Itt a SCO Open Server 6. generációs UNIX

Zsadányi Pál, 2005. augusztus 2. 08:49
A UNIX forráskód őrszeme, a SCO (alias Caldera), készül a szokásos augusztusi UNIX-os dzsemborira, amelyen fejőstehenének, a tősgyökeres SCO UNIX termék Open Servernek a legújabb, 6. generációját akarja bemutatni. A Linuxosokkal vívott nagy csatazaj közben a hátországban a fejlesztőik tehát nem tékozolták az idejüket. Az európai (németországi) SCO promóciós szócső, a SCO techSTREET hírlevél, most azt a hírt hozta, hogy a 6. változat nem egyes cégeknél szokásos vaporware bejelentés tárgya, hanem már szállítják és a SCO Forum’2005 résztvevői kapnak is belőle egy tesztpéldányt, ha most regisztrálják magukat.
SCO OS 6 – a legstabilabb UNIX

A SCO Open Server 6-os a korábbi SVR5-ös kernel alapú UNIX változat evolúciós továbbfejlesztése, tehát nincsenek benne gyökeresen új dolgok, csak praktikus javítások. Továbbá, olyan bővítmények, mint a MicroLite külső gyártótól származó BackupEdge for Open Server 6 adatarchiváló szoftvercsomag. Ez utóbbi azt is mutatja, hogy külső cégek is komolyan veszik és fejlesztenek erre a UNIX platformra.

SCO OS 6 újdonságok

A legjelentősebb, ami egy tovább csiszolt korábbi változat után el is várható, hogy nőtt a feldolgozási sebesség. Ami nem változott, maradt a kőkemény megbízhatóság, ami az Open Server családnak mindig is a legnagyobb erénye volt. A SCO OS-ek mindmáig a legkisebb hibaaránnyal szerepelnek a biztonsági vészjelzési listákon. Beleértve a Linuxokat, pláne más operációs rendszereket.

Egy rövid összefoglaló lista az újdonságokról:

* nagy méretű állományok kezelésének a támogatása (1 TB-ig!);
* 4-ről 32-re növelték a kezelhető SMP processzorok számát;
* nagy tárakat is kezelni tud (Intel tárbővítés max. 64 GB-ig);
* átvettek pár UnixWare UNIX-os megoldást;
* egyforma biztonsági ellenőrzést vezettek be a két UNIX-nál;
* hatékonyság javítások.

A SCO OS 6-os 4 fő célkitűzése

Az új OS változatnál négy fő erény elérésére törekedtek a fejlesztők:
* javítani a termelékenységet;
* növelni a biztonságot;
* javítani a kezelhetőséget;
* megvédeni a vevők korábbi befektetéseit.

A korábbi verziók is javultak

Új javításokat kapott a középvállalatok körében (pl. Pizza Hut stb.) igen elterjedt SCO Open Server 5-ös generáció utolsó, 5.0.7-es változata, és a legmagasabb méretezhetőségi igényeket is kielégítő, szintén elterjedt UnixWare 7-es generáció legutolsó, 7.1.4-es változata is. A SCO tehát egyáltalán nem hagyja cserben a korábbi vevőit.

Reklámkörút

Az amerikai promóciót vélhetően kevesen tudják igénybe venni, maximum a SCO Forum’2005-re érdemes volna esetleg ellátogatni, egy kis amerikai kirándulás keretében. A német SCO iroda azonban európai (Berlin, Bécs, stb.), sőt, külön kelet-európaiismertetőket is fog szervezni (Moszkva, Prága, Varsó). Kinek melyik helyszín szimpatikus, bár hozzánk nyilván Bécs van a legközelebb.

Magyar szakértői háttér

A SCO UNIX-ok veterán hazai képviselője másfél évtizede az Areco Systems Kft.

Zárómegjegyzés

A SCO UNIX-ok még mindig a legbiztonságosabb és legazdaságosabb profi szervermegoldást jelentik a közepes vállalkozások számára, de nálunk akár még a nagy vállalatokat is jól ki tudják szolgálni. A döntésben az Areco Systems föltétlen tud segíteni. Beleértve a nagy hibatűrésű és a kritikusan érzékeny adatkezelést támogató rendszerek megvalósíthatóságát is. Ehhez a nagy hardveres cégek (DELL, HP, IBM) is rendelkeznek speciális eszközökkel, géppel szállított SCO UNIX konfigurációkkal.

Kulcsszavak: SCO UNIX

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05