Rohamosan terjed a Nyxem.E vírus, és havonta egyszer pusztít

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 23. 19:40
A biztonsági specialisták már a múlt héten felhívták az internetezők figyelmét az úgynevezett Nyxem.E vírusra, amely az utóbbi napokban rohamos terjedésnek indult.
Az F-Secure szerint a kártevő különös tulajdonsága, hogy minden hónap harmadik napján aktívvá válik, azaz megsemmisíti a DOC, XLS, MDB, MDE, PPS, PPT, ZIP, RAR, PDF végződésű adatokat. A Nyxem.E e-mailen keresztül terjed, és befészkelvén magát egy rendszerbe, továbbküldi magát az ott fellelhető összes címre, ezenkívül pedig megtámadja a feltelepített antivírusszoftvert is.

A továbbiakban elmondták még a biztonsági szakemberek, hogy a sikeres fertőzés után a vírus kapcsolatba lép egy idegen szerverrel, amely mintegy számlálóként is funkcionál. Ma reggeli adatok szerint több mint 540 000 számítógépre sikerült feltelepítse magát a Nyxem.E, és óránként mintegy 2500-zal nő ez a szám.

"Más férgeket azért hoznak létre alkotóik, hogy azok segítségével a hackerek zombihálózataikat építsék, ám ennek a vírusnak csakis egyetlen célja van: a pusztítás" - nyilatkozta Rüdiger Trost az F-Secure részéről. Ezenkívül a szakértő felhívja mindenki figyelmét, hogy kellő körültekintéssel nyissák meg a számítógépes felhasználók a csatolt állományt tartalmazó leveleket, még abban az esetben is, ha az valamely ismerősüktől érkezik. A Nyxem.E-t tartalmazó elektronikus üzenetek ismertetőjele, hogy ingyenes hozzáférést ígérnek számos pornográf tartalomhoz. A Symantec máris elérhetővé tett weboldalán egy eltávolítóprogramot, amely felismeri a kártevő bizonyos verzióit.
Kulcsszavak: vírus security F-Secure

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05