Kihelyezés elméletben és gyakorlatban

Fekete Gizella, 2005. szeptember 11. 11:00

A magyarországi informatikai kihelyezési piac szereplői között - a dealek méretét és a költéseket tekintve is - az élmezőnyben lévő T-Systems Hungary Kft. 2008-ig a legnagyobb hazai informatikai outsourcing-szolgáltatóvá szeretne fejlődni. Az IT-szolgáltatások egészét nézve is élenjáró s célként a harmadik helyet kitűző, nemzetközi hátterű vállalkozás céljainak realitását a mögötte álló Deutsche Telekom cégcsoport és a T-Systems Hungaryban szerzett kisebbségi Magyar Telekom-részesedés is növelheti. A T-Systems Internationallal tavaly kötött stratégiai szerződés értelmében a magyarországi leányvállalat a távközlési cég ügyfeleinek is felajánlhatja szolgáltatásait. Az alábbiakban a kihelyezés problematikáját is érintő, közelmúltban tartott konferenciájukon hallottakra támaszkodva tekintjük át különböző informatikai outsourcing-szolgáltatásaik lényegét, jellemzőit és azoknak a megrendelők versenyhelyzetét pozitívan befolyásoló hatásait, néhány, évek óta működő deal jellemzőire is kitérve.

A potenciális ügyfeleket elsősorban a kihelyezés előnyeivel lehet meggyőzni. Ehhez célszerű a cégen belüli informatika fájó pontjainak orvoslását előtérbe helyezni, vélik a szakértők.

A meggyőzés eszközei

Ilyenek például a gyakran - többek között a rejtett költségek, a hirtelen szükségessé váló javítások, a technológia vagy a vállalat fejlődése által megkövetelt cserék, bővítések stb. miatt - áttekinthetetlennek és így tervezhetetlennek látszó költségek. Csábító lehet tehát a kihelyezés havi fix költségeinek hatására áttekinthetőbbé váló költséggazdálkodás. Csökken az IT-től többnyire idegenkedő, de annak szükségét mind jobban érző vezetők kihelyezett tevékenységgel kapcsolatos felelőssége. Egy jól megválasztott, az érintett terület teljes IT-kompetenciájával rendelkező szolgáltató ugyanakkor az informatikai szolgáltatás minőségi szintjén is javít. Az outsourcinghoz az átláthatóság és a célok teljesülése érdekében gyakran folyamatracionalizálás is társul. Ez a vállalatok - kiemelten a középvezetők - kevésbé kedvelt, a megszokott, de már nem elég hatékony, viszont költséges sémákat megbolygató területe. A vele szembeni ellenállás leküzdésében a vezetők hozzáállása, ahogy azt a Volánbusz Rt.-nél végrehajtott, BPR-ral fűszerezett projekt is mutatja, sokat segíthet.

A bevezetőben említett konferencián Kiss Tibor, a terület szakértője a kihelyezés további előnyei között a tőke- és erőforráshiány feloldását, a piaci változások által megkívánt változásmenedzsment gyorsulását említette, de a cash-flow gondokon is enyhíthetnek az eszköz- és HR-átvétellel járó erőforrás-kihelyezések.

A költség az úr


Két út kínálkozik megtakarítási lehetőségként, mondta Kiss, az adatközpont-konszolidáció, illetve annak kihelyezése. Míg az első esetében az adatműveleteket több helyszínről egyetlen (a társaság tulajdonában lévő) helyszínre telepítik, addig az outsourcing kapcsán a megbízó adatközponti működtetését helyezik át az informatikai szolgáltató által kezelt nagy adatközpontba. A választást a költségcsökkentési adatok is segíthetik, amelyek az adatközpont-konszolidációnál 5-10, a kihelyezésnél pedig 15-20 százalékkal kecsegtetnek.

Az IT-outsourcing költséget csökkentő hatásai - eszköz és szolgáltatás szerinti bontásban


CPU    tartalék-erőforrások csökkenése révén kisebb
    rendszerintegrációs tevékenység; csúcsidőszakban igény
    szerinti erőforrás-rendelkezésreállás
Lemez-    kisebb rendszerintegrációs tevékenységek; csökkenő
egységek    tartalék erőforrások
Szoftver    megosztott használat; kedvező licencfeltételek
Személyzet    felesleges feladatok/funkciók az üzemeltetés és
    a rendszertechnológia területén
Iroda/energia    adatközpont-létesítmények bezárása; energiatakarékosság;
    a csökkent hardverigény miatt kisebb helyszükséglet
Hálózat    távoli hálózatok vagy távoli nyomtatási szolgáltatások
Költség-    a nagyobb felhasználói közösséget kiszolgáló szolgáltató
hatékony     hasznosítja a méretéből fakadó gazdaságosságot
service desk
Desktop-    egységes, szabványosított irodai környezet és folyamatok;
menedzsment    központi távoli irányítás és segítség; rugalmasan
    biztosított szoftverkörnyezet

Desktopmenedzsment


A T-Systems informatikai outsourcing-szolgáltatásai közül Kiss Tibor többek között a desktopmenedzsmentről, annak szolgáltatási szintjeiről és a szolgáltatáshoz fűzhető extrákról beszélt. Az átmeneti és opciós szolgáltatások mellett a menedzsmentszolgáltatások, az életciklus-menedzsment és a hardver-rendelkezésreállás jellemzőire is kitért.

