Példaértékű román-magyar együttműködés az IT&C területen

forrás Prim Online, 2006. november 15. 18:04
A román Távközlési és Informatikai Minisztérium, illetve a magyar Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium kooperációja példaértékűnek tekinthető, amelynek köszönhetően a térség vonzó lehet nemcsak az európai, hanem a más kontinensről származó befektetők szemében is.
A már megvalósított projektek és a további tervek bizonyítják, hogy nemcsak stratégiák szintjén, hanem a gyakorlatban is sikerült olyan lépéseket megtenni az információs technológia és távközlés területén, amelyek a két ország előnyére válnak.

A 2006. november 16-ai , Budapesten zajló román-magyar közös kormányülés előtt egy kis összegzést kínálunk az elmúlt egy év eredményeiből.

Visszatekintő

Az első román-magyar közös kormányülésre 2005. október 20-án került sor. A közös kormányülés 2-es számú szekciójában, amely a gazdasági verseny, a tudásalapú gazdaság és az információs társadalom kérdéseivel foglalkozott, két dokumentum született:

1.    A román Távközlési és Informatikai Minisztérium, valamint a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2005. január 14-én kötött együttműködési megállapodásának életbeléptetéséről szóló protokolluma
2.    Négyoldalú nyilatkozat az információs társadalom fejlesztése érdekében, amelyet a román Távközlési és Informatikai Minisztérium, valamint a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium, illetve az RMDSZ és a magyarországi Országos Román Kisebbségi Önkormányzat fogadott el.

Az együttműködési megállapodások lehetőséget adnak közös pályázásra, célul tűzve ki a nemzeti kisebbségek integrálását az információs társadalomba, valamint a kétoldalú üzleti kapcsolatok erősítését. A két minisztériumi fél szakértői szinten is fontosnak találja a közös fellépést. Támogatja az együttműködést a szabályozások, stratégiák kidolgozásánál, eGovernment, eLearning, eCommerce porgramokat, a szoftverfejlesztést és a kulturális örökség digitalizálását. Ennek megfelelően az elmúlt évben a következő előrelépések történtek.

2005. április 21-én Budapesten először ülésezett Budapesten a két minisztérium szakembereiből álló román-magyar vegyesbizottság.

2005. augusztus 2-án felavatták a Bihar megyei Éradonyban az első e-magyar pontot. 2005. folyamán 90 e-magyar pontot hoztak létre. Az e-Magyar pontok révén mintegy 350.000 erdélyi magyar számára vált lehetővé az internetes kommunikáció. A lakosság által ingyenesen és  könnyen elérhető, kiszámítható minőségben szolgáltató közösségi internet-hozzáférési pontok sok települést kapcsoltak rá a világhálóra.

2005. október 20-án Bukarestben zajlott a román-magyar IT&C üzletember- találkozó, amelyen több, mint 50 cég képviseltette magát. A rendezvényt a Távközlési és Informatikai Minisztérium szervezte közösen a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztériummal, az ITD - Hungary-vel, az Informatikai Vállalkozók Szövetségével valamint az ARIES és ANIS szervezetekkel közösen.

2005. október 20-án elindult a www.bilateral.hu, illetve a www.bilateral.ro.kétnyelvű portált, amely romániai és magyarországi üzleti információkat tartalmaz.

2005. október 21-én Nagy Zsolt, távközlési és informatikai miniszter Bukarestben fogadta Kovács Kálmán, magyar informatikai minisztert. Megbeszélésükön szó került az IT&C piac szabályozásáról és stratégiák kidolgozásáról az uniós előírásoknak megfelelően.

2005. decemberében a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium szakemberei román kollegáik rendelkezésére bocsátották a szélessávú adatátvitelre és a digitális televíziózásra vonatkozó magyar stratégiát. A román-magyar szomszédság előnyeire építve készült el az amerikai és ázsiai befektetők számára a határtérség közös prezentációja.

2005. december 2-án Nagy Zsolt, távközlési és informatikai miniszter a Budapesten tartott Infocommunication Summit vendége volt. A rendezvény az uniós országok jobb együttműködését tűzte ki célul az IT&C szektorban, nagy hangsúlyt helyezve a regionális együttműködésre. A summit résztvevői két szekcióban dolgoztak. Az egyik “Cohesion through IC&T” - amely azt vizsgálta, hogy a gazdaságban milyen lehetőség van az infrastrukturális és tartalmi fejlesztésre, mindezt hogyan lehet megvalósítani a strukturális alapok felhasználásával. A másik szekcióban,  “Competitiveness through IC&T” -együttműködési lehetőségek az innováció, a kutatás és az export területén. Nagy Zsolt miniszter bemutatta Románia jelenlegi helyzetét az IT &C szektorban, illetve, hogy milyen exportsratégiát dolgoztak ki az ágazatnak, és ebben milyen szerepet kaphat a regionális együttműködés.

Nagy Zsolt miniszter megbeszéléseket folytatott Kovács Kálmán magyar informatikai miniszterrel és a magyarországi Országos Román Kisebbségi Önkormányzat elnökével, Traian Crestával. Ez alkalomból Nagy Zsolt olyan AeL leckéket adott át a magyarországi román tannyelvű iskoláknak, amelyeket a román iskolákban is használnak.

2005. december 9-én Marosvásárhelyen a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem székhelyén felavatják az első erdélyi e-klubot.

2006-ban a magyar kormány átszervezésekor a Informatikai és Hírközlési Minisztériumot beolvasztották a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztériumba. 2006. október 26-án Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszter Dr. Kóka Jánossal, a magyar gazdasági és kereskedelmi miniszterrel megállapodott, hogy a román-magyar gazdasági együttműködés keretén belül tovább viszik az IT&C ágazatra vonatkozó kétoldalú kooperációt.

Forrás: RMDSZ

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59