CES: Új Intel processzorok és platformok

Széll Zoltán, 2006. január 6. 19:46
Az Intel Corporation a CES 2006 kiállítás második napján mutatta be otthoni személyi számítógépek és noteszgépek számára kifejlesztett két új platformját a teljesen új márkaként piacra lépő Intel Viiv technológiát és az Intel Centrino Duo mobil technológiát. Az új platformok otthon, útközben és munkavégzés közben egyre inkább terjedő digitális életstílus minél szélesebb körben való alkalmazását célozzák.

Az új márkák egyben új utakat nyitnak meg a személyi szórakozás és az üzleti információk felhasználása terén, beleértve ebbe azt, hogy a vásárlók bárhol, bármikor, az eszközök vagy képernyők széles skáláján hozzáférhetnek digitális tartalmaikhoz. Az Intel Viiv technológia egyszerűbbé teszi a felhasználók számára, hogy megnézzék, megosszák digitális tartalmaikat és információikat otthonukon belül.

Az Intel Centrino Duo mobil technológia elsőrangú képességekkel rendelkezik, amelyek az emberek szórakozását valóban mobillá teszik és növeli a sokat utazó dolgozók válaszadási képességét és hatékonyságát.

Az új platformok „szívét” az Intel új kétmagos processzorai jelentik, amelyeket a cég 65 nanométeres technológiájával állítanak elő. Ezek közé tartozik a korábban ’Yonah’ kódnéven ismert Intel Core Duo processzor, amelynek egyedi konstrukciója egy nagyobb postai bélyeg méretében egyesít magában két processzort, ezáltal új, magasabb teljesítményt és kiemelkedő energiafelhasználási hatékonyságot biztosítva, amelyek innovatív PC és noteszgép külsők kialakítását teszik lehetővé. Az Intel Core Duo az Intel Centrino Duo mobil technológiákban, valamint az Intel Viiv technológia bizonyos modelljeiben lesz megtalálható.

Az Intel az új mobil lapkák mellett bevezette a korábban ’Presler’ kódnéven ismert, asztali PC-khez kifejlesztett új kétmagos Intel Pentium D processzort, amely megtalálható lesz az Intel Viiv technológia számos modelljében is, és a korábbiaknál nagyobb teljesítményt biztosit a több-feladat, több felhasználós működés és a szórakozás különféle típusai számára, beleértve ebbe a zeneletöltéseket, a fotó- és videó szerkesztést, valamint a hangok kódolását.

Az Intel Viiv technológia segítségével a családok egyetlen távirányító segítségével ugyanúgy kezelhetik számítógépüket, mint televízió készüléküket. A platform magába foglalja a Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 operációs rendszert és média szoftvert, amely lehetővé teszi a videózást, vagy a számítógépes játékot, mialatt ugyanazon integrált rendszer a legújabb zenéket tölti le.

Az Intel Viiv technológiák számos PC-kialakításban elérhetőek, beleértve ebbe az „all-in-one”, hibrid, televízió jellegű külsővel rendelkező számítógépeket, keskeny fogyasztói elektronikai és könyv formátumú megjelenéseket, valamint a torony asztali gép kialakítást. A mai naptól kezdődően 2006 első felében a PC gyártók világszerte több mint 80, a platformon alapuló rendszerrel jelennek meg a piacon.

Az Intel és a szórakoztató ipar széles körű együttműködésének eredményeként az Intel Viiv technológián alapuló személyi számítógépek segítségével a felhasználók sok órán keresztül élvezhetik a legfrissebb on-line szórakozási szolgáltatásokat és ’on-demand’ alkalmazásokat. Mostanáig a bejelentése alapján az Intel már több mint 50 vállalattal működik együtt az on-line tartalomszolgáltatások és alkalmazások (a filmektől kezdve a zenéken át a TV műsorokig, sportműsorokig, játékokig és családi fényképekig) tesztelésén és igazolásán, annak érdekében, hogy az Intel Viiv technológia segítségével is élvezhetők legyenek. Minden egyes igazolt szolgáltatás, alkalmazás és eszköz az „Enjoy with Intel Viiv technology” feliratot fogja viselni a könnyebb azonosíthatóság érdekében.

A platform támogatja az otthoni lejátszásra megfelelő minőségű hang és HD (high-definition = nagy felbontású) videók lejátszását az 5.1 „körül-ölelő” hangrendszertől a 7.1-ig, valamint egyetlen gomb megnyomásával lehetővé teszi a rendszer azonnali ki- és bekapcsolását (az aktiválást követő első boot-olás után). Opcionális TV-vevő kártya segítségével a családok felvehetik, megállíthatják és visszatekerhetik az élő TV-műsorokat, és eltárolhatják a merevlemezen, hogy később megnézzék. Az év folyamán az Intel további szoftver-tulajdonságokkal látja el a platformot, amelyek egyszerűsítik az otthoni hálózatba tartozó eszközök ’set-up’-ját, és lehetővé teszi, hogy a felhasználók szórakoztató anyagokat továbbítsanak Intel Viiv-technológiás számítógépükről egyéb igazolt hálózati eszközökre, mint például digitális tv-készülékekre, DVD lejátszókra, set-top boxokra és vezeték nélküli útválasztókra.

Az Intel Viiv technológián alapuló platformok számos nagy teljesítményű kétmagos Intel processzorral elérhetőek. Ilyen például az Intel Pentium D, a Pentium Processor Extreme Edition és az Intel Core Duo processzor, valamint az Intel 945, 955 vagy 975 Express lapkakészlet család és az Intel PRO/1000 PM vagy Intel PRO/100 VE/VM hálózati kapcsolat.

