Az internetszolgáltatás semlegességének törvényi biztosítását szorgalmazzák

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 21. 09:22
Az amerikai kongresszusnak törvényben kellene védelmeznie az internetszolgáltatás semlegességét a The New York Times hétfői szerkesztőségi kommentárja szerint, amely attól tart, hogy a jövőben előnyben részesülhetnek a tőkeerős tartalomszolgáltatók.
Az Útdíjszedő kapuk az információs sztrádán című kommentár kiemeli, hogy az internetes keresőprogramok jelenleg egyforma könnyedséggel siklanak egyik helyről a másikra, ez azonban megváltozhat, ha a szolgáltatók az egyik internetes helynek kedveznek, a másikat pedig büntetik, aszerint, hogy hajlandó-e vagy tud-e külön fizetni.

A szenátus a múlt héten meghallgatást tartott "a hálózatsemlegességről", arról az elvről, hogy az internetes kapcsolatot szolgáltató cégeknek egyenlő elbánásban kell részesíteniük valamennyi tartalomszolgáltatót. A lap szerint ezt a semlegességet meg kell védeni, hogy az internet szabad maradhasson, és szabadon fejlődhessen.

Az internetes szolgáltatók körében már felmerült, miért ne kérjenek díjat például az eBay cégtől azért, hogy kereskedésre használja az internetkapcsolatot. Az egyik internetszolgáltató, a Verizon illetékese nemrég egy konferencián egyenesen a Google potyázásáról beszélt.

A kommentár által felvázolt borúlátó kép szerint az internetszolgáltatók a jövőben a hozzáférés különféle szintjeit alakíthatják ki. Az olyan óriások, mint a Walmart.com igen gyors internetes kapcsolattal rendelkeznének, míg a "kisember" webhelyeknek a szupersztráda helyett meg kellene elégedniük a kátyúk lyuggatta egysávos úttal. Ebben az esetben a szolgáltatók és nem a fogyasztók határoznák meg az internet fejlődését. A nagy cégek profitközpontú érdekei döntenék el, milyen webhelyek és technológiák lesznek sikeresek, és melyek buknak el, s megfojthatják az olyan ígéretes újításokat is, mint az internetes telefon.

A legtöbb amerikainak nincs sok választása a szélessávú internetszolgáltatók tekintetében, és így nem sokat tehetnének, ha a szolgáltatók feladnák semlegességüket. A kongresszusnak kell tehát megőriznie az internetet jelenlegi formájában - hangsúlyozza a lap. Tudomása szerint Ron Viden oregoni demokrata párti szenátor semlegességi törvény benyújtására készül, amely tiltaná, hogy az internetszolgáltatók kivételezzenek egyes tartalomszolgáltatókkal, vagy pedig elsőbbséget biztosítsanak saját tartalomszolgáltatásuknak.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09