Az informatikai outsourcing-szolgáltatás összetétele


Átmeneti     due dilligence; szolgáltatási folyamattervek;
szolgáltatások    infrastruktúratervek
Opciós     üzenetküldő rendszer; mobilitás; biztonság; nyomtatási
szolgáltatások    szolgáltatás; fájlkiszolgálás; LAN-szolgáltatások
Életciklus-    beszerzés; konfigurálás; telepítés; felhasználó-
menedzsment    menedzsment; MAC/R; service desk; break/fix;
    szoftverfejlesztés
Menedzsment-    mérnö
ki tervezés; problémakezelés; megrendelés-
szolgáltatások    menedzsment; tárgyieszköz-kezelés; szolgáltatás-
    menedzsment; riporting
Hardver-    standard desktop hardver; standard notebook hardver
rendelkezésreállás

A szolgáltatási szintek két kategóriában, a szolgáltatás, illetve a rendelkezésre állás időszakára, a hardverrel és a szoftverrel kapcsolatos "move, add, change, remove" teendőkre, valamint a hibaelhárításra vonatkozóan meghatározottak. Az extrák többek között licencmenedzsment-, levelezési, üzenetküldési, archiválási, fájlkezelési, illetve tanúsítvány alapú biztonsági szolgáltatásnyújtást jelentenek.

A desktopmenedzsment ügyfelek által élvezett előnyei között Kiss Tibor elsőként a korábbinál nagyobb rugalmasságot említette, amit többek között a dolgozói termelékenység és a PC-s rendszerminőség növekedésével, a nagyobb vállalkozói szabadsággal és az alapvető üzleti tevékenységre jutó több idővel és erőforrással indokolt. Másodikként a növekvő felhasználói elégedettséggel érvelt, amit az állásidő jelentős csökkenésével, a szolgáltatási szint növekedésével, valamint a termékek és szolgáltatások gyors, feladat alapú ellátásával is alátámasztott. A harmadikként felsorolt garantált költségtakarékosság mellett a korábbihoz viszonyított akár 30 százalékos TCO-csökkenést, az egylépéses megoldásnak a költségekre gyakorolt jótékony hatását és a hatékonyabb, eredményesebb erőforrás-használatot hozta fel érvként.

Rugalmasság

A rugalmasság iparágtól, szervezetmérettől és -típustól független növelésének lehetőségével kecsegtet a T-Systems Dynamic Computing IT-outsourcingszolgáltatása. Az automatizált, standardizált, forgalmazófüggetlen szolgáltatás nagy előnye a kizárólag az aktívan használt funkciók és erőforrások utáni fizetés.

SAP - kívülről

Más szolgáltatókhoz hasonlóan a T-Systems IT-kihelyezési szolgáltatásai között is kiemelt helyen szerepel az SAP-üzemeltetés, amit többek között a BKV, a Magyar Telekom és a BAT számára nyújtott. Ennek keretében a szerverüzemeltetés (beszerzés, installálás, üzemeltetés), a háttértármenedzsment, az adatbázis-karbantartás és -felügyelet, valamint az SAP-bázisszolgáltatás mellett többek között a folyamatos üzletmenet biztosítására - a katasztrófaelhárítást is beleértve -, SAP-tanácsadásra, testre szabásra, verzióváltásra, auditálásra, esemény- és hibakezelési támogatásra is van lehetőség. Az ügyfeleknek az SAP-üzemeltetés kihelyezése melletti döntését alapvetően a garantált szolgáltatási szintek (válaszidő, rendelkezésre állás, adatmentések stb.), a piacon ma igen magas árú, vagyis házon belül komoly költségtényezőt jelentő SAP-szakértelem, a fix költségek előre tervezhetővé válása és a felsoroltakból adódó jelentős költségcsökkenés ígérete befolyásolta.

Ahol már működik

A Magyar Telekommal SAP- és hardverüzemeltetésre kötött szerződés eredményeként az üzleti tevékenységek szempontjából kritikus rendszerszolgáltatások házon kívülre kerültek a Matávnál. Szolgáltatóként a T-Systemsé a teljes felelősség az 1400 felhasználót kiszolgáló SAP-alaprendszerért és a hardverért. Az SAP-modulok és -verziók tekintetében az SAP-val, a RISC-szerverek kapcsán az IBM-mel kötöttek partneri szerződést.

