Az Icon továbblép az informatikai biztonság és tanácsadás terén

Kovács Attila, 2006. május 12. 14:49
Az Icon Számítástechnikai Zrt. május 12-én tartott sajtótájékoztatóján a cég vezetői ismertették az idei első negyedév (06Q1) bíztató pénzügyi eredményeit, bemutatták két feltörekvő üzletáguk (IT-biztonság, tanácsadás) sikereit, illetve ismertették a Bell Research által az Icon felkérésére, célzott piaci aktivitásának elindítása céljából a vállalatok körében végzett kutatása eredményeit.
Tóth István, az Icon ügyvezetője elmondta, a bevétel a tavalyi 487 millióról az idén 803 millióra növekedett, míg a hozzáadott érték 194 millióról 318 millióra nőtt. Ez profitban mintegy 70 millió forint javulást jelent, ami megfelel az előzetes elvárásoknak. A 2005. évi árbevétel (4,4 mrd Ft) megtartását tűzte ki erre az évre a cég. A pénzügy, kormányzat szektor felé irányuló Icon-aktivitás eredménye 06Q1-ben 20%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Ugyanakkor a tanácsadás és IT-biztonsági üzletágak árbevétele nőtt a legjobban.

Németh Zoltán, a vállalat értékesítési igazgatója utalt rá, a cég vezetése a közelmúltban úgy döntött, hogy erőteljesebben nyit a középvállalatok felé. Ennek előkészítéseként  szervezték a kutatást a Bell Research bevonásával, melynek számos, publikus, a szegmens egészét érintő eredménye született. További mintegy száz közepes méretű céget kívánnak idén személyes megkereséssel, illetve mini-szemináriumokra való meghívásokkal megszólítani

Fábián János, az Icon tanácsadási üzletágának vezetője egy aktuális, mindenkit érintő kérdésre hívta fel a figyelmet: az amerikai Sarbanes-Oxley (SOX) törvény, illetve az Európai Unió nemrégiben kiadott, ernyő jellegű direktívája egyaránt a cégek működéséről szóló adatok átláthatóságát, megbízhatóságát javítja. Az uniós direktívát 2008-ig minden tagország köteles beiktatni a saját törvénykezésébe, míg az amerikai törvény már most is érvényben van. Jelenleg már 10 fős a tanácsadással foglalkozó Icon-csapat, amelynek év eleje óta máris 120 millió forintos szerződésállománya van. Fábián szerint a pénzügyi szektor használja leginkább, mégpedig többnyire üzemeltetési kérdésekben, tanácsadási tudásukat.

Elekes Attila, az IT-biztonsági üzletág helyettes vezetője kiemelte a napló-, esemény-, illetve incidenselemzés megnövekedett fontosságát. Az üzletág két fő funkciója: biztonsági rendszerkezelés és központosított azonosítás és jogosultság-kezelés. A központi jogosultságkezelés kérdéskörét említve, Elekes rámutatott, nem új keletű, de a cégek többségében a mai napig megoldatlan feladatról van szó. A központi jogosultságkezelés hatásában ugyanis jóval több, mint egy egyszerűsített bejelentkezési forma. Stratégiai döntés, mely elengedhetetlen a szolgáltatás szemléletű IT megvalósításához. A cég csak ennek alkalmazása esetén lehet teljesen nyugodt afelől, hogy alkalmazásaihoz csak az arra jogosultak férhetnek hozzá, a dolgozóknak pedig csak a központi jogosultságkezelés biztosít megfelelően gördülékeny, hatékony hozzáférést a szükséges alkalmazásokhoz és adatokhoz. Az Icon IT-biztonsági üzletága, folyamatos növekedése révén, már 25%-kal részesedik a teljes céges árbevételből. Az üzletág sikerességét segíti, hogy az Icon HP platina partnerként az OpenView hálózat- és rendszermenedzsment szoftver csomagot alkalmazza a különböző vállalati informatikai folyamatok IT-biztonság szempontjából való kezelésénél.
Kulcsszavak: +céginfo Icon

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Keveset tudnak a magyarok az internetes tér veszélyeiről

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 16:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50