Az Ericsson megvette a Redback Networksöt, erősíti helyzetét az adattovábbításban

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 21. 10:36
A svéd Telefon AB LM Ericcson, a világ legnagyobb távközlési berendezésgyártója 1,9 milliárd dollár készpénzért megvásárolja az adatelosztó hálózati berendezéseket gyártó, amerikai Redback Networks Inc.-t, és ezzel erősíti versenyhelyzetét a multimédiás adattovábbító rendszerek piacán.
A kaliforniai Redback Networks termékei révén a távközlési szolgáltatók olcsóbban és könnyebben továbbíthatnak széles sávú telefon-, tévé- és mobilszolgáltatást internet alapú infrastruktúrán.

A vételár 60 százalékos felárat tartalmaz az amerikai cég elmúlt háromhavi tőzsdei átlagárához képest, írta az Ericsson a szerdán kiadott közleményében.

A Redback Networks Inc.-t 1996-ban alapították, több mint 700 távközlési szolgáltató ügyfele van 80 országban, köztük a világ húsz legnagyobb szolgáltatója közül 15.

A viszonylag magas vételárat indokolja a hirtelen fölerősödött, nagy verseny az egy csomagban hármas (internet, tévé, telefon), internet alapú szolgáltatások piacán. Áprilisban jelentették be a francia Alcatel és az amerikai Lucent Technologies egyesülését - ezzel a világ második számú hálózatépítője jött létre -, júniusban a finn Nokia és a német Siemens hálózatépítő részlegének egyesítése következett.

A növekvő keresletet jelzi, hogy a Redback Networks forgalma tavaly 33 százalékkal nőtt, idén az első kilenc hónapban pedig 197 millió dollár volt, 87 százalékkal több a tavalyi első háromnegyed évinél.

  •  

Az Ericsson a harmadik negyedévben 6,2 milliárd svéd koronás adózott eredményt ért el, 17 százalékkal többet a tavalyi harmadik negyedévi 5,31 milliárdnál, főleg a Sony Ericsson mobilkészülék-gyártó vegyesvállalat kiugró teljesítménye miatt.

Az üzemi eredmény, 8,7 milliárd svéd korona, 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 7,8 milliárdot.

A forgalom 40,8 milliárd svéd korona, 12 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedévi 36,2 milliárdnál.

A második negyedévben az Ericsson 5,71 milliárd svéd koronás adózott eredményt ért el, 2,2 százalékkal kevesebbet a tavalyi második negyedévi 5,84 milliárdnál.

Az első negyedévhez képest jelentősen javított a cég, azonban az egy évvel korábbihoz képest megterhelte a mérleget a brit Marconi beolvasztásának második negyedévre elszámolt, 400 millió svéd koronás költsége és a tavalyi, nagy megrendelések szerény haszonkulcsa.

Az üzemi eredmény, 8,3 milliárd svéd korona, a rátája 18,7 százalékos, az összege azonos az egy évvel korábbival.

Az értékesítés, 44,2 milliárd svéd korona, 15 százalékkal volt nagyobb a tavalyi második negyedévi 38,4 milliárdnál, ezt viszont éppen a tavaly megvett Marconi gyarapította főleg.

  •  

Az Ericsson eredményeit az utóbbi időben főleg a japán-svéd Sony Ericsson, a világ egyik legnagyobb mobiltelefon-gyártója segítette. A vegyes vállalat a harmadik negyedévben 298 millió eurós adózott eredményt termelt, kétszer nagyobbat a második negyedévinél és háromszor nagyobbat az egy évvel korábbi 104 milliónál.

A mind nagyobb növekedést ismét a minden várakozást felülmúló készülékkereslettel magyarázták, főleg a legújabb, nagyobb értékű multimédiás készülékek fogynak igen jól. A második negyedben a Sony Ericsson adózott eredménye, 143 millió euró, még csak kétszeresen haladta meg az egy évvel azelőttit.

A harmadik negyedben a vegyes vállalat adó előtti eredménye, 433 millió euró, szintén majdnem háromszorosa az egy évvel korábbi 151 milliónak.

A bevétele, 2,91 milliárd euró, 41,3 százalékkal haladta meg a tavalyi harmadik negyedévi 2,06 milliárdot.

A Sony Ericssont 2001-ben alapították az Ericsson távközlési berendezésgyártó és a Sony szórakoztatóelektronikai vállalat addig gyengélkedő mobilkészülék-gyártó részlegének összevonásával.  A közös cég 2002-ben 241 millió eurós, 2003-ban 86 millió eurós adó utáni veszteséget szenvedett, először 2004-ben volt  nyereséges.

Tavaly 51,2 millió készüléket adtak el, a 2004-es 42,3 millió és a 2003-as 27,2 millió után.

  •  

Az első negyedévben az Ericsson 4,605 milliárd svéd koronás adózott eredményt ért el, 46 százalékkal kevesebbet a tavalyi utolsó negyedévi 8,5 milliárdnál, és 1 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 4,644 milliárdnál.

Az üzemi eredmény 36 százalékkal 6,624 milliárd koronára csökkent az előző negyed 10,4 milliárdjáról, és alig haladta meg az egy évvel korábbi 6,602 milliárdot. A rátája, 16,9 százalék, elmaradt mind a tavalyi utolsó negyedévi 22,7 százaléktól, mind az egy évvel korábbi 21,0 százaléktól.

A forgalom, 39,176 milliárd svéd korona, 14 százalékkal kisebb volt a tavalyi utolsó negyedévi 45,7 milliárdnál, de 24 százalékkal meghaladta a tavalyi első negyedévi 31,467 milliárdot. A tavaly megvásárolt Marconi nélkül számolva is 15 százalékkal nőtt az értékesítés az egy évvel korábbihoz képest. A szolgáltatási bevétel, részben már a Marconinak köszönhetőn, a tavalyi első negyedévhez képest 60 százalékkal 7,2 milliárd koronára emelkedett.

Az Ericsson tavaly 2,2 milliárd dollárt fizetett a Marconiért, a felvásárlástól a vezetékes üzletágában vár javulást.
Kulcsszavak: Ericsson

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59