A Magyar Telekomnál végrehajtott IT-kihelyezést követően nyújtott T-Systems-szolgáltatások

Alkalmazásmenedzsment    SAP Basis-üzemeltetés és -támogatás
Rendszerintegráció    SAP-projektszolgáltatások
Service desk    integrated service desk - SPOC
Computing services    szerverek, mentési rendszerek üzemeltetése,
    IT-folyamatossági szolgáltatások

A British American Tobacco (BAT) számára a T-Systems nemzetközi szinten, a feladatokat Magyarországról elvégezve nyújt szolgáltatásokat. A kihelyezés révén a T-Systemst terheli az SAP és az MQ sorozatú rendszerek napi üzemeltetésének felelőssége 12 ország 25 SAP-rendszere és 7800 SAP-felhasználója tekintetében.

A BAT-nál végrehajtott IT-kihelyezést követően nyújtott T-Systems-szolgáltatások

Service desk    integrált szolgáltatópult - SPOC
Computing services    SAP-rendszerek üzemeltetése

A BKV Rt.-vel alkalmazás- és infrastruktúra-kezelési szolgáltatásra kötött tíz évre szóló szerződést a T-Systems. A szolgáltató az SAP és a testre szabott megoldások, valamint 1800 PC üzemeltetéséért és 1300 SAP-felhasználó zavartalan munkájáért felelős. A szervertámogatás és a nyomtatók kapcsán a HP-vel, a PC-k szállítójaként a Fujitsu-Siemensszel, a licencek és a harmadik szintű támogatás tekintetében a Microsofttal, az Oracle-lel és az SAP-vel léptek partnerkapcsolatra.

A BKV Rt.-nél végrehajtott komplex kihelyezést követően nyújtott T-Systems-szolgáltatások

Service desk    integrált szolgáltatópult - SPOC
Managed desktop services    telepítés, karbantartás, áttelepítés
Computing services    RISC és Intel alapú szerverek üzemeltetése

Kulcsszavak: T-Systems outsourcing

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB Robotics és a koreai Pulmuone az MI-alapú automatizálás alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja

Az ABB Robotics szándéknyilatkozatot írt alá a szöuli székhelyű élelmiszer-feldolgozó vállalattal, a Pulmuone Co Ltd.-vel, amely szerint a két fél automatizálási megoldásokat kíván kifejleszteni a laboratóriumban termesztett, újszerű élelmiszerek kutatásához és előállításához. A Pulmuone, amely több élelmiszermárka, például a Nasoya tofu termékek és a Monterey Gourmet Foods tulajdonosa, jelenleg a sejttenyésztéssel előállított tengeri élelmiszertermékek új generációjának kifejlesztésén dolgozik. 

2024. június 10. 10:14

Szembe megyünk a fenntarthatósággal

A gazdasági növekedés ellentmond a fenntarthatóságnak, nemhogy el vagyunk késve, de még az irány is rossz, amerre haladunk – nyilatkozta Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a green.hu legújabb podcastjában, a GreenPodban. Az új fenntarthatósági weboldal a szokásosnál elmélyültebb, kőkemény zöld témákat érintő podcast beszélgetést folytatott az ország egyik legismertebb klímatudósával. 

2024. június 9. 13:20

Két versenyautóhoz szállít motort és hibrid hajtást is fejleszt a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

Mérföldkőhöz érkezett idén a SZEngine Team: egyrészt két Formula Student-versenycsapat autójában is győri szív „dobog” majd, másrészt most először nyit a gárda a hibrid hajtások irányába, olyannyira, hogy ősszel már tesztelik is az innovatív technológiát. A Széchenyi-egyetem motorfejlesztő hallgatói csapata a versenyek előtti szokásos rollout eseményén leplezte le elkészült fejlesztéseit.

2024. június 8. 15:08

A HTEC támogatásával indul a Budapest Data+ML Fórum

A globális digitális mérnöki szolgáltatásokat nyújtó HTEC aranyfokozatú támogatóként vesz részt a Budapest Data+ML Fórum konferencián (június 10-12.). Ez a szponzoráció kifejezi a vállalat elkötelezettségét az innovatív technológiák mellett, különös tekintettel a mesterséges intelligenciát (AI) és a Data Science-t illetően. Az HTEC nyitott arra, hogy tovább építse stratégiai kapcsolatait a helyi vállalkozásokkal és véleményvezérekkel. 

2024. június 7. 17:34

Digitális karakterekkel fejlesztenék az oktatást a Megoldások a holnapért idei győztesei

A négyhónapos sűrű és izgalmas projektidőszak után végül a budapesti Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium kétfős csapata vihette haza a Megoldások a holnapért fődíját. A Samsung az EdisonKids-dzel együttműködve immár negyedik alkalommal biztosított platformot a fiataloknak, hogy kibontakoztathassák a holnapot formáló ötleteiket. Az idei nyerteseket a jövő oktatásának témája ihlette meg: ők a digitális edukáció átformálásában, egy, a diákokhoz kapcsolt, személyes virtuális mentor megalkotásában látnak nagy lehetőséget. 

2024. június 6. 16:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37