A Moody's megszüntette a Magyar Telekom leminősítési vizsgálatát

MTI Sajtóadatbank, 2007. február 2. 09:27
Fél év után leminősítés nélkül szüntette meg a Magyar Telekom közepes befektetői "Baa1" deviza- és forintadósi osztályzatának negatív felülvizsgálatát a Moody's Investors Service, a cég 2005-ös auditált pénzügyi beszámolójának "megkésett nyilvánosságra hozatala" nyomán.
A nemzetközi hitelminősítő a londoni közlemény szerint megerősítette a magyar távközlési cég osztályzatát, amelynek kilátása mostantól stabil. A Moody's felidézi, hogy a Magyar Telekom és leányvállalatai 2005-ös pénzügyi beszámolóinak vizsgálata során a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló aggodalmát hangoztatta a Magyar Telekom érdekeltségeinek két szerződésével kapcsolatban, amelyek egyes elemei "ellentétben állónak tűntek a cég belső ellenőrzési rendelkezéseivel, illetve a fennálló törvényekkel és szabályozásokkal".

A Moody's szerint a cég nevében elvégzett független vizsgálat végül négy olyan szerződést talált, amelyet a vállalat és érdekeltségei 2005-ben kötöttek, és amelyek esetében "a vizsgálatot végzők nem találtak megfelelő üzleti célra utaló bizonyítékokat". A hitelminősítő szerint a négy szerződés összértéke mintegy 7,9 millió euró.

A közlemény szerint ugyanakkor a Magyar Telekom besorolásának megerősítése tükrözi, hogy a hitelminősítő "korábbi aggályai enyhültek", és a cég elégedett az elvégzett vizsgálat előzetes megállapításaival, valamint az auditált beszámolók véglegesítésével.

Az elemzés hozzáteszi: a Moody's várakozása szerint a Magyar Telekomnak továbbra is hasznára válik erőteljes magyarországi piaci helyzete és működési szintű likviditása, ami alátámasztja a jelenlegi besorolást.

A Moody's tavaly augusztus 31-én vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá a Magyar Telekom "Baa1"-es  deviza- és forintadósi osztályzatát, azzal az indokkal, hogy a magyar telefonszolgáltató akkor már jó ideje késlekedett 2005-ös auditált pénzügyi beszámolójának nyilvánosságra hozatalával.

Az akkori indoklás szerint jóllehet a vizsgált két szerződés összértéke mindössze hozzávetőleg 3 millió euró volt, a Moody's aggályosnak tartotta, hogy nem lehetett látni, meddig terjed az ügy vizsgálata, és mik lesznek a majdani megoldás következményei.

A Moody's már akkor is megjegyezte azonban, hogy nem számít likviditási gondokra a Magyar Telekomnál, tekintve a cég erős működési szintű készpénzegyenlegét, és az anyavállalat, az "A3" besorolású Deutsche Telekom által nyújtott támogatást. A Magyar Telekom tavalyi első félévi eredményei szilárd működési szintű teljesítményt mutattak, ami kizárta, hogy pusztán a cég  pénzügyi helyzete és adóskockázati profilja alapján negatív minősítési döntés szülessen, fogalmazott a Moody's tavaly augusztusi londoni közleménye.

A Magyar Telekom adósságkibocsátói osztályzata ("Baa1", amely más hitelminősítők módszertanában "BBB plusz"-nak felel meg) a Moody's listáján egy fokozattal elmarad a Deutsche Telekométól (A3), és kettővel a tavaly decemberi leminősítés óta érvényes, továbbra is elsőrendű "A2"-es, stabil kilátású szuverén magyar adósbesorolástól.

A Standard & Poor's tavaly szeptemberben rontotta az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra a Deutsche Telekom és magyarországi stratégiai érdekeltsége, a Magyar Telekom cégadósi besorolásának kilátását, a német cég vártnál nagyobb amerikai mobiltelefon-piaci beruházásaira, valamint a visszavett tavalyi és 2007-es előrejelzésekre hivatkozva.

A S&P, amely hagyományosan együtt mozgatja a két cég adósosztályzatait és azok kilátásait, akkori londoni közleménye szerint megerősítette a DT és az Magyar Telekom nála egyaránt elsőrendű "A mínusz" hosszú távú kockázati besorolását, de megjegyezte, hogy ez az onnan számított 12-18 hónapban egy fokkal romolhat, ha a német anyacég nem tudja mérsékelni a befektetések pénzügyi hatását.

A Magyar Telekom kilátásának negatívra rontásáról külön kiadott szeptemberi londoni elemzésben az S&P azt írta, hogy az a magyar cég többségi tulajdonosának, vagyis a Deutsche Telekomnak a kilátásrontásával volt összefüggésben. A DT 59,2 százalékos tulajdonosa a magyar távközlési szolgáltatónak, ami erőteljesen összekapcsolja a két cég besorolását, állt a jelentésben.

A Standard & Poor's e hét elején Londonban közölte: nem változtat a Deutsche Telekom besorolásán és kilátásán azután sem, hogy a DT hétfőn felülvizsgálta 2007-es eredmény-előrejelzését. Az S&P londoni bejelentése azt is jelenti, hogy a  Magyar Telekom adóskockázati osztályzatai sem változnak.

A Deutsche Telekom előzőleg közölte: az idei évre 19 milliárd euró, kamat- és adófizetés, valamint leírások nélkül számolt alapszintű pénzforgalmi többletet (EBITDA) vár a korábban jelzett 19,7-20,2 milliárd helyett. A DT a profitelőrejelzés felülvizsgálatát a "rendkívül kemény" versennyel, az euró erősödésével, valamint a marketingkiadások növekedésével indokolta.

A Magyar Telekom "A mínusz" besorolása a Standard & Poor's listáján egy fokkal meghaladja a szuverén magyar devizaadósságra a tavaly júniusi leminősítés óta érvényben tartott - december óta stabil kilátású -, közepes befektetői "BBB plusz"-t.
Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38