CES: PC, PDA és mobiltelefon hibrid

Széll Zoltán, 2006. január 9. 18:08
A hazánkban alig ismert DualCore cég az elmúlt héten Las Vegasban megrendezett CES 2006 szórakoztató elektronikai kiállításon mutatta be a cPC nevű terméket. Az új eszköz - a DualCor ’kézi PC’-nek hívja - a PC-k teljesítményét a PDA-k hordozhatóságával kombinálja és mobiltelefonokhoz hasonlóan csatlakoztatható a hálózathoz. A cPC kicsit nagyobb, mint a hagyományos PDA, de kisebb, mint az átlagos noteszgépek.
A DualCor reméli, hogy a cPC-vel és a megfelelő szoftverekkel nagyon rugalmas eszközt ad a felhasználók kezébe. A kis masinán a Windows XP Tablet PC Edition vagy a Windows Mobile 5.0 operációs rendszer futtatható. A felhasználó teljesítmény igényétől függően választhat ezek közül. A nagy teljesítményt igénylő felhasználók számára a Windows XP TPC operációs rendszer telepítését és használatát ajánlja a cég. Ez extra funkciókat is támogat és teljesen szoftver kompatíbilis az asztali változattal.

A cPC kis mérete ellenére hasonló specifikációval rendelkezik, mint a teljes méretű noteszgépek. A cPC maximum 40 GB-os merevlemezes meghajtót, valamint 1 GB DDR2 és 1 GB NAND flash memóriát tartalmaz. Az utóbbi tárolja a kritikus OS-t és a boot szoftvert, amely az eszközt indítja. A cPC a valóságban soha nincs teljesen kikapcsolva. A készenléti idő az órák százaival mérhető, ezért a cPC azonnal kész a használatra.

A cPC érdekessége hogy két, de különböző processzort tartalmaz. A nagy feldolgozó teljesítményhez a kis energia-felvételű 1,5 GHz-es Via C7 processzort használja. A másik processzor a 300 MHz-es Intel XScale PXA263. Attól függően, hogy a felhasználónak mekkora teljesítményre van szüksége és melyik operációs rendszert választja, kapcsolhat az egyik processzorról a másikra és vissza. Ez a kétprocesszoros „átkapcsolós” megoldás nem található sem a PDA-kon, sem a noteszgépeken. A DualCor a kis masinába 5 hüvelykes, 800 x 480 képpont felbontású és 16:10 oldal-arányú, színes LCD TFT képernyőt épített be, amely DVD film minőségű képet szolgáltat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05