Közös kutatólaboratóriumot alapított az MIT és a Nokia

forrás Prim Online, 2005. november 16. 14:19
A Massachusetts Institute of Technology (MIT) Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL, Informatikatudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma) és a Nokia Research Center a mobil számítógépes és kommunikációs csúcstechnológiák kifejlesztését célzó kutatási együttműködéséről számolt be.
A CSAIL és a Nokia új kutatóbázist hoz létre az MIT campus közelében. A Nokia Research Center Cambridge kutatóközpontban az MIT és a Nokia szakemberei szorosan együttműködve dolgoznak majd, a mobil számítógépekkel kapcsolatos új elképzeléseken.

„Az informatikai és kommunikációs technológiák magánéletünk és munkánk minden területén kulcsszerephez jutnak” - mondta az MIT elnöke, Susan Hockfield. „Az MIT és a Nokia ezen területeken végzett hosszú távú kutatásai többek között a kézi készülékek új típusú felhasználására is kiterjednek. Az eredmények világszerte új kommunikációs lehetőségeket és szolgáltatásokat nyitnak meg az emberek előtt.”

„A Nokiánál újszerű az egyetemekkel való ilyen jellegű együttműködés” - mondta Dr. Bob Iannucci, a Nokia Research Center igazgatója. „Az MIT és a Nokia mobil informatika és kommunikáció terén megszerzett együttes szakértelme azonban olyan eszközt ad a kezünkbe, amelynek segítségével hamarosan nagyszabású új elképzelésekkel és innovatív ötletekkel jelenhetünk meg a piacon.”

A Nokia Research Center Cambridge tevékenységének alapja egy olyan jövő-elképzelés, mely szerint a kisméretű kézi készülékek, például mobiltelefonok, az információ, a szolgáltatások, a perifériák, az érzékelők, és más berendezések „ökoszisztémájának” részévé válnak. A kutatások a más képességek mellett beszédet felismerő, új felhasználói felületeket vizsgálnak meg, áttekintik az új mobil számítógépes platformokat, többek között az alacsonyabb energiaigényű hardver platformokat és a vezeték nélküli kommunikációt, valamint új szoftverarchitektúrákat dolgoznak ki. A kutatók az információkezelés újfajta módszereivel is foglalkoznak: a szemantikus webtechnológiák – azaz a részben a CSAIL és a Nokia kutatóközpontjában kifejlesztett jelenlegi világháló kiterjesztései – révén a készülékek egyszerűbben és automatikusan felismerik az egymáshoz kapcsolódó fogalmakat, adatokat és szolgáltatásokat.

A közös projektekben a közös ügyvezető bizottság irányításával körülbelül húsz MIT és ugyanennyi Nokia kutató vesz részt. A Nokia Research Centerben dolgozó Dr. James Hicks-et nevezték ki a Nokia Research Center Cambridge igazgatójává. A programigazgató Prof. Arvind Johnson, az informatikai és mérnöki tudományok professzora lesz.

Az új együttműködés azon a szoros kapcsolaton alapul, amely az MIT és a Nokia korábbi közös munkái során alakult ki. A Nokia legutóbb alapító tagként jelent meg az MIT Oxygen Alliance szervezetében. A 150 CSAIL kutató részvételével elindított kutatási projekt az emberek igényeire próbál választ adni, egy merőben új számítógépfajta kialakításával.

A Nokia Research Center Cambridge a Massachusetts államban található Cambridge-ben, a Kendall tér közelében, a CSAIL központjának közelében található majd. A kutatóközpont 2006. január elsején nyitja meg kapuit. Az első öt projekt tervei már elkészültek.

MIT/CSAIL

Az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) a Mesterséges Intelligencia Laboratórium (AI Lab) és az Informatikai Tudományok Laboratóriumának (LCS) összevonásával 2003. július elsején jött létre. A létrejött egység a villamosmérnöki és informatikai, a matematikai, az agyi és kognitív tudományi, az aeronautikai és asztronautikai, az óceánmérnöki, a Föld-, atmoszféra-, és bolygótudományi, valamint a biomérnöki kar, illetve a Harvard-MIT egészségügy-tudományi és technológiai karának közös laboratóriuma. A CSAIL emellett a World Wide Web Consortium székhelye is. A több mint 90 vezető kutatót és 800 tagot számláló CSAIL az MIT campus legnagyobb laboratóriuma.

A CSAIL legfontosabb feladata a számítógépek és a mesterséges intelligencia területén végzett sokrétű kutatás. A munka négy átfogó területen zajlik: 1) Architektúrák, rendszerek, és hálózatok, 2) Elmélet, 3) Nyelv, tanulás, jövőkép, és grafika, illetve 4) Fizikai, biológiai, és informatikai rendszerek.

Az elmúlt négy évtized folyamán a CSAIL és elődjeinek tagjai számos felfedezést tettek a számítógép-tudomány és informatika területén, többek között ezekből a laboratóriumból származik az időmegosztás, a nyilvános kódtitkosítás, a bitmapped kijelzők, a TCP/IP, a személyes munkaállomások, a web-szabványok, a számítógépek jövőjéről alkotott elképzelések, a számítógép számára felismerhető beszéd, és a robotika ötlete. A CSAIL kutatói közül tizenheten tagjai az Egyesült Államok Tudományos és Mérnöki Akadémiájának, hatan kapták meg a MacArthur Alapítvány Genius díját, négyen a Turing díjat, ketten a Japan díjat, és további tudósok munkáját Millennium Technology díjjal ismerték el. A CSAIL-ról származó technológiák gyakran induló (startup) cégek révén terjednek el, ilyen vállalat volt az Akamai, a Cognex, az iRobot, az OpenMarket, az RSA Data Security, a Silicon Spice, vagy a SpeechWorks.

Kulcsszavak: k+f tudomány MIT Nokia

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14