eCall – intelligens segélyhívó rendszer a biztonságosabb közlekedésért

forrás Prim Online, 2006. március 23. 16:44
A mai napon Budapesten, több mint 60 fő részvételével, 10 EU tagállam, valamint ipari és a szabványosítási szervezetek részvételével került megrendezésre az eCall szakértői ülése. Az Európai Bizottság Információs Társadalom Főigazgatósága az új tagállamok régióközpontjának tekinti Magyarországot, ezért kérte fel az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot az ülés megrendezésére, mely lehetőséget ad arra, hogy az Európai Unió új tagállamai tanulhassanak az eCall bevezetésében élenjáró országok tapasztalataiból és megvitathassák a felmerült problémákat.
Az eCall rendszer annak az eSafety kezdeményezésnek a része, melynek célkitűzése a járművek biztonságosságának és intelligenciájának fokozása az információs és kommunikációs technológiák felhasználásával. Az eCall egy harmonizált, pán-európai segélyhívó rendszer, melynek megvalósulásával a járművekbe épített eCall eszköz egy baleset esetén segélyhívást intéz a legközelebbi segélyhívó központ felé. Az eCall hívás kezdeményezhető manuálisan, de egy súlyos baleset esetében a jármű automatikusan küldi a vészjelzést. Az eCall a baleset helyére vonatkozó pontos információt a legközelebbi segélyhívó központnak küldi, amivel – életekben is mérhető mértékben – csökken majd a mentőcsapatok helyszínre érkezésének ideje.
Az eCall kezdeményezés célja, hogy az eCall-t az Unióban minden járműben alkalmazzák, és az egységes segélyhívó rendszer Európa-szerte működjön A több, mint 100 millió személy számára biztosítandó összeurópai szolgáltatás a tervek szerint 2009. évben kezdené meg működését.

Kulcsszavak: EU security autószolg IHM

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05