket, többek között a BS7799 szabvány honosítását, honlap üzemeltetését, felmérések készítését és rendezvények szervezését. Kiemelt feladatuknak tartják a munkacsoport által elindított sikeres "Információvédelem menedzselése" Szakmai Fórum rendezvénysorozat folytatását.

A XVI. "Információvédelem menedzselése" Szakmai Fórum 2005. május 18-án Budapesten került megrendezésre, ahol ismét neves szervezetek képviselőinek előadásai (Symantec Magyarország, Megatrend 2000 Rt., Drescher Magyarország Kft., Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.) voltak hallhatóak.

A rendezvényen Gasparetz András - a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület elnöke - ismertette az egyesület által készített felmérést a BS7799 tanúsítások magyarországi helyzetéről. A felmérést a Magyarországon bejegyzett - e témában érintett - 11 tanúsító szervezet megkérdezésével történt, így gyakorlatilag teljes körűnek nevezhető. Az adatokból kiderült, hogy Magyarországon a BS7799 szerinti tanúsítások száma elérte 25-öt (a nemzetközi honlapon - www.xisec.com - mindössze 13 tanúsítás szerepel, ami a tényleges tanúsításoknak mindössze 52%-a). A felmérésből továbbá kiderült, hogy a tanúsított szervezetek többsége kommunikálja a tanúsítás megszerzését, mindössze néhány szervezet tartja titokban a tanúsítását. Fény derült arra is, hogy a tanúsítók jövőre vonatkozó előrejelzései erősen alulbecsültek, mivel többségük 2005 végére 20-30 közé tette a lezárt tanúsítások számát, ami már most teljesült.

A www.hetpecset.hu weboldalon további információk találhatók a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesületről, a felmérésről illetve megtekinthetőek a rendezvényen elhangzott előadások fóliái. Az egyesület minden információ- és adatvédelem iránt érdeklődőt vár tagjai közé!
Kulcsszavak: audit

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14