NAVA: 8000 órányi tévé- és rádióműsor, film és híradó a neten

forrás Prim Online, 2006. április 11. 14:55
A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), amely 2006. január 1-jén kezdte meg hivatalos működését, mintegy 8000 órányi tévé- és rádióműsort dolgozott fel és tett elérhetővé az interneten. A NAVA rendszerében hozzáférhető immár 100 magyar játékfilm és 590, világháború előtti híradófilm is — jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Jövő Háza Kiállításon, ahol az elsőként kialakított NAVA-pont is működik. Az elektronikus média audiovizuális értékei a nemzeti kulturális és történelmi örökség részét képezik. Megőrzésük a jövő számára legalább olyan fontos, akár a könyvek, a képzőművészeti alkotások, és a zeneművek megóvása és hozzáférhetővé tétele, tette hozzá a szaktárca vezetője.

A NAVA-hoz hasonló kötelespéldány-archívum hazánkban eddig nem létezett. Különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít, továbbá segítséget nyújt a helyi műsorszolgáltatók archívumainak feldolgozásához. A műsorszolgáltatói archívumok alapvetően a gyártás kiszolgálására épülnek, kellően nem rendszerezettek, és legfőképpen nem nyilvánosak, így az általuk őrzött kulturális értékek holt vagyonként rejtve maradnak.

Jelenleg a NAVA-ban mintegy 8000 órányi feldolgozott műsor található. A NAVA, azaz a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum gyűjtőkörébe tartoznak az országos, földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású műsorai. A NAVA az elektronikus műsorok számára olyan, akár az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára.

Alapfeladatán túl, az archívum közreműködik a Magyar Nemzeti Filmarchívum játék- és híradófilm-digitalizálási programjában. Ennek keretében idén 100 magyar játékfilm és 590 régi híradófilm vált nyilvánosan hozzáférhetővé a NAVA rendszerén keresztül.

A NAVA további célja a teljes magyar filmvagyon digitalizálása és online elérhetővé tétele.

2006-ban indul a Magyar Televízió (MTV) archívumának internetes hozzáférhetővé tétele is. Ennek keretében idén mintegy 13.000 órányi műsor – parlamenti tudósítások és híranyagok -, a későbbiekben pedig az MTV archívumának teljes anyaga válik elérhetővé a NAVA-ban.

A rendszer nyitott valamennyi jelentős kulturális vagy történelmi értékű audiovizuális gyűjtemény befogadására, amelyről az Audiovizuális Örökség Tanácsadó Testület dönt.

A NAVA katalógusa szabadon hozzáférhető a www.nava.hu portálról. A keresést felhasználóbarát felület segíti. Regisztráció után a találatok elmenthetők.

A Nemzeti Audiovizuális Archívum tartalma – a szerzői jogoknak eleget téve – kizárólag az ún. NAVA-pontokról érhető el. NAVA-ponttá válhat valamennyi nyilvános szolgáltatást nyújtó könyvtár és minden iskola.

Jelenleg, a Jövő Háza Kiállításon kívül további 34 NAVA-pont működik. A tervek szerint ez a szám az év végére eléri a 100-at.

Az archívum széles körű európai együttműködésbe kezdett más audiovizuális gyűjteményekkel, valamint digitális archiválással és online műsorközvetítéssel foglalkozó kutatóhelyekkel is, így az audiovizuális kultúra egyik fontos európai kapujává válik.

A NAVA további célja az oktatás színesítése az audiovizuális kultúra eszközeivel. Ezért a NAVA még ebben az évben kidolgozza az audiovizuális dokumentumok felhasználásának lehetőségeit az oktatásban.

NAVA-pontok:

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50