1 milliárd dollárra pereli a Viacom a Google-t és a YouTube-ot

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 13. 18:31
A többek között a Music Television és a VH1 csatornák tulajdonosaként ismert Viacom 1 milliárd dollár kártérítést kér a Google-től a YouTube-on elhelyezett jogvédett anyagaik miatt.
A Viacom médiavállalat nagy volumenű nemzetközi jogsértésről beszél beadványában, mely szerint a Google tulajdonában levő YouTube mintegy 160 ezer klipet helyezett el engedély nélkül oldalain, ezeket több mint 1,5 milliárdszor töltötték le, jogosnak látják ilyen mértékű kártérítés kifizetését. Az ügy hátterében egy hosszas jogi egyeztetés áll. A Viacom és a YouTube sok hónapon át próbált megállapodni a kérdéses tartalmakról, egy ideig úgy tűnt, mintha enyhülne a viszony közöttük. Az elképzelés lényege az volt, hogy a Viacom részesülne a jogvédett anyagok körüli reklámfelületek bevételéből, cserébe pedig kihasználná a YouTube sokmilliós bejáratott közönségbázisát. A két vállalt nem tudott megállapodni, a Viacom saját letöltőszolgáltatás beindítása mellett döntött, és kötelezte a videómegosztó oldalt anyagainak eltávolítására. Ezzel az ügy lezártnak tűnt, mivel a YouTube megkezdte a kérdéses állományok törlését, de Viacom a jelek szerint meggondolta magát, és visszamenőleg is szeretne részesülni a bevételekből.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a felhasználók sem mindig tudták, mi jogvédett, és mi nem, mivel a Viacom birtokolja a Paramount és a Dreamworks stúdiókat is, ezek filmelőzetesei például jogvédettek, de letölthetőségük áttételesen nagyban hozzájárul a tulajdonos bevételeihez, és igaz lehet ez zenei anyagok esetében is. A Viacom szerint nem feltétlenül pereltek volna, ha nem tűnnek fel újra és újra olyan részletek a YouTube-on, melyeknek eltávolítását többször kérték. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a törlés nem is olyan egyszerű, hiszen a töménytelen mennyiségű fájl felismerése nagy feladat, és a felhasználók kicsit módosítva bármikor újra feltölthetik kedvenceiket. A per nagyságrendje mindenképpen meglepő, az 1 milliárd dolláros kártérítés összege elborzasztó, ha arra gondolunk, hogy a mostani tulajdonos Google összesen 1,65 milliárdot fizetett a YouTube-ért, amikor múlt októberben felvásárolta.
Kulcsszavak: Viacom jog Google YouTube

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09