Konferencia a távmunkáról, vállalkozóknak és intézményeknek

forrás Prim Online, 2006. november 13. 07:47
A Magyar Távmunka Szövetség november 15-én tartja első országos konferenciáját „Okos gazdálkodás humán erőforrásokkal – távmunkáról vállalkozói szemmel„ címmel.
Magyarországon eddig példa nélküli közös munka, és összefogás eredményeként kerül megrendezésre a Magyar Távmunka Szövetség Országos Konferenciája. Az Avaya Magyarország Kft.; a Hewlett-Packard Magyarország Kft; a HIS Software Kft.; az Örkényi Önkormányzat; a NationGate Online Tolmács Szolgáltatás; a PricewaterhouseCoopers Kft.; a Telindus Kft.; a T-Mobile; az UPC Magyarország Kft.; valamint az AVE Ásványvíz Kft. támogatásával létrejövő konferencia célja, hogy bemutatásra kerüljenek azok az információtechnológiai megoldások és szervezési módszereket, amelyek elősegítik a nem tipikus foglalkoztatási formák alkalmazását, a távmunka bevezetését, és hozzájárulnak a munkaadók költségtakarékos működéséhez. A konferencia elsősorban az intézményeket, valamint a kis-, és középvállalatokat, mint munkaadókat célozza meg.

A távmunka a munka elvégzésének korszerű módszere. A módszertan független attól, hogy munkaviszony keretei között, vállalkozási formában, önfoglalkoztatóként, vagy független munkavállalóként alkalmazzák. Magyarországon jelenleg csak a munkaviszony keretei között végzett távmunkával kapcsolatban állított fel jogi normákat a törvény.

A távoli helyről történő foglalkoztatás során kulcskérdés, hogy ki biztosítja a munkavégzéshez szükséges eszközöket, ki gondoskodik a munkahely fenntartásáról, üzemeltetéséről, hogy ki finanszírozza a munkavégzés költségeit?

Mind a munkaszerződés, mind vállalkozói, vagy megbízási szerződés kötelmei között pontosan meg kell határozni az elvégzendő feladatokat, az elvárt teljesítményt, és az elszámolás módját. Célszerű azt is tisztázni, hogy a munkavégzéshez használt szoftverek jogtisztasága kinek a felelőssége, és azt is érdemes tisztázni, hogy a munkaadó, vagy megbízó milyen módon gyakorolhatja a munkavégzés, a teljesítés ellenőrzésére irányuló jogosultságait.

A távmunka-végzés történhet otthoni (fix) munkahelyről, mobil munkahelyről, távoli bérelt (szatellit) irodából, vagy közösségi munkahelyről. Az információtechnológiai eszközök folyamatos fejlődésének következtében már nincsenek éles különbségek a fix munkahelyen, és a mobil munkahelyen alkalmazható eszközök között. A távoli helyről történő munkavégzés napjainkban már gyakran túlmutat a klasszikus távmunkán, az elvégzendő feladat jellegéből adódóan sokszor telekooperációról is beszélhetünk.

Magyarországon minden 9-10. vállalkozásban, intézményben alkalmazzák a távmunkát. Ez a munkavállalók 4,5-5,5%-át érinti. A fejlett gazdasággal rendelkező nyugati országokban általában meghaladja a 10%-ot a távmunkások aránya. A távmunka elterjedtsége azonban nem kizárólag a gazdasági fejlettség függvénye. Kulturális, és éghajlati tényezők is befolyásolhatják a távoli helyről történő munkavégzés igényét.

Magyarországon magas azoknak a száma, akik kiegészítő tevékenységként, vagy részmunkaidőben végeznek távmunkát.
A távmunkában történő munkaszervezés egyértelműen pozitív hatással lehet a vállalkozások/intézmények gazdálkodásának eredményességére, a gazdálkodó szervezet fejlődésére. A módszertan megfelelő alkalmazása mellett akár a harmadával is csökkenhetnek a munkavégzés, és a foglalkoztatás költségei. Az atipikus munkavállalás lehetősége esélyt teremthet a kisgyermekes anyukák, beteget, idős személyt ellátók, és a fogyatékkal élők munkavállalására is.

A távmunka sikeres alkalmazásához nélkülözhetetlen olyan kommunikációra, probléma megoldásra, folyamat szervezésre történő ismeretek oktatása és alkalmazása, amely lehetővé teszi a nem tipikus munkamódszerrel való munkavégzést. Mind a vezetőknek, mind a beosztott munkatársaknak, mind a telekooperáció során együttműködő partnereknek tudniuk kell alkalmazkodni a hagyományostól eltérő munkakörnyezethez.

A Magyar Távmunka Szövetség célja a nem tipikus foglalkoztatási formák alkalmazásának ösztönzésén túl, a töredék munkaidős foglalkoztatás, és az önfoglalkoztatás jogi kereteinek kodifikálása, valamint egy START rendszerhez hasonló kedvezmény rendszer kidolgozása a távmunkát alkalmazó közösségek számára.

A Magyar Távmunka Szövetség maga is alkalmazza az atipikus munkaszervezés távmunka formáját, ennek eredményeképp az Országos Konferencia szervezése is távmunkában, telekoordináció útján történik.

A Magyar Távmunka Szövetség az Országos Konferencia napján, november 15-én, 11 órakor sajtótájékoztatót tart.

A konferencia ideje alatt 0630/641.0315 telefonszámon SMS fal fog működik. A beérkező kérdésekre szakértők válaszolnak. A rendezvény egyes mozzanatai a www.tavmunka.org honlapon lesznek követhetőek internetes közvetítés formájában.
Kulcsszavak: konferencia távmunka

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59