Sun – Deloitte: Híd az üzleti és informatikai folyamatok között

forrás Prim Online, 2006. február 23. 18:03
A Sun Microsystems és a Deloitte bejelentette, hogy a jövőben együttműködve támogatják a vállalatokat olyan gazdaságos, költséghatékony és hosszú távon fenntartható technológiai és üzleti folyamatok kidolgozásában, amelyekkel a vállalatok sikerrel felelhetnek meg ágazatuk sajátos jogszabályi követelményeinek, valamint a technológiai felügyelet támasztotta kihívásoknak.
Az új kezdeményezés részeként a Sun és a Deloitte, Center for Technology Governance and Compliance (CTGC) néven, szakértői központot hozott létre, ahol a Deloitte szaktanácsadói szolgáltatásait a Sun informatikai megoldásaival párosító fejlesztések folynak, köztük az információk teljes élettartamára kiterjedő adatkezelés (Information Lifecycle Management) és a személyazonosság-kezelés (Identity Management) terén.+ A CTGC szakembereit és szolgáltatásait a Sun megoldásközpontjain keresztül lehet elérni. További információk a http://www.sun.com/compliance vagy a http://www.deloitte.com oldalakon találhatók.

A Sun és a Deloitte CTGC központja
Számtalan előírás érvényes a vállalatokra: például az Enron-botrány után hozott Sarbanes–Oxley törvény, az egészségbiztosítási adatok hordozhatóságára és felelős kezelésére vonatkozó törvény (HIPAA), a különböző szakmai szervezetek ajánlásai, illetve a Bázeli Bizottság tőkemegfelelési előírásai (Basel II). A CTGC abban segíti a vállalatokat, hogy a szabályozói követelményeket beépítsék egy olyan átfogó, üzleti szemléletű stratégiába, amely informatikai megoldásokkal segíti elő a felelős, jogszabálykövető vállalatirányítást.

A CTGC által nyújtott megoldás négy fő eleme:


Az előírásoknak megfelelő működést szolgáló jelenlegi vállalati kezdeményezéseket üzleti, folyamatszervezési, illetve technológiai szempontból értékeli, és konkrét ajánlásokat fogalmaz meg. A vállalatok így rangsorolhatják a kockázatmérséklés eszközeit, folyamatosan biztosíthatják a szabálykövetést, könnyebben megfelelhetnek a személyes adatok védelmére és a felelős vállalatirányításra vonatkozó követelményeknek, illetve hatékony módszereket dolgozhatnak ki mindezek hosszú távú informatikai támogatására.

Biztonsági módszertan a jogosultságkezelésre és a felelősségi körök elhatárolására, amely vállalati szinten egyszerűsíti az alkalmazások és adatok hozzáférés-szabályozását. Nem hiányoznak azok a jelentéstételi eszközök és mechanizmusok sem, amelyekkel ezek a jogosultságok rendszeres időközönként felülvizsgálhatók és jóváhagyhatók.

Információközpontú felelős vállalatirányítási módszertan, amely a jogszabályoknak megfelelően rögzíti, osztályozza, archiválja, visszakeresi és törli a vállalat számítógépen nyilvántartott adatait, és egyúttal lehetővé teszi a jogi kockázatok automatikus észlelését és mérséklését.

Olyan ellenőrzési módszertan, amellyel átláthatóvá válnak a vállalatnak a jogszabályok betartása érdekében végzett tevékenységei. Ennek részei: a vállalatirányítási és egyéb rendszerek folyamatos felügyelete (amelynek segítségével észlelni és megelőzni lehet a rendszerbeállítások módosítását és a szabályok megsértését), valamint az ellenintézkedések, és a munkafolyamatok nyomon követése. Mindez elősegíti az előírások betartását és megbízhatóbb pénzügyi beszámolók elkészítését, lehetővé teszi a problémák proaktív felismerését és megoldását, és személyekhez köti a felelősséget.

Michael Rasmussen, a Forrester Research munkatársa szerint „a vállalatok a jövőben már nem kezelhetik a hatósági előírások betartását olyan időszakos és taktikai szintű projektként, mint azt eddig tették például a Sarbanes–Oxley 404 törvényben előírt határidő betartását illetően. A jogszabályok betartását ehelyett folyamatos stratégiai programként kell kezelniük, és ügyelniük kell arra, hogy megfelelő szintű áttekintésük legyen.” (A Forrester Research 2005. július 14-i jelentése: „A bonyolult üzleti struktúra megnehezíti a jogszabályok betartását” [Business Complexity Challenges Compliance])

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38