Öt terabájtos merevlemezek néhány éven belül

Széll Zoltán, 2007. január 19. 20:20
A Fujitsu olyan kulcsjelentőségű technológiát fejlesztett, amely lehetővé teszi, hogy néhány éven belül a mainál négyszer nagyobb sűrűségű és ötször nagyobb kapacitású merevlemezes tárolókkal jelenjenek meg a piacon. Ha a kutatóknak sikerül átvinni az új technológiát a kereskedelmi termékbe, akkor néhány éven belül megjelenhetnek a piacon az 5TB-os, 3,5 hüvelykes asztali és az 1,5TB-os 2,5 hüvelykes noteszgép merevlemezes meghajtók.
A Fujitsu kibocsátotta az új technológia első részleteit. A világ egyik legnagyobb merevlemezes meghajtó gyártója bejelentette, hogy egy „mintázott média eszköz”-t készít, egydimenziós „nano-mélyedés tömb” mintával, mindössze 25nm nyomszélességgel. A Fujitsu azt nem hozta nyilvánosságra, hogy a ma használt merevlemezes meghajtók milyen nyomszélességet használnak. Az új technológia 1 Tbit/hüvelyk2 tárolási sűrűséget biztosít, ami a mai meghajtókénak többszöröse. Ez a sűrűség megfelel a merevlemezes meghajtó gyártók által megállapított „szuper-mágneses” korlátnak az elmúlt évben bevezetett függőleges mágnese rögzítési technológiához (PMR). Jelenleg a legmagasabb hivatalosan bejelentett tárolási sűrűség (Seagate) 421 Gbit/hüvelyk2. A legújabb elméleteket igazoló 1 Tbit/hüvelyk2 tárolási sűrűség 5TB kapacitású 3,5 hüvelykes asztali merevlemezes meghajtó, valamint 1,5TB kapacitású 2,5 hüvelykes és 500GB kapacitású 1,8 hüvelykes noteszgép meghajtók bevezetését teszi lehetővé néhány éven belül.

A kutatási programok mégis azt jelzik, hogy a mintázott média használatával 1 Tbit/hüvelyk2-nél nagyobb tárolási sűrűség is megvalósítható. A Houstoni Egyetem fizikusokból álló kutató-csapata bejelentette, hogy a mintázott média technológiával a tárolási sűrűség 20-40 Tbit/hüvelyk2 értékig növelhető.
Kulcsszavak: winchester Fujitsu

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Félnek a csalóktól: a magyar internetezők 15 százaléka elkerüli az online fizetést

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége tart attól, hogy online vásárlás során csalás áldozatává válik, 94 százalékuk védekezik is valamilyen módon a visszaélésekkel szemben. Ugyanakkor 15 százalék azok aránya, akik inkább kerülik az online fizetést, annyira félnek az adathalászattól. 

2024. június 1. 10:19

Újabb díjat nyertek a Zyxel tűzfalmegoldásai

A valós felhasználói tapasztalatokon alapuló kutatás kiemeli a Zyxel Networks termékeinek felhasználóbarát kezelhetőségét, megbízhatóságát és funkcionalitását, amelyek kis- és középvállalati áron nyújtanak nagyvállalati teljesítményt. 

2024. május 31. 16:57

Nagy teljesítményű, ultragyors gaming monitor

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája –  büszkén mutatja be az AOC GAMING 27G2ZN3/BK modellt, egy olyan élvonalbeli monitort, amely az esport-szintű teljesítményt példa nélküli megfizethetőséggel ötvözi. 

2024. május 31. 11:40

A Sandberg komolyan gondolja a gaminget!

Manapság a perifériamárkák jelentős része igen nagy hangsúlyt fektet az esport felszerelések fejlesztésére. Így tesz a Sandberg is, arra törekedve, hogy az EsportsEquipment sorozat a remek árú és magas minőségű gaming termékeiről legyen ismert. A vállalat erre a filozófiára erősít rá Stealth Gamer billentyűzetével és legújabb BossBlaster gaming headsetével is.

2024. május 30. 09:49

Másodpercenként akár 480 képkockát is képes megjeleníteni az LG új monitorja

Az LG legújabb, játékosoknak szánt, 32GS95UE-B UltraGear OLED monitorja minden eddiginél gördülékenyebb grafikus megjelenítést ígér. A képfrissítési ráta mellett a csúcsfényerő is jelentősen növekedett a gyártó korábbi monitorjaihoz képest, így világosabb környezeti viszonyok mellett is tiszta és élénk képet kapnak a felhasználók.  

2024. május 29. 20:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52