PIN kódos telefonközpont: áldás vagy átok?

forrás Prim Online, 2006. november 6. 16:59
Sok már a telefonszolgáltató-váltás viszontagságait megjárt cégvezetőben merül fel a kérdés: hogyan lehetne további telefon-költségmegtakarítást elérni úgy, hogy ettől nem csökkenne a vállalat hatékonysága? Első hallásra furcsán hangzik, de a kérdésre a válasz leginkább magán a cégen belül keresendő: több külföldi felmérés szerint a telefonszámla nem elhanyagolható hányadát a munkatársak magánbeszélgetései teszik ki.
"A probléma tipikusan a 10 főnél többet foglalkoztató cégeket érinti leginkább. A kicsik bizalmi alapon oldják meg a kérdést” - azaz a magánbeszélgetések egy hallgatólagos mértékig megengedettek, mondta el Schumann Zoltán, a Gloster telekom szervizvezetője.

Hosszabb tárcsázás, kevesebb telefonszámla

A nagyobb cégeknél és intézményeknél a magánbeszélgetések visszaszorítására a legelterjedtebb megoldás az ún. PIN kódos, másnéven személyi kódos rendszer használata. A dolog lényege, hogy minden munkatárs egy 4-5 karakter hosszú (azért ilyen hosszú, nehogy véletlenül egy kollégáét tárcsázza) személyhez kötődő PIN kódot tárcsáz a hívószám elé, és ezáltal személyenként mérhetővé válik az általa generált forgalom. A telefonszámla pedig már a bevezetést következő hónap végén kevesebb : aki tudja hogy a „nagy testvér” figyeli, visszafogottabban kezeli a céges telefont magán célokra.

A szakértő tapasztalatai szerint, átlagosan 30%-al csökken a vezetékes telefonszámla a PIN kódós rendszer bevezetése után.

Céges kedvezményt magáncélra felhasználni legálisan?

Azért kínálkozik egy jó megoldás arra, hogy „legálisan” beszélhessenek szeretteikkel, barátaikkal. Számos vállalkozásnál a hivatalos PIN kódhoz egy magán PIN kódot is kiosztottak a munkatársaknak (pl.a céges PIN kód 1-el a magán PIN kód 2-vel kezdődik). Ha a magánkódot tárcsázza a kolléga a hívás előtt, azt a telefonközpont külön számolja a hivatalos hívásoktól. Az így különválaszott magánbeszélgetések díját pedig a hónap végén befizeti a pénzügynek.

Az eddig nagyvonalúan kezelt burkolt juttattástól megfosztott dolgozó mindössze azzal vigasztalódhat, hogy ezentúl a cég által kapott kedvezményes - csak nagy forgalmú ügyfeleknek járó - kedvezményes tarifán társaloghat az otthoni (drágább) magáncsomag helyett.

20% szja a szét nem választott telefonszámlára

2006 szeptember 1-jétől - ugyan csak indirekt módon - de törvényi előírás is a személyi kódós rendszer használata. A módosított törvény értelmében ugyanis ha nincsenek különválasztva a hivatalos és a magánhívások, akkor a teljes telefonszámla érkének 20%-át természetbeni juttattatás jogcímen be kell fizetni az adóhivatalnak.

"Ez nagyon jelentős terhet ró a vállalkozásokra és a közintézményekre még egy kisebb összegű havi telefonszámla esetén is” - tájékoztatott Schumann Zoltán.

Áldás vagy átok a PIN-kódos rendszer?

Összefoglalva: a vállalkozások és az intézmények jobban járnak egy PIN kódós rendszer használatával, mert

  • adót takarítanak meg, mivel a telefonszámla hivatalos része mentes a 20% szja-tól
  • átlagosan 30%-kal csökken a telefonszámla
  • a cég beszedheti a magánbeszélgetések díját minden hónap végén

A változás kétségtelen hátránya a megnövekedett adminisztrációs terhek. Egy PIN kódos rendszer üzemeltetése kb. nettó 100 ezer forint havi vezetékes telefonszámla felett kifizetődő.

Alkalmazotti előnyök

  • olcsóbban telefonálhatnak az otthoni privát tarifáiknál

Dolgozói szemszögből igen hátrányos, hogy a céges telefon többé nem használható magáncélra. De mint tudjuk, agyafúrt nép a magyar: jól tudják, hogy a hivatalos PIN kóddal indított magánhívások ellenőrzésére sehol sincs elegendő erőforrás.

"Ezért fontos, hogy személyi kódos rendszer bevezetését a szervezeten belül valamilyen közmegegyezés előzze meg” - teszi hozzá Schumann Zoltán

Következő cikkünkben egy kicsit közelebbről megvizsgáljuk a módosított jogszabályt, pontosabban azt, hogy milyen kötelezettséget jelent a vállalkozásoknak, és melyek lehetnek az esetleges „kiskapuk".

Kulcsszavak: =alközpont

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59