Az Intel Centrino Duo jelentős teljesítmény-növekedést (több mint 70 %-ot) jelent akár a filmeket, zenéket vagy játékokat szabadságukra magukkal vivő családok, akár a folyamatosan úton lévő üzletemberek számára, mialatt a korábbi generációkhoz képest 28%-kal kevesebb energiát fogyaszt. Az eredmény a rendszer válaszadási képességének emelkedése és hosszabb akkumulátor élettartam, mindez az innovatív noteszgép konstrukciók széles formai választékával.

Alapvető mobil, számos funkciót magában egyesítő szórakoztató eszközként a Centrino Duo mobil technológia fejlett háromdimenziós grafikával rendelkezik (kétszer fejlettebb, mint a korábbi generációk), és opcionálisan HD TV is nézhető rajta. ’Intel High Definition Audio’-val felszerelve elérhető továbbá Dolby Digital támogatással, akár 7.1 hangrendszerrel.

A jobb menedzselhetőség és a megnövelt biztonság érdekében a platform támogatja az ’Intel Active Management’ technológiát és az Intel Virtualizációs Technológiát, valamint az innovatív szilícium alapú tulajdonságokat is.

A Centrino Duo mobil technológia platform komponenseinek kis mérete a különböző noteszgép méretek széles skáláját és innovatív formákat tesz lehetővé. A komponensek az előző generációhoz képest 1,2 watt energiát takarítanak meg, ezáltal nagyobb energia-hatékonyságot biztosítanak.

A Centrino Duo mobil technológia platform az Intel Core Duo kétmagos processzorból, valamint a mobil Intel 945 Express lapkakészlet családból áll. A platform tartalmazza még az Intel PRO/Wireless 3495ABG hálózati kapcsolatot, amely az Intel következő generációs, a standard Wi-Fi kapcsolatokat meghaladó, WLAN teljesítményt nyújtó hálózati kapcsolata, és segítségével az alkalmazások „tudatosabbá” válnak, gyorsabban reagálnak, könnyebben kapcsolhatóak hálózatokba, azaz végső soron magasabb szintű mobil élményt tesznek lehetővé.

Az Intel Core Duo lapkák 65 nm-es technológiával készülnek, két CPU magot, megosztott 2 MB L2 gyorsító-tárat és 667 MHz-es frontoldali buszt tartalmaznak. Az Intel most hat Intel Core Duo modellt vezetett be. A T2600 modell 2,16 GHz-es, a T2500 modell 2,00 GHz-es, a T2400 modell 1,83 GHz-es, a T2300 modell 1,66 GHz-es, az alacsony feszültségű (LV) L2400 modell 1,66 GHz-e és az L2300 modell 1,50 GHz-es órajellel dolgozik. Az első négy lapka maximális hőtermelése 31W, míg az alacsony-feszültségű lapkáké 15W.

Az Intel bevezette a Yonah egymagos változatát is, amely ’Intel Core Solo’ márkanévvel kerül forgalomba. Ez a család jelenleg egy modellt tartalmaz. Az 1,66 MHz-es T1300 modell szintén 2 MB integrált L2 gyorsító-tárat és 667 MHz-es frontoldali buszt tartalmaz.

Az Intel Core Duo T2600 CPU modell ára 1000 darabos mennyiségben 637 dollár, a T2500 modellé 423 dollár, a T2400 modellé 294 dollár, a T2300 modellé 241 dollár, az L2400 modellé 316 dollár, az L2300 modellé 284 dollár és az egymagos Intel Core Solo T1300 modellé 209 dollár.

Az Intel az asztali platformokhoz bevezette a ’Presler’ kódnéven fejlesztett Pentium D processzorokat. A Pentium D 9xx sorozatú processzorok 65 nm-es technológiával készülnek, több mint 370 millió tranzisztort és 2 x 2 MB integrált L2 gyorsító-tárat tartalmaznak. A processzor érdekessége, hogy a két magot két külön lapka tartalmazza, amelyek közös, 800 MHz-es frontoldali buszon keresztül kommunikálnak a lapkakészlettel. Az új processzorok LGA775 tokban kerülnek forgalomba. Az Intel most négy Pentium D 9xx processzor modellt vezetett be. A Pentium D 950 modell 3,40 GHz-es, a 940 modell 3,20 GHz-es, a 930 modell 3,00 GHz-es és a 920-as modell 2,80 GHz-es órajelet használ. Áruk 1000 darabos mennyiségben (az előbbieknek megfelelő sorrendben): 637 dollár, 423 dollár, 316 dollár és 241 dollár.

Az Intel a Presler egymagos változatát is bevezette, amelyeket a Pentium 4 6xx sorozatba illesztettek. A 65 nm-es technológiával gyártott lapkák 2 MB integrált L2 gyorsító-tárat és 800 MHz-es frontoldali-buszt tartalmaznak. A 661 modell 3,60 GHz-es, a 651 modell 3,40 GHz-es, a 641 modell 3,20 GHz-es, a 631 modell 3,00 GHz-es órajellel dolgozik. Valamennyi új processzor mkodell LGA775 tokban kapható. Az új lapkák ára 1000 darabos mennyiségben (az előbbieknek megfelelő sorrendben): 401 dollár, 293 dollár, 218 dollár és 178 dollár.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50